Що робити, якщо пральна машинка б'ється струмом?

- 13 жовтня, 2023

Багато власників пральних машин стикаються з різними проблемами під час експлуатації техніки. Одна з найпоширеніших несправностей полягає в тому, що пральна машина починає бити струмом. Вияв таких ударів, буває різним, від розрядів від корпусу і барабана машинки, до передачі статичної енергії по підлозі у ванній кімнаті, і навіть крану водопостачання.

Найпоширеніша причина появи цього збою – неправильне заземлення розетки, до якої підключено пральню. Особливо часто із цим стикаються жителі старих багатоквартирних будинків, але й у приватному секторі подібна недоробка зустрічається також не рідко. В даній ситуації рекомендовано відразу викликати майстра, для ремонту пральної машини.

Як заземлити пральну машинку

Практично вся побутова техніка нового покоління випускається за європейськими стандартами, призначена для роботи від трифазної проводки електрики, в якій використовується тип заземлення TN-S. У нашій країні на нові стандарти переходити не поспішають, і навіть у багатьох новобудовах все ще використовують трифазну проводку з типом заземлення TN-C. Насправді головною проблемою старого типу проводки є відсутність повної безпеки експлуатації нових сучасних побутових приладів.

Через відсутність правильного заземлення пральна машина накопичує напругу на окремих деталях своєї конструкції, найчастіше на конденсаторному фільтрі, що в результаті і виливається в слабкі удари струмом. Щоб уникнути неприємного ефекту, з проводкою доведеться попрацювати, і якщо у вас достатньо кваліфікації, можна це зробити власними руками. Якщо ж у вас немає можливості терміново реконструювати заземлення, постарайтеся відключити конденсаторний фільтр, до проведення ремонтних робіт електромережі.

Деякі пральні машини забезпечені окремою клемою заземлення, вона знаходиться на задній стінці пралки. Тому, перш ніж шукати місце для відведення зайвої напруги вашого агрегату, перевірте, чи машинка не підтримує цю опцію. Якщо ж клема відсутня, використовуйте окремий, добре ізольований кабель для виведення енергії статичного струму у відповідне місце.

Важливо розуміти, що не можна використовувати для заземлення водопостачання, батареї, крани подачі води. Крім небезпеки для здоров'я оточуючих, даний метод загрожує швидким зносом комунікацій, що призведе до нових проблем та знадобиться ремонт пральної машини.

Можливо, варто задуматися про виведення окремої розетки з автоматичним вимкненням та трифазною проводкою. Для цього варто провести новий окремий провід від щитка електроживлення, та вибрати розетку із заземленням зовнішнього монтажу. Дане рішення є оптимальним, і повністю убезпечить вас від накопичення статичної напруги. Не забувайте, що при підключенні трижильного кабелю варто кожну окрему клему приєднувати до гнізд, призначених саме для них. Не кидайте заземлювальний елемент на робочий нуль, тип підключення може призвести до короткого замикання. Якщо у вас недостатньо кваліфікації у підключенні трифазної проводки, зверніться до електрика.

Інші причини чому пральна машина б'ється струмом

Якщо у вашому будинку або квартирі із заземленням все гаразд, варто пошукати інші проблеми в машинці або підключенні. Прикиньте всі можливі типи поломок, проведіть велику візуальну діагностику. Насамперед перевірте, чи працюють заземлювальні вусики розетки, чи не обламалися окремі елементи вилки пральної машинки.

Проблема може бути у пошкодженні ізоляції дроту вилки, що легко виправляється за допомогою ізоленти. Якщо у шнурі пошкоджена не тільки гумова поверхня, але й мідні елементи внутрішньої частини конструкції, такий провід краще замінити повністю.

пральна машинка б'ється струмом

Ще однією причиною передачі напруги на барабан, може бути поломка Тена або інші пробоїни внутрішньої конструкції агрегату, і, якщо Ви самостійно не можете продіагностувати свою пральну машину, варто звернутися до фахівців. У той самий час, своєчасне усунення цієї незначної проблеми, може заощадити кошти у майбутньому, т.к. навіть маленька невелика неполадка може призвести до повного виведення з ладу всієї пральної машини.

Виявивши порушення в роботі нагрівального елемента або барабана, не намагайтеся усунути поломку за допомогою силікону та ізоленти. Подібні зварювання прослужать не довго, а крім того, можуть нашкодити якості прання. Найрозумніше в таких випадках замовляти ремонт пральних машин у сервісних центрах, щоб роботу виконували професіонали.

Окрему увагу варто привернути до уваги випадки, коли струмом б'є оточення навколо пральної машини (підлоги, раковина, ванна). Перше, що може викликати це – надмірна вологість. Якщо ви помічаєте утворення конденсату на кахлі, варто потурбуватися про більш потужну витяжку і провітрювання кімнати. Можливо, видаливши зайву вологу, ви позбавитеся цієї незручності.

Якщо ж жоден із способів вирішення проблеми не допоміг, і пральна машина продовжує бити струмом, намагайтеся не використовувати агрегат до виклику фахівця. Професіонали зможуть провести велику діагностику пральної машини, і виявити проблему в найкоротший термін. Якщо є екстрена необхідність використовувати машинку, то відключайте техніку з розетки після завершення циклу прання, і дайте їй трохи відстоятись, перш ніж діставати випрані речі.

Пам'ятайте, ми не рекомендуємо користуватися несправними побутовими приладами, оскільки це не безпечно. Краще не економити на ремонті і своєчасно звертатися до сервісного центру, адже згодом фінансові витрати збільшаться.