Що робити, якщо пульт кондиціонера не працює?

- 13 жовтня, 2023

Зазвичай поломки побутової техніки трапляються в найвідповідальніший момент – коли цей прилад є найпотрібнішим. Не виняток і кондиціонери. Найчастіше вони виходять з ладу або в пік спеки або в міжсезоння, коли в приміщенні не комфортна температура, а опалювальний сезон ще не почався. Щоб запобігти таким сюрпризам, виконується щорічне чищення та заправка кондиціонера. Але навіть абсолютно справну спліт-систему важко використовувати нормально, якщо не працює дистанційний пульт. Адже кімнатний модуль встановлюється практично під стелею і вмикати або вимикати його з панелі модуля дуже незручно. Та й у більшості моделей там є лише єдина клавіша, що включає авторежим. Встановити бажану температуру у приміщенні таким чином не вдасться. Прочитавши цю невелику публікацію, ви дізнаєтеся про основні можливості пульта дистанційного керування кондиціонера і про те, що потрібно робити, якщо дистанційна система перестала працювати.

Основні функції пульта і що робити, якщо ПДУ кондиціонера перестав працювати

Завдяки дистанційному пульту керування можна, не встаючи з дивана, виставити комфортну температуру в приміщенні або змінити режим роботи кондиціонера. Незважаючи на те, що деякі моделі побутових спліт-систем оснащуються повнофункціональним пультом на кімнатному блоці, доступ до повних можливостей приладу можливий лише через дистанційну систему. А якщо врахувати, що кімнатний блок розташований на значній висоті, для доступу до панелі керування необхідно використовувати додаткові речі (драбини або стільці). Набір доступних функцій індивідуальний для кожної моделі, але більшість ПДК кондиціонерів мають такі клавіші:

  • "On/Off" - клавіша для увімкнення або вимкнення спліт-системи. Зазвичай виробники роблять її найбільшою та забарвлюють у яскравий колір;
  • “Mode” – ця клавіша служить для вибору актуального режиму кондиціонера (у деяких версіях пультів для кожного режиму виділена окрема кнопка);
  • “+” та “-” клавіші для встановлення бажаної температури. За наявності дисплея на ньому можна контролювати температуру, що встановлюється. Реальна температура зазвичай відображається на табло кімнатного блоку кондиціонера;
  • “Fan” – клавіша керування силою повітряного потоку. Кожне натискання змінює швидкість обертання вентилятора;
  • "Swing" - кнопка керуюча напрямом повітряного потоку;
  • “Timer” – кнопка активації таймера, що дозволяє встановити час роботи пристрою, після закінчення якого прилад вимикається;
  • Sleep – режим сну, у якому кондиціонер змушує працювати вентилятор на знижених оборотах, що мінімізує шум.

Варіанти увімкнення всіх доступних функцій описано в посібнику користувача.

как проверить пульт кондиционера

Як перевірити працездатність ПДК кондиціонера?

Якщо кондиціонер не реагує на команди, що подаються з дистанційної камери, необхідно переконатися в працездатності самого пульта. Зазвичай це роблять так:

  1. Переконайтеся у працездатності самої спліт-системи. Для цього спробуйте запустити кондиціонер із панелі керування на кімнатному модулі. Якщо пристрій запустився – поломка в системі дистанційного керування (оптичний модуль або сам пульт).
  2. Перевірте рівень заряду елементів живлення. батареї, що підсіли, не дозволяють генерувати світлові сигнали для передачі на кондиціонер. Встановіть “свіжі” елементи живлення та насолоджуйтесь усіма благами кліматичного пристрою.
  3. За допомогою камери смартфона або цифрового фотоапарата переконайтеся, що при натисканні на будь-яку клавішу ІЧ-світлодіод блимає, передаючи сигнали на фотоприймач кондиціонера. Світлодіод зазвичай розташований у передній частині пульта. Якщо миготіння відсутнє – пульт несправний і необхідно придбати новий (дистанційки від різних моделей кондиціонерів не сумісні між собою за системою команд. Тому потрібно шукати ПДК для конкретної моделі або придбати та налаштувати універсальний пульт).

Якщо перевірка показала, що пульт працює, а кондиціонер відмовляється реагувати на команди з пульта – потрібно перевірити фотоприймач (плата, що знаходиться під передньою панеллю кімнатного модуля). Зазвичай цю процедуру довіряють майстру сервісцентру. Найчастіше модуль фотоприймача виходить з ладу через перепади мережевої напруги або через попадання на друковану плату модуля вологи з випарника.

Зазвичай пульти в майстернях та сервісцентрах не ремонтують, оскільки ціна ремонту перевищує вартість нового ПДК. Тому потрібно придбати новий девайс. Поки ви шукаєте відповідний дистанційний пульт, тимчасово можна керувати кондиціонером за допомогою смартфона, який оснащений ІЧ-портом.

Як керувати спліт-системою без пульта

управление кондиционером с телефона

Якщо винуватцем проблем з кондиціонером є ПДУ і простою заміною батарейок відновити його працездатність не вдалося, поки ви шукаєте заміну пульту, що зламався, можна тимчасово користуватися елементами управління доступними на панелі управління кімнатного блоку. Незважаючи на обмеженість функціоналу, вам буде доступний режим автоматичного контролю клімату у приміщенні. Слід зазначити, що деякі моделі кондиціонерів мають можливість повнофункціонального керування з панелі кімнатного блоку. Але таких моделей не так уже й багато.

Також як дистанційку можна використовувати смартфон, в якому є ІЧ-порт. Достатньо вибрати та встановити одну з численних програм з магазину додатків та користуватися всіма функціями спліт-системи.

Ряд сучасних моделей має функцію підключення до Мережі через Wi-Fi з можливістю керування режимами та функціями кондиціонера через Інтернет з будь-якої точки світу. Для цього також знадобиться спеціальне програмне забезпечення, яке встановлюється на смартфон. Такі спліт-системи можна інтегрувати в систему "Розумний дім" та доручити керувати комфортом в приміщенні компьютеру.