Bosch набирає воду та зупиняється. В чому причини?

- 13 жовтня, 2023

Пральні машини Bosch мають репутацію найнадійніших пральних машин. Почасти це так, німецькі технології, інноваційний функціонал, передові можливості, все це робить такий агрегат дуже привабливим у власних очах покупця. Але назвати пральну машину Bosch повністю невразливою та несприйнятливою до поломок було б неправильно. Навіть найпопулярніші і дорогі пральні машини мають шанс отримати поломку.

Однією з найбільш типових несправностей для пральної машини Bosch, хоч і відбувається вона вкрай рідко, є те, що після початку програми прання вода в бак починає набиратися, але після цього машинка зупиняється, а програма не триває. Це очевидний прояв несправності одного з вузлів пральної машини.

У деяких випадках спростити пошук причини несправності допомагає сама пральна машина - на дисплеї з'являється код помилки або поломки.

Несправність двигуна

ремонт мотора стиральной машины

Більшість сучасних пральних машин Bosch обладнано безщітковими двигунами, виготовленими за фірмовою технологією. Називається такий двигун EcoSilence Drive. Але якщо ви купували свою пральну машину якийсь час тому, то її двигун може бути ще колекторним із щітками.

У цьому випадку висока ймовірність, що з часом щітки зносилися і момент, що крутить, на барабан від двигуна не передається, відповідно пральна машина не здатна почати програму прання. Найімовірніша така причина, якщо безпосередньо перед самою поломкою ви звертали увагу на нестабільне обертання барабана – воно було уривчастим, повільніше за звичайний або пральна машина не могла вийти на віджим.

Вирішенням такої проблеми стає заміна старих зношених щіток на нові. Необхідно відкрутити задню кришку корпусу, відключити двигун від шлейфів та контактів, відкрутити кріпильні болти та витягнути його з корпусу. Старі щітки не піддаються ремонту, тому їх доведеться повністю замінити на нові.

Схожа поломка може статися у випадку, якщо пральна машина Bosch обладнана безщітковим двигуном. Тоді увагу необхідно звернути на пусковий конденсатор, швидше за все, саме він вийшов з ладу.

При інтенсивному використанні пральної машини, наприклад, при комерційній експлуатації двигун може перегрітися, тоді необхідно дати йому охолонути і не включати пральну машину протягом декількох годин.

Обірвався або злетів приводний ремінь

монтаж ремня стиральной машины

Технологія прямого двигуна, розташованого на осі барабана в пральних машинах Bosch не використовується, всі вони мають приводний ремень у своїй конструкції. Таким чином, якщо пральна машина раптом перестала запускати програму прання, причина може критися в обриві ременя. Вода в бак може набиратися.

Ремінь може обірватись або злетіти з різних причин. Наприклад, протягом деякого часу пральна машина працювала з перевантаженим барабаном, підшипники зносилися, білизна завантажувалося в барабан нерівномірно та створювало дисбаланс.

Якщо перед поломкою ви могли спостерігати нестабільне обертання барабана - він прокручувався, не міг вийти на високі обороти при віджимі - значить ремінь був розтягнутий, а зараз він злетів або обірвався.

Для відновлення працездатності пральної машини нам знадобиться новий приводний ремінь, який буде відповідати моделі пральної машини. Щоб замінити старий, необхідно відкрутити болти кріплення задньої панелі корпусу і прибрати її в бік. Вже зараз ми можемо побачити несправний ремінь.

Видаляємо його та встановлюємо новий. Спочатку надягаємо його на вал двигуна, а потім акуратно розподіляємо по шківу барабана, повільно прокручуючи його. Це досить простий ремонт пральної машини, який можна зробити власноруч.

Зношування або руйнування підшипників

замена подшипников стиральной машины Bosch

До неможливості обертання барабана, відповідно, неможливості запустити цикл прання після набору в бак води, може призвести знос або руйнування підшипникового вузла. Якщо барабан зовсім відмовляється обертатись, найімовірніше, ви занадто затягнули з ремонтом пральної машини Bosch. До повної зупинки ви могли спостерігати високі вібрації при обертанні барабана, який створював супутній шум, гул, тріск.

Варто зауважити, якщо пральна машина Bosch (інші теж) стала виявляти ознаки зношування підшипників, їх необхідно замінити відразу ж, ігноруючи поломку, прояви (вібрації та шум) будуть ставати сильнішими, поки барабан зовсім не зупиниться. Крім цього, поломка підшипників може спровокувати інші несправності - урвище приводного ременя, несправність осі барабана.

Підшипниковий вузол необхідно міняти повністю – два підшипники та сальник. Щоб зробити заміну, потрібно витягти бак з барабаном із корпусу. Для цього необхідно розібрати пральну машину майже повністю. Але основна проблема полягає в тому, що після заміни її потрібно зібрати назад - це складніше, ніж зробити розбирання.

Підшипники необхідно підбирати спеціально для тієї моделі пральної машини, ремонт якої проводиться. Ремонт такого характеру і складності краще довірити досвідченому майстру, найповніше розбирання пральної машини робити не рекомендується.

Згорів ТЕН

замена тена стиральной машины

Цикл прання будь-якої пральної машини складається із різних етапів. Одну з найважливіших ролей протягом виконання всієї програми, виконує нагрівальний елемент. Він відповідає за нагрівання води до заданого рівня. Виконати якісне прання в холодній воді навряд чи вдасться, тому працездатність Тена - важливий нюанс.

ТЕН в пральній машині може стати непридатним з кількох причин:

  • Шар накипу спровокував перегрів та згоряння нагрівача;
  • Перепад напруги в електромережі або коротке замикання;
  • Попадання стороннього предмета в бак, який завдає механічного пошкодження;
  • Природний знос.

Варто звернути увагу, що в пральних машинах Bosch ТЕН знаходиться позаду, а за лицьовою панеллю. Це не спрощує процедуру заміни, а навпаки, додає складнощів.

Щоб дістатися до зіпсованого нагрівального елемента та замінити його, потрібно зняти передню панель корпусу. Але щоб зробити це необхідно зняти верхню (стільницю), потім зняти кювету для порошку, відкрутити кріплення за нею і зняти з засувок панель управління, відключити від контактів і відкласти в сторону. Нижню панель підтягуємо викруткою і знімаємо. Далі звільняємо передню панель від манжети. Для цього знімаємо кільце кріплення підчепивши його в районі пружини - манжету заправляємо в барабан. УБЛ відкручуємо від кріплень та відключаємо контакти.

В останню чергу відкручуємо гвинти, що утримують передню панель. ТЕН можна побачити внизу на самому підставі бака. Щоб витягнути його, необхідно відключити всі контакти, відкрутити гайку кріплення посередині, трохи проштовхнути його вперед і акуратно, розгойдуючи витягти. На місце старого нагрівача встановлюємо новий такий - це допоможе вирішити проблему.

Несправність плати управління або внутрішньої проводки

ремонт платы, модуля управления стиральной машины

Несправність плати керування у пральних машинах Bosch рідко призводить до проявів подібного характеру. Але виключати цю несправність не варто, адже саме плата контролює перемикання пральної машини на різні етапи в процесі прання. Особливо не варто виключати такий варіант, якщо перевірка решти вузлів пральної машини не виявила поломок.

Перш ніж проводити діагностику самої плати управління пральної машини, слід ретельно оглянути її внутрішню проводку на наявність зовнішніх пошкоджень, окиснення або пригорілих областей. Якщо виявляються такі дроти, їх потрібно зачистити або замінити повністю, це може виявитися вирішенням неприємної проблеми.

Якщо дроти виявилися цілими та справними, слід провести діагностику плати управління. Подібні заходи, безумовно, слід довірити фахівцеві, який безпомилково визначити ступінь несправності плати управління та характер ремонту, який буде потрібно.

Діагностика плати управління проводиться спочатку візуальна, потім із застосуванням спеціальних приладів. У деяких випадках може знадобитися перепаювання окремих елементів або повна заміна зіпсованої плати управління. При виявленні програмного збою плата перепрошується.

Барабан заблокований стороннім предметом

Непоодинокі випадки, коли в бак проникають сторонні предмети, які ми забуваємо в кишенях штанів, курточок, сорочок. Іноді бак може проникнути кісточка від бюстгальтера - це цілком поширене явище. Таким чином, зовсім не просто рекомендується ретельно перевіряти всі кишені перед тим, як закласти прання в барабан, а речі, такі як бюстгальтер, прати в спеціальному мішку для прання.

В особливо неприємних випадках, сторонній предмет, потрапивши в бак, може зафіксуватися між внутрішньою стінкою бака та зовнішньою стінкою барабана, застопоривши таким чином обертання барабана. Якщо барабан не може обертатися, при включенні пральної машини та запуску програми, вода набиратиметься в бак, але подальші етапи прання не починаються.

Перевірити таку можливість можна самостійно. Необхідно відкрити дверцята пральної машини та рукою спробувати провернути барабан. Якщо це відбувається із застосуванням зусиль, чути брязкіт або скрегіт, значить необхідно витягувати стороннє тіло, інакше воно може завдати механічних пошкоджень вузлам пральної машини.

Дістати предмет найімовірніше можна через отвір для Тена. Але оскільки у пральних машинах Bosch він розташований за фронтальною панеллю, захід це не найпростіший. Тому спочатку можна спробувати дістатися «непроханого гостя» через зливний патрубок. До нього шлях лежить через днище пральної машини.

Резюмуємо

Пральні машини Bosch відносяться до когорти одних із найнадійніших та працездатних. Але поломки можуть траплятися навіть у такої категорії пристроїв, від яких не застрахований ніхто. Однією з найбільш типових поломок, які можна зустріти в пральних машинах Bosch, є набір води в бак після запуску програми прання, але нічого не відбувається, машинка зупиняється.

Основні причини, чому пральна машина Bosch набирає воду та зупиняється:

  • несправність двигуна - зносилися щітки старого колекторного двигуна або вийшов з ладу пусковий конденсатор інверторного мотора;
  • обірвався або злетів приводний ремінь – усі пральні машини Bosch обладнані приводним ременем, тому кожен користувач може зіткнутися з подібною проблемою;
  • знос або руйнування підшипників – відбувається через природне зношування або попадання на підшипниковий вузол вологи, потрібна повна заміна двох підшипників і сальника;
  • згорів ТЕН – не відбувається нагрівання води, відповідно після набору води, пральна машина не може перейти на наступний етап прання;
  • несправність плати управління або внутрішньої проводки – «мозок» пральної машини не може передати команду іншим вузлам для продовження циклу прання;
  • барабан заблокований стороннім предметом – трапляється, сторонній предмет фіксується між баком та барабаном і стопорить обертання останнього.