Бойлер не гріє воду: причини та способи усунення несправності

- 13 жовтня, 2023

Пряме призначення водонагрівача - нагрівати воду. Користуватися в побуті тільки холодною водою вкрай незручно і не комфортно, тому дуже часто побутовий водонагрівач виступає в ролі справжнісінького рятівника. При цьому різновидів бойлерів досить багато, це може бути накопичувальний або проточний водонагрівач, бойлери можуть відрізнятися за об'ємом або типом установки.

Найбільш поширеними сьогодні стали накопичувальні водонагрівачі, адже вони мають задовільну потужність, простий спосіб управління і невибагливість у побуті. Проте, невразливої ​​побутової техніки не буває, значить схильний до ризику виникнення поломок і як наслідок подальшого ремонту бойлера. Як ми вже сказали, бойлер повинен гріти воду, тому найчастіше поломки пов'язані з тим, що водонагрівач не гріє воду або робить це погано.

Основні причини, чому бойлер не гріє воду

Причин тому, що водонагрівач не гріє воду або не робить цього до максимуму, може бути кілька. Щоб виявити справжню несправність, необхідно провести ретельну діагностику основних елементів конструкції бойлера і переконатися в їх справності або, навпаки, в поломці. Варто пам'ятати, що в роботі водонагрівача поєднуються два елементи - вода і електрика, що не завжди несе в собі безпеку при необережному використанні. Це означає, що діагностику та ремонт несправного водонагрівача краще довірити досвідченому майстру, тому зверніться до спеціалізованого сервісного центру.

Основні причини, чому бойлер не гріє воду:

  • ТЕН (нагрівальний елемент) – саме він відповідає за нагрівання води до заданого рівня. У сучасних бойлерах ТЕН може бути звичайним або сухим, але за будь-яких обставин, якщо нагрівальний елемент несправний, правильне нагрівання води виключено. ТЕН водонагрівача може вийти з ладу через природний знос, через відсутність профілактичних чисток, перепаду напруги в мережі або короткого замикання.
  • Магнієвий анод перестав виконувати свою основну функцію - основна функція магнієвого анода полягає в тому, що він збирає на собі всі солі, які є в домішки води. Однак він не розчиняє їх і не розщеплює, солі накопичуються на аноді. В ідеальних умовах, магнієвий анод потребує щорічної заміни. Якщо довго не звертати уваги на анод, на ньому накопичиться дуже багато солей і він перестане виконувати своє призначення. Накип почне з'являтися на ТЕН і внутрішньому корпусі бака. Якщо накипу стане дуже багато, бойлер перестане гріти воду.

ремонт бойлера замена тена

  • Несправний термостат – якщо термостат не працює з якоїсь причини, то нормальне нагрівання води буде неможливим. Термостат покликаний контролювати рівень нагрівання води до заданого користувачем рівня. Він збирає дані про поточний рівень температури і передає на модуль керування, який, у свою чергу, віддає команду нагрівачу почати нагрівання або зупинити його. Якщо модуль не отримує даних від термостата, отже він не зможе включити ТЕН.

Як правильно визначити поломку водонагрівача

Для визначення причини несправності потрібно провести діагностику пристрою. Для цього знадобляться деякі теоретичні знання в пристрої бойлера, які ми можемо вам надати, також знадобляться хоча б мінімальні навички розбирання водонагрівача та наявність інструментів для розбирання та перевірки елементів водонагрівача. Якщо бути точніше, нагоді мультиметр, викрутка, можливо, розвідний ключ або плоскогубці.

Основні ознаки різних несправностей, які вкажуть на причину поломки:

  • При включенні водонагрівача лампочка горить (індикатор), але бойлер воду не нагріває – це ознака того, що несправний нагрівальний елемент. Усі системи та елементи бойлера працюють у звичному режимі, але не починає нагрівання ТЕН. Втратити працездатність нагрівач може з кількох причин, наприклад, до згоряння нагрівального елемента може призвести товстий шар накипу, тому не варто ігнорувати регулярне профілактичне чищення. Згубним для водонагрівача можуть бути перепади напруги та коротке замикання в мережі.
  • При включенні водонагрівача лампочка не спалахує, бойлер воду не гріє – у цьому випадку необхідно продзвонити тестером термостат. Найімовірніше, він став непридатним і не вимірює рівень поточної температури води в баку. При діагностиці тестером можна з'ясувати справний термостат або він не працює. Якщо датчик несправний, його потрібно замінити на новий.
  • Водонагрівач включається та починає працювати, але воду до максимуму не гріє – термін експлуатації стандартного нагрівального елемента обмежується 4-6 роками. Відповідно, якщо водонагрівач використовується довше, то причиною поганого нагрівання води може виявитися знос нагрівального елемента, тепловіддача може бути порушена. Крім цього, товстий шар накипу може заважати нормально прогрівати воду в баку, можливо, потрібне просте профілактичне чищення. До недостатнього нагрівання води також може стосуватися несправний термостат. З'ясувати непрацюючий елемент у бойлері допоможе мультиметр.

проверка бойлера тестером

Як усунути поломку водонагрівача?

Правильно виявивши несправність, настає час усунення поломки. Бойлер, який не включається може бути абсолютно різних марок, наприклад, Арістон, Electrolux, Атлантик та інше, але для якісного та ефективного ремонту знадобляться знання щодо правильного розбирання техніки даного виду та, відповідно, практичні навички для зворотного складання. Насправді, варіантів поломок не так багато, порівняно з іншою побутовою технікою, тому діагностувати несправність досвідчений фахівець зможе швидко.

Необхідно замінити непрацюючий нагрівальний елемент

  • насамперед відключаємо водонагрівач від електроживлення – виймаємо вилку з розетки;
  • перекриваємо воду – необхідно перекрити воду на загальному вентилі та окремо на водонагрівачі;
  • зливаємо воду – для цього потрібно підготувати резервуар достатнього обсягу. Це може бути миска або цебро;
  • знімаємо бойлер зі стіни і зручно розташовуємо на підлозі - краще розташувати дном вгору, так зручніше робити заміну;
  • знімаємо нижню панель – для цього необхідно відкрутити викруткою всі кріпильні шурупи;
  • знімаємо фланець з ТЕНом - від'єднуємо всі контакти, відкручуємо ключем кріплення та знімаємо фланець з нагрівальним елементом;
  • проводимо заміну несправного нагрівального елемента та збираємо бойлер у зворотному порядку.

Необхідно почистити нагрівальний елемент

Розбирання і вилучення нагрівального елемента проводиться у такий самий алгоритм, як ми його вирішили замінити. Але на етапі заміни Тена необхідно провести його чистку. Почистити нагрівач можна кількома способами.

1. Чистимо лимонною кислотою – беремо 50 г лимонної кислоти та розбавляємо в 1 літрі води. Об'єм необхідний такий, щоб розчин можна було завантажити нагрівальний елемент повністю. Нагрівальний елемент залишаємо у розчині на ніч, а краще на добу. Після цього залишки накипу легко видалити, нагрівач буде чистим;

2. Механічна чистка - можна вдатися до механічного чищення Тена, але потрібно бути гранично акуратним, щоб не пошкодити корпус Тена. Почистити ТЕН можна за допомогою наждакового паперу або плоскогубцями. Останніми необхідно акуратно притиснути ТЕН і шари накипу повинні відпадати самостійно.

Необхідно замінити термостат

  • необхідно отримати доступ до термостату – для цього знімаємо спеціальне кріплення (притискне кільце), воно, як правило, розташовується біля нагрівального елемента;
  • знімаємо термостат – разом із термостатом знімаємо елементи регулювання бойлером;
  • на місце старого неробочого термостата встановлюємо новий – після встановлення нового термостата, закріплюємо все кріпильним кільцем;
  • складання водонагрівача проводиться у зворотному порядку розбирання.

Чому не гріє воду проточний водонагрівач?

Незважаючи на те, що найбільш популярні в нашому побуті саме накопичувальні водонагрівачі, їхній аналог у вигляді проточного бойлера також нерідко можна зустріти. Вони відрізняються підвищеним енергоспоживанням за одиницю часу, але при цьому вони не витрачають довгий годинник на нагрівання води, адже включивши кран з проточним нагрівачем, ми відразу ж отримуємо бажану температуру води.

Проточний водонагрівач не гріє воду з двох основних причин:

  • Непрацездатний нагрівач – спіраль проточного водонагрівача, яка використовується для нагрівання води може вийти з ладу і не найкращим рішенням може стати спроба ремонту. Найбільш дієвим та надійним способом виявляється повна заміна спіралі.

бойлер замена термостата

  • Слабкий тиск у водопостачанні – у проточних водонагрівачах нерідко використовується спеціальний датчик витрати води. При слабкому натиску, датчик може не спрацьовувати і не передавати інформацію про воду, що подається на нагрівальний елемент. Таким чином останній не активує свою роботу, а вода не нагрівається.

Висновок

Порушення роботи сучасного водонагрівача здебільшого пов'язані з відсутністю нагрівання води повністю або з поганим нагріванням. Такий розвиток подій вносить свої корективи в наш звичний побут, адже користуватися лише холодною водою або теплою дуже незвично і некомфортно.

Найчастіше причиною відсутності нагріву води стають такі фактори:

  • згорів ТЕН – цьому сприяю товстий шар накипу через відсутність регулярної профілактики, природне зношування, перепади напруги в мережі або коротке замикання;
  • накип на ТЕНі – поганий нагрівання може стати результатом поганої тепловіддачі, яка відбувається через товстий шар накипу на нагрівачі;
  • несправний термостат – датчик температури не передає інформацію про поточний стан води в баку, відповідно, керуючий модуль не може вжити заходів для нормального нагрівання води.

Найчастіше знадобиться чищення ТЕНа та інших внутрішніх елементів бойлера із замінного магнієвого анода. В інших випадках потрібна повна заміна термостата.