Як прибрати неприємний запах у холодильнику | ТОП-5 методів

- 13 жовтня, 2023

Кожна страва чи харчовий продукт мають свій неповторний запах. Оскільки холодильник являє собою герметичний відсік з обмеженим простором, запахи продуктів, що зберігаються, змішуються і часто стають неприємними. Крім цього, деякі продукти починають псуватися і додають свій небажаний аромат. Згодом цим букетом просочуються не тільки пластикові стінки та фурнітура відсіку, а й металеві поверхні випарника. Тепер камера холодильника стає джерелом смороду і ставити в неї свіжоприготовлені страви і зберігати щойно придбані продукти стає небезпечним. Адже смак страв може змінитися і деякі з них можуть зіпсуватися. В таких випадках може знадобитись ремонт холодильника. З цієї невеликої публікації ви дізнаєтеся про причини появи неприємних запахів, а також про прості способи їх усунення.

Чому в холодильнику з'являються неприємні запахи

Незвичні аромати у камері холодильника з'являються досить часто. Навіть у новому холодильнику досить довго відчувається “заводський” аромат – запах пластмаси та інших матеріалів. У таких випадках досить ретельно помити стінки і внутрішнє наповнення камери миючим засобом, промити поверхні теплою водою, протерти всі елементи насухо і залишити відкриті дверцята на кілька годин. Спочатку запах зменшиться, а незабаром і зникне зовсім. Але із запахами від продуктів боротися набагато складніше і щоб їх усунути, необхідно з'ясувати причину їх появи, визначити джерело і лише потім приступати до боротьби з ними.

Найчастішими причинами виникнення неприємних ароматів у камері холодильника є:

  1. Зіпсовані продукти. Найчастіше вони починають приходити в непридатність через перевищення допустимих термінів зберігання або порушення умов зберігання (температура, вологість, відсутність герметичної упаковки та ін.)., а також вихід з ладу терморегулятора або зношування мотор-компресора.
  2. Відсутність профілактики. При дотриманні всіх рекомендацій виробника вам не доведеться замислюватися про те, як усунути запах з холодильника. Навіть холодильники із системою No Frost, які позиціонуються як необслуговувані, потрібно хоча б один раз на рік розморожувати та мити для гігієнічних цілей. Крапельні апарати рекомендується очищати щомісяця, але не рідше одного разу на квартал.
  3. Зберігання продуктів із різким запахом без відповідної упаковки. Їх рекомендується укладати у спеціальні Zip-пакети чи герметичні контейнери.
  4. Надмірне захаращення камери продуктами або посудом. Через це порушується нормальний рух повітря (особливо в апаратах з Ноу Фрост), що може призвести до швидкого псування продуктів.
  5. Збої в системі обдування (в апаратах з No Frost) або засмічення дренажної системи в обох типах холодильників.

Якщо запах вже з'явився, необхідно виконати позачергове гігієнічне розморожування з очищенням поверхонь одним із описаних нижче засобів.

Як подолати неприємний запах у холодильнику

З "легкими" ароматами, які походять від свіжих продуктів можна легко позбутися за допомогою поглиначів запаху. Вони бувають різними на вигляд і діючою речовиною:

  • Пластикові кульки наповнені силікагелем. Їх укладають у камеру холодильника, як профілактичні заходи від появи небажаних ароматів.
  • Пластикові ємності із активованим вугіллям. Вони добре вбирають вологу та гази, що виділяються багатьма навіть свіжими продуктами. Одного такого поглинача зазвичай вистачає на 1,5 – 2 місяці.
  • Рідкі натуральні концентрати. Зазвичай, розпилюють на стінки та елементи наповнення вимкненого холодильника без продуктів.
  • Поглиначі на основі гелію. Вони виготовляються з натуральних компонентів і після відкривання ємності починають випаровуватися, вбираючи запахи.
  • Озонові очищувачі є додатковим приладом, що запитується від акумулятора, і знищує запахи за рахунок іонізації внутрішньокамерного повітря.

Також можна використовувати саморобні поглиначі на базі компонентів, що є на кухні. Насамперед, сода. Насипте порошок у глибоке блюдце і для аромату додайте кілька крапель ефірної олії. Поставте блюдце на полицю камери та щомісяця оновлюйте порошок. Замість соди можна використовувати звичайну кухонну сіль. Також можна на полицях розмістити скибочки житнього хліба, пряні трави, шматочки яблука або порошок кави.

Однак слід враховувати, що такі засоби не борються з джерелом запаху, а лише вбирають його значну частину. Якщо неприємний аромат почнуть виділяти зіпсовані продукти – жодний поглинач не допоможе. Потрібно розморожувати холодильник та мити камеру спеціальними складами, які буде описано нижче.

Домашні засоби для боротьби з неприємними запахами у камері холодильника

Перш ніж використовувати будь-який засіб, необхідно відключити холодильник від електромережі, витягти продукти та розморозити апарат. Після чого сполоснути теплою водою і насухо протерти всі стінки, полиці, дверцята, а також ущільнювальні елементи. Тепер можна розпочати усунення запаху. Для цього найчастіше використовують:

  1. "Фабричні" засоби для чищення. Вони випускаються у вигляді вологих серветок, що чистять, рідких розчинів, а також гелів або спреїв. Порядок їх використання описано на тарі.
  2. Оцтовий розчин. Необхідно розчинити 5 столових ложок кухонного оцту в 100 мл чистої води та отриманим складом за допомогою м'якої тканини протерти всі поверхні відсіку, включаючи ущільнювачі дверей. Не слід робити розчин надто концентрованим, оскільки він може пошкодити окремі деталі камери.
  3. Сік свіжого лимона. Для позбавлення запаху в теплу воду додають кілька крапель соку і протирають елементи камери. Залишки лимона поділяють на частини та розкладають по різних частинах відсіку. Після цього дверцята холодильника залишають відкритими на кілька годин.
  4. Нашатирний спирт. Для протирання використовують розчин кількох крапель 10% аміаку у склянці звичайної води. Отриманим складом обробляють елементи камери.

Якщо не боротися з неприємними запахами на початку проблеми, згодом може утворитися грибок, який посилить сморід і перемогти його набагато складніше.

Як видалити плісняву з холодильника

Причиною появи цвілі та інших грибкових бактерій є підвищена вологість всередині відсіку та неправильно вибрана температура. Іноді грибкові бактерії активно розвиваються за деяких поломок апарату. Вони не тільки стають причиною неприємного запаху, але й можуть нашкодити здоров'ю та призвести до псування продуктів. Правильна регулярна профілактика гарантує відсутність грибків. Але якщо ви виявили скупчення темних точок, необхідно відразу ж очистити камеру одним із ефективних способів:

  • протерти місця скупчення бактерій розчином перекису водню та кухонного оцту;
  • промити підозрілі місця теплою водою, в якій розчинено господарське мило;
  • нанести на уражені місця відбілювач, який має у складі хлор;
  • обробити місце скупчення бактерій нашатирним спиртом

Після завершення обробки необхідно ретельно промити місця, на які наносився розчин, що чистить, і висушити камеру, залишивши дверцята холодильника на кілька годин для провітрювання.