Принцип роботи та влаштування пральних машинок автоматичного типу

- 13 жовтня, 2023

Із сучасними темпами життя базові речі вдома потрібно робити швидко. Однак на клопіт по дому залишається не так багато сил та часу. Але вирішити це можна досить швидко завдяки наявності побутової техніки, вона набагато спрощує життя. Сьогодні для прання досить просто завантажити пральну машинку, вибрати оптимальну програму, запустити її та чекати, коли техніка закінчить свою справу. Це дозволить звільнити собі час і зайнятися іншими справами, наприклад, прибиранням або відпочинком. Але багато хто не розуміє принципу того, як працює пральна машина і через це стикаються з деякими проблемами під час експлуатації.

На ринку представлений широкий асортимент пральних машин типу автомат. Усі вони відрізняються між собою багатьма параметрами. Для правильного підбору побутової техніки слід керуватися такими показниками, як:

  • тип завантаження;

  • габарити;
  • функціональні можливості;
  • місткість.

При грамотному підході до вибору побутової техніки ви зможете підібрати хорошого помічника для дому. Але для початку необхідно вивчити принцип роботи пральної машини.

Етапи прання: як працює пральна машина?

Процедура прання є сукупністю етапів, і ваше завдання полягає в тому, щоб розібратися з тим, як працює пральна машина автомат. Найчастіше це важливо, адже дозволяє уникнути передчасного ремонту пральної машини, хто обізнаний, той озброєний. Подивіться наведені нижче етапи прання, які виконуються в певній послідовності і її цілісність не можна порушувати.

1.Підготовка одягу для прання.

2. Видалення засохлого бруду з одягу.

3. Обробка плям.

4. Сортування одягу.

5. Встановлення температури води та вибір програми для прання.

6. Додавання прального порошку чи гелю.

7. Прання.

8. Сушіння.

Що стосується етапів, які безпосередньо виконує машинка автомат без участі людини, то до таких належать такі:

  • попереднє прання;

  • прання;
  • полоскання;
  • віджимання.

Кожен з цих етапів виконується у певний момент часу та у конкретній послідовності. Іноді прання може відбуватися без віджимання. Розглянемо кожен із етапів окремо.

  1. Попереднє прання. Опція, яка називається попереднім пранням, означає наповнення барабана водою певного рівня та змішування із засобом для прання. Все це дозволяє дуже добре змити з одягу всі плями, включаючи навіть стійкі. Це можливо, оскільки ми замочуємо всю білизну, поміщену в пральну машинку. Після цього відбувається злив води. Для пральних машин з фронтальним та вертикальним завантаженням передбачено різну кількість води для прання. У машинах автомат із фронтальним завантаженням все залежить від налаштувань, зроблених одним користувачем. У пральних машинах із вертикальним завантаженням є регулятори рівня води, які дозволяють наповнити барабан на певному рівні.
  2. Прання. У цей час машина змішує воду та миючий засіб, переміщуючи одяг по всьому барабану. Як правило, пральні машини з вертикальним завантаженням оснащені мішалкою або крильчаткою, розташованою в центрі бака.
  3. Що стосується пральних машин із фронтальним завантаженням, якість прання залежить від обертання барабана. Більше того, тривалість циклу прання залежить від варіанта налаштувань, вибраних користувачем. Завжди велике навантаження збільшує тривалість. Невелике чи обмежене навантаження збільшує тривалість.
  4. Полоскання. Під час цього циклу з одягу змивається мильна вода. Вся свіжа і чиста вода потрапляє в одяг, який є всередині барабана. Цей етап відповідає за видалення мильної води з пральної машини без жодних труднощів.
  5. Віджимання виконується до закінчення циклу прання. При роботі пральної машини в режимі віджиму при різних параметрах параметрів техніка віджиматиме речі з різною швидкістю. Швидкість віджиму розраховується виходячи з кількості обертів за хвилину. Чим більша швидкість, тим якісніше видаляється волога.

Що відбувається під час прання?

Завантаживши пральну машинку речами, зачиніть дверцята пральної машини і починається справжнє чаклунство. Багато хто задається питанням, як саме пральна машинка видаляє бруд з одягу. Для виконання цього завдання необхідно правильне співвідношення води, засоби для прання та механічного впливу. Сучасні СМА під час прання використовують менше води.

У сучасних моделях достатньо використовувати пральні порошки з високим піноутворенням. Вони здатні їх ретельно змити. Після того, як ви вибрали цикл, додали порошок і натиснули Старт, ось загальна послідовність кроків, які виконуються всередині сучасної пральної машини з вертикальним завантаженням:

1. Бак повільно обертається, щоб врівноважити та визначити завантаження усередині пральної машини. Техніці може знадобитися лише кілька обертів визначення обсягу завантаження.

2. Починається виконання циклу прання. У бак заливається відповідний обсяг води.

3. Вода потрапляє у відсік для прального засобу, розбавляючи рідкий або порошковий миючий засіб, створюючи суміш. Якщо ви використовуєте капсули, багато пральних машин їх потрібно кидати безпосередньо в барабан. Коли вода потрапила до дозатору прального засобу, порошок або гель потрапляє в бак, де вони розчиняються.

4. Машина зупиняється, оскільки потрібен час, щоб засіб для прання розчинився. Пральний порошок або гель починають працювати, молекули його поверхнево-активних речовин притягуються до олій з одного боку та до води, з іншого боку. Так бруд та жир витягуються з одягу, потрапляючи у воду для прання.

5. Механічне вплив - це наступний крок до видалення бруду з білизни. Барабан починає рухатися вперед-назад, притискаючи одяг один до одного, а також до стін і дна барабана, щоб витіснити бруд.

6. З барабана зливається брудна вода. Барабан обертається, щоб злити залишки брудної води з одягу.

7. Пральна машина наповнюється чистою водою для циклу ополіскування. Полоскання у холодній воді – це нормально, хоча деякі пральні машини виконують полоскання теплою водою. Вода стікає у бак пральної машини. У сучасних моделях для чищення використовується набагато менше води, ніж старі моделі.

8. Набирається вода для полоскання. На цьому моменті засіб для прання та бруд змиваються. Є кілька типів пральних машин, які дозволяють виконувати кілька полоскань, щоб видалити кожну краплю засобу прання з білизни.

9. Пральна машина виконує злив води та переходить до циклу віджиму. Залежно від того, який тип та модель пральної машинки, барабан обертається зі швидкістю від 800 до 1600 об/хв. Чим більше води буде видалено з одягу на цьому етапі, тим менше часу знадобиться для його висихання.

10. Цикл прання закінчено. Одяг чистий і готовий до сушіння в сушарці! Під час роботи пральної машини в режимі сушіння ви отримуєте абсолютно сухі речі.

Як правило, сучасні моделі пральних машин дозволяють вибрати кілька варіантів для налаштування кожного завантаження, і якщо є група налаштувань, які ви часто використовуєте, деякі моделі пральних машин дозволяють вам зберігати їх.

Поява пральних машин значно полегшила завдання, завдяки чому витрачається набагато менше часу на прання.

Пральна машина: пристрій усередині

Агрегати цього типу, незалежно від марки та моделі, мають приблизно ідентичну будову всередині. Щоб купити техніку, параметри якої задовольнятимуть запити, слід знати про принцип пристрою пральної машини типу автомат.

СМА складаються з таких комплектуючих та вузлів:

  • корпус;

  • заливна система
  • регулятори;
  • бак та барабан;
  • нагрівальний елемент;
  • блок керування;
  • система зливу;
  • електродвигун.

Для поняття принципів, якими працює пристрій, користувачеві слід самостійно вивчити питання, як усередині влаштована техніка. Це дозволить уникнути складності в установці пральної машини, а також ремонті обладнання.

Корпус

Прочный корпус из металла представляет собой надежную обшивку, которая защищает все внутренние элементы стиральной машинки. Это позволяет избежать появление дефектов в виде вмятин и царапин, сохранить все комплектующие рабочими.

Корпус СМА має таку будову:

1. Основи.

2. Передній, задній та бічних стінок.

3. Панелі із дверцятами.

4. Кришки.

З фронтальної сторони розміщена панель управління, там знаходиться відсік для прального порошку або гелю. Керування пральною машиною виконується за допомогою диска та кнопок на панелі. Після запуску вибраної програми для прання миючі засоби з відсіку потрапляють усередину за допомогою струменя води. У пральній машині з фронтальним типом завантаження є блокування, яке не дає дверцята відчинятися, коли техніка виконує свою функцію.

Заливна система

Коли вибрано режим прання, пристрій запускається, а дверцята блокуються. Спочатку відкривається клапан електромагнітного типу, завдяки якому рідина потрапляє усередину барабана. Такий вплив відбувається до того часу, поки індикатор не сповістить у тому, що води в ємності вистачає, щоб запустити прання. Вода для прання подається за допомогою шланга затоки. Для забезпечення безперебійної подачі води шланг для затоки підключається до системи водопостачання.

Бак та барабан

Бак є одним з найоб'ємніших вузлів у пральній машині. Він може бути різних розмірів і, залежно від цього, може вмістити від 3 до 12 кілограмів речей. У характеристиках пральної машини кожного виробника вказано максимальні обсяги для завантаження. Щоб при роботі уникнути вібрації, корпус та бак з'єднуються не жорстко. Для його підтримки під час роботи застосовують:

  • 2-4 ресори, розташовані вгорі;

  • обтяжувач, щоб виключити коливання та вібрації;
  • 2-4 глушники внизу бака.

 

Такі механізми можуть гарантувати стійкість устаткування. У баку знаходиться пристрій, у якого безліч отворів, саме через них подається вода після включення.

Зливна система

Коли проходить цикл прання, необхідно злити мильну воду. Цей процес виконується за допомогою шланга, що є гофрованим рукавом. Довжина шлангу може становити від 1 до 4 метрів. Він підключається з одного боку до насоса, а з іншого – до каналізаційної системи.

При виконанні циклу прання вода зливається кілька разів за рахунок наступних деталей:

  • моторчик;

  • крильчатка;
  • «равлика».

Електронний модуль відповідає за роботу синхронного насоса виду.

Блок керування

Це одна з найважливіших деталей у пральній машинці. Цей прилад керує кожною платою у пристрої та по праву вважається «мозковим центром» обладнання.

Блок відповідає за такі частини, як:

  • ТЕН;

  • бак та барабан;
  • система зливу та подачі води;
  • насос та інше.

Цей вузол – це не тільки ключова складова пральної машинки, але й одна з найдорожчих у пристроях. За допомогою блоку управління можна визначити специфіку поломки, складність ремонтних робіт та необхідність викликати майстра. Для продовження терміну служби необхідно регулярно вживати профілактичних заходів. Це дозволить уникнути серйозних поломок надалі.

Регулятори

Щоб техніка правильно та безперебійно виконувала свої функції, у цьому допомагають спеціальні прилади. До них надходять відомості від пристрою під час виконання програми прання. До таких регуляторів відносяться:

1. Пресостат. Його головне завдання полягає в тому, щоб стежити за рівнем води, що надходить у бак.

2. Повітряна камера. Вона зроблена з пластику, розташована поруч із трубкою для зливу.

3. Термостат. Він допомагає визначити температуру води у баку, після цього отримана інформація передається до так званого мозкового центру.

4. Таходатник. Цей вузол відповідає за кількість обертів і під час віджимання. Кількість повністю залежить від вибраного режиму прання. Нові моделі СМА передбачають певну максимальну кількість оборотів, і вона становить 1600 об/хв.

У комплексі всі регулятори є необхідні складові, завдання яких полягає в контролі всього робочого процесу.

Нагрівальний елемент

ТЕН або нагрівальний елемент знаходиться під корпусом, його завдання полягає в підвищенні t води. Його потужність може змінюватись у межах від 1800 до 2200 Вт. ТЕН знаходиться внизу конструкції пральної машини і є досить крихкою і вразливою деталлю. Якість роботи ТЕНу безпосередньо залежить від утворення накипу на ньому. Для продовження терміну експлуатації нагрівача слід використовувати спеціальні засоби для чищення від накипу.

Мотор

Цей вузол приводить у дію барабан. Останнім часом СМА в основному встановлюється колекторний електромотор. Найефективнішим варіантом фіксації є прямий привід. У такому випадку з'єднання виконується безпосередньо до барабана.

Колекторні електродвигуни відрізняються ощадливою витратою енергії при обертанні барабана у великих обсягах. Звуки, що видаються під час виконання завдання набагато нижче. Плюс у тому, що двигун не займає дуже багато місця, що позитивно впливає на розміри техніки.

Детально вивчивши пристрій пральної машини самсунг або іншого виробника, ви зможете підібрати найбільш якісну техніку, яка прослужить довго.

Принцип роботи СМА

Сучасні екземпляри побутової техніки виконують прання від початку до кінця. Щоб розпочати цю процедуру, потрібно виконати такі дії:

1.Підключити техніку до мережі.

2. Завантажити барабан білизною для прання. В цьому випадку враховуйте тканину, яка використовувалася при пошитті речей і виберіть ту програму прання, яка найбільше підходить для вашого виду білизни.

3. Додайте порошок або гель у спеціально відведену для цього тару.

4. Встановіть програму, добре закрийте дверцята і натисніть Старт, щоб запустити прання.

Старт прання

Більшість користувачів зацікавлені темою, як влаштована робота СМА та її електромотора. Це досить простий процес, що складається із кількох етапів.

Процес прання

Для деяких видів матеріалів пральні машини мають окремі режими. Встановлюючи програму прання, потрібно підбирати речі за кольором, щоб вони не полиняли та зберегли свій колір. Процес починається з того, що речі завантажуються в барабан, причому враховується місткість барабана. Деякі моделі вміщують до 4 кілограм, але є моделі з баком, об'єм якого становить 8 і більше кілограм. Потім тару для порошку необхідно засипати необхідну кількість речовини для прання. Встановіть потрібний режим. Деякі сучасні моделі оснащені таймером і це дозволяє відкласти час увімкнення прання, якщо немає можливості зробити це відразу.

Пральні машини пропонують прання у наступних режимах:

  • делікатний;

  • прання вовни, бавовни, синтетики;
  • ручний;
  • інтенсивний;
  • швидкий та на кожен день.

Вибравши той режим, який найбільше відповідає запитам, ви можете щільно закрити дверцята і натиснути на старт. У цей момент вона фіксується і в процесі роботи люк не може відкритися.

Пральні машинки можуть завантажуватися двома способами: фронтальним та вертикальним. У першому випадку дверцята знаходяться з лицьового боку корпусу, у другому – зверху. Після включення та запуску прання до процесу підключається насос, який відповідає за подачу води. Вода попадає в барабан через маленькі круглі отвори, досягає необхідного рівня. Пресостат відповідає за регулювання рівня води.

Як тільки вода досягає необхідного рівня, за допомогою датчика в центральний блок починають надходити дані і рідина перестає подаватися. Потім запускається сама прання.

1. Вода вимиває засіб для прання з тари та потрапляє в барабан.

2. Обертання барабана сприяють тому, що речі повністю намокають і просочуються пральним засобом. Це дозволяє якісно випрати речі, позбутися плям та інших забруднень.

3. При виконанні циклу прання пода періодично додається барабан. Тривалість прання залежить від програми.

4. Електродвигун вводить у рух барабан. Для СМА фронтального типу цей процес ідентичний.

Злив води та полоскання білизни

Відбувається після того, як усі процеси щодо прання завершуються. Пристрій завдяки насосу виводить воду на каналізацію. Насос буде працювати, поки датчик не передасть необхідні дані про те, що барабан порожній. Після цього виконується полоскання.

Для полоскання включається клапан і барабан заливається нова чиста вода з водопровідної системи. Її потоки знову потрапляють у відсік для миючих засобів, але цього разу у відділ із ополіскувачем. Він використовується залежно від переваг споживачів. До роботи підключається двигун, який запускає рухи барабана. Таким чином починається полоскання. Тривалість полоскання залежатиме від вибраного на початку програми прання.

Після того, як машинка прополоскала речі, знову підключається деталь, яка відповідає за відкачування води з бака. Пристрій випускає рідину з барабана. Не слід забувати у тому, що полоскання виконується неодноразово. По закінченню процесу прання вода зливатиметься через шланг у стік, а машинка готова зробити наступне завдання – віджим.

Віджим білизни

Являє собою останній етап. Віджим грунтується виключно на законах фізики. У цьому випадку барабан за допомогою електромотора крутиться на високій швидкості, здійснюючи за хвилину близько 1200 і більше обертів. У сучасних моделях максимальна швидкість становить 1600 об/хв. Процес можна описати так: під дією відцентрової сили речі притискаються до поверхні барабана, за рахунок чого рідина з речей виштовхується. Вода йде так само, як і потрапляє в барабан – через круглі отвори. Рідина накопичується на дні і звідти викачується помпою на зливний шланг і починає витікати у відвід. Чим більше обертів – тим сухішими будуть речі після прання. Для кожного режиму передбачена певна кількість обертів за хвилину.

Заключний етап

При закінченні прання пристрій автоматично вимикається. Все, що потрібно від користувача – це вимкнути живлення. З метою економії ресурсів слід вибирати пральну машинку автомат класу енергоефективності А+++. Враховуйте, що після завершення виконання програми дверцята ще кілька хвилин будуть заблоковані. Як тільки можна буде відкрити люк, можна дістати всі речі та розвісити для подальшого висихання. Переконайтеся, що барабан порожній, вручну прокрутивши його кілька разів.

Варто відзначити, що сучасні технології дозволили об'єднати у пристрої функції пральної машини та сушіння. Встановлюючи конкретну програму речі в СМА можуть не тільки перети, але й при цьому повністю висихають.

Незважаючи на високі ціни на деякі пристрої, вони мають досить велику популярність. Причина в тому, що таке обладнання має ряд переваг, а саме:

1.Економія часу.

2. Обережне прання у встановленому режимі.

3. Наявність великої кількості програм.

4. Низькі витрати ресурсів.

Користуючись сучасною технікою для своїх потреб, ви зможете більше витрачати час на себе та сім'ю, займаючись своїми справами. Розуміючи, з чого складається пральна машина, ви зможете не лише з легкістю вибрати техніку, але й у разі поломки визначити джерело проблеми.