Клас прання, клас віджиму та клас енергоспоживання пральних машин

- 13 жовтня, 2023

Вибираючи пральну машину, майбутні власники насамперед звертають увагу на місткість барабана, конструктивні особливості (горизонталка чи вертикалка), а також бренд і кількість програм. Однак крім цих параметрів, пралки автомати мають ще цілу низку характеристик, дуже важливих для користувача. Це так звані класи пральних машин, які інформують про різні аспекти роботи обладнання та дозволяють вибрати найбільш ефективну пральну машинку за оптимальною вартістю. У майбутньому це дозволить не тільки ощадливо витрачати ресурси, але й відкласти ремонт пральної машини на довгострокову перспективу.

Основні класи пральних машин

Щоб не морочити користувачів цифрами і незрозумілими характеристиками, що погано запам'ятовуються, для комплексної оцінки параметрів пральних машин в європейських країнах була розроблена спеціальна класифікація обладнання, згідно з якою було рекомендовано на основі важливих показників, відносити ту чи іншу модель машинки до певного класу. Вони позначаються латинськими літерами від А до G. При цьому клас A відповідає найкращим показникам, а G відносить пральну до найнижчого класу. Найчастіше машинки поділяють на класи за такими параметрами:

  • клас прання;
  • клас віджиму
  • клас енергоспоживання.

Щоб присвоїти пралці той чи інший клас, вона повинна виконувати відповідні умови за якісними показниками прання, віджиму або енергоефективності. Зазвичай класи вказують на наклейці на лицьовій панелі машинки і допомагають при покупці зробити правильний вибір. Розглянемо докладніше класифікацію пральних машин.

классы стиральных машин

Що означає клас прання у класифікації СМА

Цей параметр показує наскільки ефективно відпирає машина речі в порівнянні з еталоном. Оскільки ця класифікація була впроваджена ще в 90 роках минулого століття, за рахунок розвитку технологій сьогодні практично всі пралки відповідають першим двом класам (A та B) і користувач зовні не відрізнить якість прання в машинках цих двох класів. Тому при виборі нової машини не слід акцентувати увагу саме на цьому показнику.

Як впливає клас віджиму на випрану білизну

Пралку відносять до того чи іншого класу віджиму за величиною залишкової вологості речей після закінчення прання. Так у машинах з класом віджиму A, після прання в одязі залишається не більше 45% вологи, а в пралках G класу – понад 90%. Зазвичай пральні машинки класу G мають максимальну швидкість віджиму лише 400 об/хв, тоді як в апаратах з класом A – швидкість сягає 1200 - 1400 об/мин. Але не завжди пралка з високим класом віджиму найкраще підійде для вашого житла. Ми не рекомендуємо гнатися за найвищим класом віджиму у таких випадках:

  1. Якщо у вашу ванну кімнату не входить за габаритами повнорозмірна пральна машина. У таких випадках підійде компактна модель у якої і місткість барабана нижча і швидкість меншого віджиму. Зазвичай такі моделі мають клас віджимання C.
  2. У випадках коли максимальна місткість барабана менше 7 кг найефективнішою буде пралка з максимальною швидкістю віджиму 1000 об/хв.
  3. При випранні постільних речей з бавовни не можна встановлювати швидкість вище 1000 об/хв.
  4. При пранні делікатних речей, віджимання на швидкості вище 400 об/хв призведе до їх псування.

Необхідно також враховувати, що при віджиманні на високих швидкостях білизна часто збивається в кому і посилено змінюється, що ускладнює подальше прасування. Крім того, при високих швидкостях віджиму, машина більше шумить. Тому при виборі пральної машини за класом віджиму не потрібно виходити з принципу "чим більше краще". Найчастіше варто обмежитися моделями класу C і не переплачувати за непотрібний функціонал.

классы отжима в стиральных машинах

Як підібрати пральну машину за класом енергоспоживання

Для визначення класу енергоспоживання виробники вимірюють споживану потужність при стандартній програмі прання 1 кг речей з бавовни при температурі 40° і 60°, з повним або частковим завантаженням, а також в режимі очікування. Так споживання енергії для машин класу A становить до 0,17 кВт/год, а машин із класом С - до 0,25 кВт/год.

Оскільки зараз тема економії електрики особливо актуальна, виробники почали випускати й особливо економні машинки – споживання електрики для класів А з кількома плюсами набагато нижчими за 0,17 кВт/год. Але є у таких машинок один суттєвий мінус – вони коштують набагато дорожче. Якщо ви використовуєте пральну машину не кожен день – сума переплати за вищий клас не скоро перекриє вищі рахунки за електрику. Тому до вибору слід підійти розумно. У деяких випадках зайві гроші вигідніше вкласти в купівлю іншої побутової техніки вищого класу енергоефективності, яка використовується постійно (наприклад, холодильник, який працює цілодобово).

Як правильно підібрати стиралку за класами

Не завжди різницю між машинками перших двох-трьох класів можна визначити візуально. Так якість прання машин з класами A і B практично не відрізняється і можна обмежитися більш дешевим варіантом з класом B. Однак купувати прання класів C і нижче не варто, тому що вони мають набагато скромніші показники відпрання. 

По віджиму оптимальним вибором буде машина класу C, яка при допустимій вологості речей на виході дбайливіше поводиться з одягом і довше зберігає в справному стані підшипники барабана. При виборі моделі по енергоефективності необхідно відштовхуватися від ідеї розумної економії, порівнюючи початкові витрати з майбутніми вигодами.