Інструкція: як почистити пральну машину від накипу в домашніх умовах

- 13 жовтня, 2023

Накип у пральній машині – це проблема для кожної господині. Наліт з'являється з часом використання прання і може зменшити термін експлуатації техніки. Далі розглянемо, що є накипом, чому від нього потрібно позбавлятися і як почистити стиралку від нальоту.

Що таке накип і чим він шкодить пральні?

Накип є відкладенням солей на деталях техніки, які в процесі роботи нагрівають воду. Головний каталізатор появи накипу – це жорсткість води, у якій розчинений великий відсоток магнію та кальцію. Накип також з'являється внаслідок використання порошку, кондиціонера, з великою кількістю хімічних елементів у складі. Залишки мінеральних компонентів відкладаються на нагрівальному елементі.

Накип у пральній машині

Накип – це зменшення терміну експлуатації будь-якої техніки десь у 1,5-2 рази. Безкоштовний гарантійний ремонт не поширюється на тип поломки. Внаслідок появи накипу знижується працездатність ТЕНу, він повільно нагрівається, що призводить до надмірного споживання електрики. Якщо не видаляти внутрішні забруднення в пральні, випускний клапан заб'ється сміттям і перестане пропускати воду і може вийти з ладу. Ремонт пральних машин вдома – це вихід із ситуації, коли ви вчасно не провели чищення пральної машини від накипу або якась деталь вийшла з ладу.

Інструкція «Як почистити пральну машину від накипу»

Розглянемо покрокову інструкцію, яка дозволить вам позбутися сольового, хімічного нальоту на ТЕНі пральні і не тільки.

Крок №1

Очищая стиралку внутри, удаляем налет с нагревателя и барабана. Рассмотрим два самых распространенных рецепта для удаления накипи.

Оцет із содою

Візьміть:

  • дві чашки звичайного оцту 9%;
  • 1/4 чашки соди та води;
  • жорстку губку.

Змішуємо воду та соду, поступово додаємо суміш у лоток для порошку, оцет заливаємо в барабан. Активуємо режим прання з максимальним температурним режимом, на таймері виставляємо близько 1,5-2 годин.

Лимонна кислота

Купуйте близько 6 пачок лимонки, скільки засипати в лоток залежить від об'єму машинки та ступеня забруднення. Активуємо режим прання з максимальним температурним режимом, на таймері виставляємо 1,5-2 години.

Крок №2

Після чищення машини всередині, потрібно вимити ущільнювач. Допускається застосування засобів для чищення, як варіант Доместос, Каченя, які вами використовуються вдома або соду.

1. Наносимо на зволожену ганчірку засіб, акуратно натягуємо гумку на себе та ретельно протираємо металеву частину корпусу.

2. Чистимо так само гумовий манжет.

3. Протираємо весь манжет чистою вологою ганчіркою.

Як почистити пральну машину від накипу

Крок №3

Очищення лотка чи дозатора, у який насипається порошок, кондиціонер. Подивіться в інструкції до пральні як від'єднується цей дозатор. Більшість контейнерів дістаються згідно з таким алгоритмом дій:

1. Витягніть сам лоток на максимум. Частіше у відсіку є деталь синього кольору, на неї потрібно натиснути і потягнути на собі, тримайте контейнер.

2. Коли немає деталі блакитного кольору, потягніть відсік для порошку на себе і вниз, поступово розгойдуючи його в сторони, доки не витягніть повністю.

Після того, як дозатор витягли, перегляньте кількість залишків порошку та ступінь нальоту. Використовуйте засоби для чищення, щоб прибрати забруднення, потім протріть відсік насухо. Щоб почистити сам лоток від нальоту, залишків порошку та інших засобів можна застосувати:

  • пемолюкс та іншу хімію;
  • суміш теплої води, оцту та соди.

У миску налийте вибраний засіб для очищення і завантажте контейнер. Залиште дозатор на 1-2 години з огляду на рівень забруднення. Додатково пройдіться зубною щіткою, потім сухою ганчіркою.

Крок №4

Приступаємо до чищення накипу на фільтр зливного насоса. Якщо своєчасно не очищати цю деталь, пральна машина не зможе зливати воду, і тоді вода протікає. Для чищення візьміть:

1. Місткість, яка підходить по висоті.

2. Суху ганчірку.

3. Плоскую викрутку.

Алгоритм дій:

1. Відкриваємо фільтр, розташований унизу переднього корпусу машинки. Якщо люк відкривається складно, можна викруткою акуратно підчепити.

2. Перед тим як відкрити кришку на фільтрі, постільте рушник та поставте ємність для води.

3. Очистіть фільтр від сміття, бруду, промийте його.

4. Протріть отвір чистою ганчіркою, після чого встановіть фільтр назад і закрийте люк.

Крок №5

Фільтр заливного шланга також потребує очищення. Згодом на деталі з'являється іржа, наліт, збирається пісок, що може призвести до збою прання. ПМ не набиратиме воду під час активації режиму прання. Цей фільтр слід чистити 1 раз на 6 місяців.

Потрібні для очищення зубна щітка та плоскогубці. Потім:

1. Перекриваємо кран із холодною водою – це обов'язковий пункт.

2. Розвертаємо СМ, щоб бачити задній корпус і заливний шланг.

3. Відкручуємо гайку шланга. Усередині буде фільтр із сіточкою, його потрібно дістати дуже акуратно за допомогою плоскогубців.

4. Зубною щіткою чистимо фільтр.

5. Ставимо фільтр назад, закручуємо шланг максимально щільно.

6. Відкриваємо кран із холодною водою і ставимо пральню на місце.

Крок №6

В кінці протріть панель управління, помийте люк, верхню та бічні стінки.

Чим не можна чистити стиралку

Заборони стосуються:

  • чищення металевих деталей машинки, де вже є сліди іржі. Агресивні засоби прискорюють поширення іржі, погіршується якість прання;
  • використання кислотних та лужних засобів одночасно, може луснути ущільнювач, вийти з ладу клапан контролю набору води;
  • часте застосування агресивних миючих засобів.

Основні заходи профілактики

Тепер ви знаєте, як очистити пральну машинку від накипу та чим, але щоб зменшити кількість нальоту, необхідно не забувати про профілактику. Дотримуйтесь рекомендацій майстрів:

  • прати в режимі нагрівання води до 40-50 градусів. Такої температури достатньо, щоб розчинилися і віддалилися сильні забруднення;
  • не заощаджуйте на порошку, кондиціонері;
  • встановіть магнітні фільтри-пом'якшувачі, що очищають воду;
  • пом'якшувачі на кшталт «Калгон» використовуйте дуже рідко;
  • періодично проводьте чищення лимонкою.

Не рекомендується залишати випрану білизну надовго в закритій машині. Після закінчення прання протирайте сухою ганчіркою барабан. Пам'ятайте про провітрювання прання та дозатора для порошку. Дотримання легких правил і профілактика дозволяють зменшити наліт і продовжити термін експлуатації прання.