Як підключити пральну машину своїми руками: покрокова інструкція

- 13 жовтня, 2023

Немає сенсу звертатися до сервісного центру, щоб майстри встановили та підключили пральні. Навіщо переплачувати за послуги, якщо все можна зробити самостійно. Головне – попередньо ознайомитись з інструкцією. Умовно весь процес можна поділити на такі етапи:

1. Визначення розташування машини.

2. Рівна установка агрегату за рівнем, підготовка покриття для підлоги.

3. Підключення до системи каналізації та водопостачання.

4. Підключення до електромережі.

5. Перевірте правильність роботи.

Тепер детально розглянемо кожний етап процесу встановлення пральної машини. Пропонуємо докладну інструкцію, що складається із 7 кроків.

Де краще встановити пральну машину

 

Процес починається не з підключення, а з установки. Усі шланги мають діставати до комунікацій – каналізація, система водопостачання. Мережевий кабель підключати теж не до подовжувача, а безпосередньо до джерела живлення. Тому підготуйте розетку із захистом від вологи та заземленням. Експерти не рекомендують розетки над рівнем підлоги. Висувні модулі – найефективніший спосіб захисту від попадання води.

Установка пральних машин здійснюється виключно на рівну та тверду поверхню. Обов'язково використовуйте рівень. Якщо знехтувати цією умовою, то відбудеться зміщення барабана, а згодом він взагалі перестане обертатися. Уважно вивчіть інструкцію з експлуатації технікою. У документації прописано оптимальну відстань від пристрою до ванної, умивальника, раковини та інших джерел води. Переважно йдеться про дистанцію 10 см. Аналогічна відстань має бути від стін.

Підготовка до встановлення пральної машини

Не варто форсувати ситуацію із підключенням техніки до основних комунікацій, спочатку потрібно провести підготовчу роботу. Обов'язково перевірте:

  • цілісність заводської упаковки;
  • відсутність слідів механічного на корпусі агрегата;
  • повноцінність базової комплектації;
  • наявність інструкції та супровідної документації.

Обов'язково вийміть болти з задньої панелі корпусу машинки. Експлуатація пристрою з цими елементами заборонена. Існує ризик пошкодження барабана. Зняти болти можна за допомогою звичайного ключа. В отвори, що утворилися в їх місці, вставте пластикові заглушки, які включені в комплектацію. Не викидайте транспортувальні болти до закінчення гарантійного терміну.

Якщо встановлюєте машину на новому місці, тоді заміряйте рівень тиску у ринвах. Низький рівень тиску спричинить некоректну роботу прання. Якщо вчасно не вирішити цю проблему, на дисплеї з'явиться відповідний код помилки, а цикл прання буде перервано.

Рекомендований рівень тиску – від 0,3 до 0,6 бар. Відштовхуйтеся від цих показників. Виміряти цей показник можна манометром. Щоб підвищити тиск, необхідно додатково встановити насос. Деякі моделі машинок працюють без підключення до водопровідної системи, наприклад Gorenje W 72Y2/R. Це лише один приклад. Насправді їх значно більше. Такі пристрої набирають воду у бак.

Як проводиться підключення пральної машини до каналізації

Почніть із вибору типу з'єднання. Він буває двох видів:

  • постійний – шланг підключається до пральні, а другий його кінець виводиться до системи зливу. Наприклад, можна використовувати сифон, встановлений під раковиною. Подбайте про монтаж зворотного клапана, тільки після цього закріплюйте дренажний шланг. Оскільки вода має йти у каналізацію, а не залишатися в барабані;
  • тимчасовий - шланг також потрібно під'єднати до машинки, але другий його кінець просто опускаємо у ванну або умивальник. Звичайно, треба зафіксувати його, щоб він не вискакував під натиском.

Перший варіант є найбільш відповідним рішенням. Підключення пральної машини до каналізації іноді вимагає додаткової покупки дренажного шланга, адже той, що входить до базової комплектації, занадто короткий. Все залежить від відстані між пристроєм та системою зливу. Довжину шланга можна збільшити за допомогою спеціального конектора.

Як підключити пральну машину до водопроводу

Якщо йдеться про заміну застарілої пральні на нову модель, то це спрощує процес підключення, адже всі комунікації вже готові. Докладна інструкція:

1. Знайдіть на трубі системи водопостачання клапан синього кольору. Підключіть шланг для холодної води.

2. Якщо є доступ до гарячої води, за таким же принципом підключіть шланг до клапана червоного кольору.

3. Якщо трубка виявилася надто короткою, можна купити ще один клапан, а потім з'єднайте їх разом.

Підключення до водопостачання з нуля

Якщо потрібно підключити пральну машину без водопроводу, потрібно купити самозатискний пристрій для регулювання потоку. Найчастіше вони включені в комплект прання. Підключаються дані регулятори водного потоку до труб за таким принципом:

1. Визначте оптимальну ділянку на трубі з холодною водою.

2. Верхню частину клапана кріпимо на трубі, а задню панель за нею.

3. Вимкніть регулятор, повернувши його у відповідне положення.

4. Зробіть дриль у водопроводі невеликий отвір, щоб закріпити регулятор.

5. Затягніть гайки та підключіть шланг подачі води.

Тепер можна скористатися машинкою.

Як правильно виставити пральну машину за рівнем

Під час віджиму пралка трохи похитується. Вкрай важливо, щоб вона була встановлена ​​на рівній та міцній поверхні. Інакше вона може впасти або пошкодити підлогове покриття. Щоб перевірити правильність установки, використовуйте рівень спирту. Якщо його немає, можна скачати спеціальний додаток на смартфон.

Регулюйте положення агрегату за допомогою ніжок. Трохи відхиліть пристрої, поки викручує їх. Коли оптимальний баланс встановлено, затягніть гайки, щоб зафіксувати ніжки. У деяких моделей ніжки не регулюються. У таких випадках під них потрібно щось підкласти, наприклад, невеликий шматок гуми. Однак періодично положення техніки доведеться регулювати, адже вона зрушуватиметься.

Якщо в кімнаті, де встановлений агрегат, занадто слизьке покриття, наприклад, глянсова плитка, то машинка трохи рухатиметься. Щоб уникнути цього, підкладіть під неї тонкий гумовий килимок.

Як підключити пральну машину до електромережі

Почніть із вивчення інструкції та супровідної документації, в якій вказано потужність обладнання. Переважно на ринку представлені моделі 15-3 кВт. Це означає, що кабель, підключений до джерела живлення, пропускатиме струм до 16 А. Розетка повинна мати заземлення. Додатковою перевагою стане пристрій захисного відключення, яке спрацьовує у разі пошкодження кабелю мережі.

Використання подовжувачів категорично заборонено. Цей тип з'єднання не має належного захисту від вологи. Можливо, доведеться робити нове джерело живлення. Для такої роботи краще запросити професійного електрика, який проштробити стіни, і прокладе електрокабель від щитка. Встановлюйте розетки з індикатором. Він підсвічується під час включення побутової техніки.

Перевірка правильності підключення

Ремонт пральних машин потребує додаткових фінансових витрат. Щоб запобігти появі технічних несправностей, переконайтеся в правильності підключення техніки до всіх комунікацій. Розглянемо ключові моменти, які не можна випускати з уваги під час діагностики.

Відсутність протікання

Калюжі під стиралкою або за нею з'являються через недостатню фіксацію шлангів. Почніть з перевірки з'єднання машинки із системою водопостачання та каналізації. Наберіть воду і злийте кілька разів, щоб ідентифікувати текти. Через 2-3 години повторно огляньте сполучні вузли. Ймовірно, поява малопомітної течі, яка надалі наростає і може завдати серйозної шкоди.

Шланги не передавлені

Якщо дренажний шланг проходить під ванною або раковиною, переконайтеся, що він не перегнутий. Вигини – причина слабкого натиску. Можливо, що через це вода й зовсім не надходитиме в пральну машину. Шланг, приєднаний до U-подібного вигину раковини, повинен бути піднятий десь на 10 см. Інакше забруднена вода потрапить у стиралку. Заломи також властиві трубкам, через які в пральну воду заливається вода.

Перетягнутий шланг подачі води

Сильне натяг призводить до того, що гумовий ущільнювач між клапаном і шлангом перерізається. Затягнути його можна пальцем, а потім потрібно ще трохи підтягнути. Головне – не докладайте надмірних зусиль. Інакше компоненти будуть пошкоджені.

Пробне прання без білизни

Запустіть режим прання без завантаження. Можна вибрати будь-яку програму. Коли барабан заповниться водою, почнеться прання. Скасуйте цикл, щоб переконатися в ефективності зливу. Тепер ви знаєте як підключити пральну машину. Правильне приєднання до основних комунікацій – запорука тривалої експлуатації техніки. Тому ретельно дотримуйтесь всіх рекомендацій.

Поради щодо обслуговування техніки:

  • залишайте двері люка відчиненими після прання, щоб машинка просохла;
  • регулярно промивайте під проточною водою відсік для порошку;
  • прочищайте усі комплектуючі системи зливу;
  • своєчасно змінюйте зношені деталі;
  • чистіть лимонною кислотою ТЕН, щоб на ньому не з'являвся накип.

Ці звичайні поради дозволять продовжити експлуатаційний термін машини.