Як почистити барабан пральної машини від накипу?

- 13 жовтня, 2023

Може здатися дивним, але барабан пральної машини потребує періодичного чищення. Дивно це тому, що часто люди наївно вважають, що в циклі прання він сам себе чистить. Справді, стираючи білизну, барабан міг би одночасно очищатися. Сумнівна логіка, але не рідко існує це припущення, і барабан не чиститься.

Пам'ятайте, пральна машина, як і решта побутової техніки в будинку вимагає профілактики. Такою профілактикою СМ є періодичне чищення барабана від усіляких забруднень. Незважаючи на взаємодію барабана в процесі своєї роботи з піною, далеко не весь бруд йде разом із зливною водою. Варто зазначити, що не завжди можна вичистити бак за допомогою додаткових засобів і потрібне його повне розбирання та чищення сервісниками, - майстрами з ремонту пральних машин. Наш сервісний центр проводить такі роботи в тому числі.

Чому барабан пральної машини стає брудним?

Рекомендована періодичність для профілактичного промивання барабана пральної машини складає щорічно. Але це лише рекомендація, тому що періодичність чищення барабана залежить від багатьох факторів. Зрозуміти як часто необхідно промивати барабан саме вашої пральної машини, можна розібравшись з питанням, звідки виникають забруднення.

чистка впускного фильтра стиральной машины

1.Накип від "жорсткої води". Ви можете здивуватись, але основним джерелом забруднення барабана є вода. Вірніше, не сама вода, а накип, який утворюється під час нагрівання. Накип здатна осідати на стінках барабана, якщо її вчасно не видалити, то згодом шар накипу може вивести з ладу рухливі вузли та з'єднання барабана. Значить, чим «жорсткіша» вода, тим частіше знадобиться чищення барабана.

2.Забруднення від одягу. Ті речі, які ми перемо можуть заносити в барабан пральної машини досить великі частинки бруду, пісок, ворс, нитки. Крім того, в барабан потрапляють різні предмети, забуті в кишенях. Виходить, що частіше миємо речі, тим частіше потрібно профілактичне промивання барабана.

3.Хвороби бактерії, грибок, цвіль. Вологе та прохолодне середовище є чудовою підмогою для розмноження грибка та хвороботворних організмів. Така атмосфера панує всередині барабана. Завжди після прання рекомендується насухо протирати манжету і трохи прочиняти дверцята. Якщо дотримуватись цих рекомендацій, чистити барабан необхідно буде рідше.

Профілактика забруднень барабана пральної машини

Якщо ігнорувати профілактичні заходи щодо чищення барабана пральної машини, одного разу вона зможе неприємно здивувати несподіваною поломкою. Тому, як ми встигли зауважити, щороку слід проводити промивання барабана.

Як це зробити розповімо далі, але перш за все розглянемо варіанти превентивних заходів, які допоможуть зменшити кількість забруднення на стінках барабана і в баку, де він знаходиться.

1.Встановіть фільтр для подачі води. Сучасні фільтри для пральних машин здатні не тільки проводити грубе очищення води, але і пом'якшують її. Тим самим зменшується кількість накипу, що утворюється при нагріванні. Подібні властивості мають фільтри, наповнені фосфатною сіллю.

2.Перед тим як покласти річ у барабан пральної машини, ретельно огляньте всі кишені на наявність забутих у них предметів. Вкрай важливо витягти все, включаючи великі нитки та ворс.

3. Ступінь забруднення речей, що відправляються в пральну машину, може бути різною. Не зайвим буде кілька разів струсити светр, сорочку або штани перед тим як покласти їх у машину. Це допоможе видалити великі частинки сміття та якусь кількість пилу та піску.

4.Ідеальним рішенням прання будь-яких речей буде застосування спеціального мішка. Такі мішки для прання продаються повсюдно та мають різні розміри. Вони застерігають попадання великих предметів у барабан. Навіть гудзик, що відірвався, не зможе нашкодити вузлам пральної машини завдяки такому мішку.

5. Щоразу потрібно протирати манжету насухо. Сам барабан повністю позбавити від вологи не вдасться, тому краще залишати дверцята трохи прочиненими. Це дозволить уникнути утворення грибків та цвілі.

грибок на манжете стиральной машины

Як почистити барабан пральної машини народними засобами?

Зіткнувшись із необхідністю почистити барабан, перед нами стає вибір. Можна довіритись народним засобам. У цьому випадку більшість інгредієнтів для чищення барабана є вдома, і особливих витрат ми не понесемо.

Другий варіант – використати побутову хімію. Так немає ризику використовувати неправильне дозування різних кислот, які можуть нашкодити пральній машині, адже в хімічному засобі вже все розраховано, нам залишається лише додати рідину в барабан. Але цей варіант дещо дорожчий.

Давайте розглянемо всі випадки по черзі і з'ясуємо, як діяти при різних рішеннях.

Як почистити пральну машину лимонною кислотою?

Для процедури чищення барабана пральної машини за допомогою лимонної кислоти нам знадобиться до 200 грам цієї самої кислоти. Більше не потрібно використовувати, а при незначних забрудненнях можна зменшити дозування до 100 грам.

Пам'ятайте! Лимонна кислота – це КИСЛОТА. Її надмірна концентрація може завдати шкоди пластиковим та гумовим елементам пральної машини!

Лимонну кислоту можна засипати в кювету туди, куди зазвичай засипається порошок. Можна також висипати кислоту відразу в барабан, результат у цьому випадку не зміниться. На панелі управління вибираємо програму «Бавовна» на максимальному температурному режимі і натискаємо старт.

До речі, потрібно використовувати саме лимонну кислоту, але ніяк не лимонний сік. Сік менш концентрований, тому найчастіше він виявляється неефективним.

Як почистити пральну машину оцтом?

Для того, щоб промити барабан пральної машини від накипу в цьому випадку нам знадобиться півсклянки оцту, але лише 9-відсоткового. Це дуже важливо, адже більш концентрований може безповоротно зіпсувати елементи пральної машини. Якщо оцет більш концентрований, краще розбавити його з водою або придбати потрібний.

Оцет заливаємо в кювету для порошку та вибираємо програму «Бавовна» на панелі керування. Температура вибирається максимальною, запускаємо програму в роботу.

Через 15-20 хвилин припиніть роботу пральної машини – натисніть на паузу. Так вона повинна простояти годину-півтори. Після паузи знову запускаємо її і даємо закінчити програму «Бавовна».

Після завершення необхідно відкрити зливний фільтр та прочистити його. Там може з'явитися велика кількість накипу, яку потрібно видалити. Після цього робимо розчин води (1 літр) та невеликої кількості оцту (50 мл). Їм протираємо внутрішній бік барабана та манжету.

Щоб остаточно позбутися залишків накипу та оцту в пральній машині, запускаємо програму «Швидке прання». Після закінчення програми обов'язково промиваємо та витираємо насухо кювету для порошку, адже там міг залишитися оцет.

Як почистити пральну машину содою?

Сода відмінно підходить для чищення внутрішніх стінок барабана, але абсолютно марна при чищенні Тена або бака. Про те, як промити барабан за допомогою соди, потрібно прочитати уважно, адже метод кардинально відрізняється від попередніх.

Нам знадобиться 150 грам харчової соди та 150-200 мілілітрів води. Варто озброїтися гумовими рукавичками та губкою. Отже, змішуємо підготовлену соду з водою та отримуємо потрібний нам розчин. Одягаємо на руки гумові рукавички та змочуємо розчином губку.

Губкою ретельно протираємо внутрішні стінки барабана та манжету. Після цього розчин змивати не потрібно. Для початку засікаємо час і чекаємо близько півгодини. Закінчивши очікування, вмикаємо пральну машину на програму «Швидке прання».

Як почистити барабан пральної машини побутовою хімією?

У питанні про те, чим почистити барабан від накипу та інших забруднень, не варто повністю розраховувати лише на народні засоби. Іноді краще звернути увагу на вже готові рішення побутової хімії, ніж змішувати всілякі розчини води та соди або оцту, не перейматися кількістю лимонної кислоти, яку висипали в барабан.

Вигода різноманітних засобів для чищення барабанів пральних машин полягає в тому, що всі інгредієнти щодо їх кількості та якості передбачені виробником. Нам залишається лише дотримуватися простої інструкції, яка постачається разом із засобом. Іноді результат чищення барабана за допомогою побутової хімії може бути куди ефективнішим за народні засоби.

Що ще слід почистити разом із барабаном?

Барабан пральної машини зовсім не єдиний її елемент, який потребує профілактичного чищення. Не варто забувати і про інші елементи, які можна почистити і вимити заодно, як то кажуть «одним махом».

1. ТЕН пральної машини – ще один елемент, де може збиратися шар накипу. Чистий ТЕН є запорукою довгої та ефективної роботи пральної машини, тому разом з барабаном слід звернути увагу на нагрівальний елемент.

чистка тена стиральной машины

2.Манжета - на ній може накопичуватися волога і з часом утворитися грибок і цвіль. Це не тільки чревато неприємними запахами, але й може зашкодити здоров'ю. Манжету слід протирати насухо після кожного прання.

3.Зливний фільтр - про нього ми часто забуваємо, але за рекомендацією виробників пральних машин після кожного циклу прання його необхідно прочищати.

4.Кювета для порошку – від ополіскувачів та порошку з часом може утворюватися наліт та неприємний запах. Тому кювету для порошку також необхідно промивати періодично під проточною водою.

Підведемо підсумок

Профілактика пральної машини у вигляді чищення барабана від накипу має проводитися регулярно. Це сприяє збільшенню терміну служби пральної машини і перешкоджає виникненню передчасних поломок і навіть неприємних запахів, яких згодом може виявитися нелегко позбутися.

При цьому, зовсім не важливо, яким методом чищення скористатися. Можна використовувати народні засоби у вигляді лимонної кислоти, соди чи оцту. Або можна вдатися до допомоги сучасніших рішень у вигляді побутової хімії.

Варто справедливо зауважити і те, що деякі виробники пральних машин передбачають у своїх пристроях спеціальну програму автоматичного очищення барабана, яка також є корисною.