Що робити, якщо немає тиску в кавомашині?

- 13 жовтня, 2023

Не кожен поціновувач кави зможе кілька разів поспіль заварити однаково смачний напій. Крім цього процес приготування вимагає належного досвіду та вправності. Набагато простіше засипати зерна кави у спеціальний відсік кавомашини, залити у відповідний контейнер воду та вибрати найсмачніший варіант напою. При цьому щоразу, заварюючи каву, ви можете бути впевнені, що смак кавового напою залишиться незмінним. Незважаючи на компактність, кавоварка є технічно складним приладом і вимагає належного догляду та профілактики. Якщо не виконувати регулярне обслуговування, апарат може вийти з ладу і, щоб відновити працездатність, знадобиться професійний ремонт кавомашин. У цій невеликій статті ми розглянемо основні несправності автоматичних кофемашин, причини їх виникнення та способи усунення деяких простих поломок.

Що робити, якщо кофемашина перестала працювати

Найчастіше причинами поломок кавових машин є неправильна експлуатація чи нерегулярне обслуговування апарату. Крім цього до поломок часто призводять:

  1. Неправильний вибір програми приготування напою.
  2. Використання неякісної води (вода з високою жорсткістю сприяє утворенню накипу та передчасне зношування компонентів кавомашини).
  3. Несвоєчасна заміна чи чищення фільтрів.
  4. Різкі перепади напруги мережі призводять до виходу з ладу електроніки.
  5. Зношування деталей механізмів кавомашини.

Більшість із цих причин можна легко запобігти, уважно вивчивши посібник користувача та виконуючи рекомендації виробника. Розглянемо найчастіші поломки кавомашини докладніше.

Чому кавоварка не включається

Перш ніж шукати поломку всередині кавомашини, необхідно перевірити справність електророзетки та наявність у ній напруги. Це можна зробити тестером, мультиметром або включивши до цієї розетки інший, попередньо перевірений побутовий прилад. Також переконайтеся, що на шнурі живлення відсутні розриви або оплавлення, а на вилці видимі дефекти. За наявності шнур краще замінити на новий.

проверка напряжения в сети

Також причиною відсутності реакції на включення/вимкнення апарату може стати його перегрів та спрацювання термозахисту (до цього ви приготували багато порцій кави). У таких випадках достатньо дочекатися повного остигання приладу (зазвичай це займає не довше кількох годин) і використовувати його знову. Крім цього апарат може не вмикатися через засмічення фільтрів. Для продовження використання кавоварки потрібно очистити фільтри або зробити їх заміну. Іноді кавомашина перестає вмикатися через поломку модуля управління. Враховуючи складність схемотехніки плати, у таких ситуаціях краще звернутися до спеціаліста сервісцентру.

Відсутній тиск у механізмі подачі готового напою

Найчастіше при такій поломці чутно незвичний шум при наливі кавового напою в чашку. У такому разі виконують такі дії:

  1. Очищають забитий сітчастий водяний фільтр зубочисткою або зубною щіткою, після чого промивають його під проточною водою.
  2. Перевіряють стан трубки подачі напою (носик). При необхідності усувають засмічення, використовуючи голку або зубочистку.
  3. Відкривають кришку кавового відсіку та видаляють залишки кави. Велика кількість зернових відходів свідчить про велике помеле. У таких випадках потрібно встановити дрібніший помол.
  4. Усувають повітряний затор, який міг утворитися у внутрішніх трубках. Для цього достатньо запустити капучинатор та продавити пробку. Після цього тиск стане нормальним.

Якщо всі попередні дії не допомогли відновити нормальну працездатність кавоварки, ремонтують або змінюють помпу. Напевно, проблема саме в ній.

З кавомашини підтікає вода

У конструкцію кавомашини входить багато трубок, з'єднувачів, елементів ущільнювачів і клапанів. Згодом гумові деталі зношуються, втрачають еластичність і починають пропускати воду. Витягніть шнур живлення з розетки, зніміть кожух і уважно огляньте трубопроводи машини. Якщо виявили місце течі – замініть зношену деталь самостійно або зверніться до сервісного центру.

Чому кавоварка не меле кави

Іноді замість звичного дзижчання кавомолки машинка після включення починає голосно шуміти, а кавові зерна не перемелюються. Така поведінка може стати наслідком забруднення деталей вузла подрібнення кави. Вийміть усі зерна та прочистіть усі елементи бункера. Якщо звичайне профілактичне чищення не дало результату, розберіть вузол повністю, промийте та просушіть деталі кавомолки, а шків змастіть харчовим мастилом. Якщо в процесі профілактики ви виявите пошкодження ножів, зробіть їх заміну. Якщо не обертається електродвигун – напевно, він вийшов з ладу і необхідно встановити новий вузол. Запросіть майстра або замініть двигун самостійно.

не мелет кофе кофемашина

Через що кофемашина не реагує на натискання кнопок управління

Найчастіше кавоварка перестає реагувати на елементи керування через спрацювання одного із захистів – можливо відсутня в резервуарі вода або зерна кави в бункері. Також причиною може стати окислення контактів

усередині самих кнопок. У таких випадках допомагає очищення контактних груп кнопкових перемикачів. Аналогічним чином може виявлятися вихід із ладу електронного модуля. Але з огляду на його складність, для ремонту краще звернутися до сервісцентру.