Кліматичний клас холодильника: що він означає?

- 13 жовтня, 2023

Кліматичний клас холодильника: що він означає?

Чи впевнені ви до кінця, що знаєте, що таке холодильник? Заглиблюючись детально в ці питання, ви дізнаєтеся набагато більше корисної інформації про техніку, яку використовуєте щодня. Холодильник, як і будь-який інший прилад, наявний у вашому розпорядженні, потребує певної атмосфери для оптимальної роботи. Модифікації сучасного холодильника спричинили безліч змін та доповнень у дизайні, спрямованих на його поліпшення та підвищення продуктивності, а також ефективності. Холодильник, який ви використовуєте зараз, зовсім не схожий на той, яким користувалися 20 років тому. Він більш енергоефективний, пропонує більше місця для зберігання продуктів і, ймовірно, здатний краще зберігати продукти, ніж попередники.

Тепер кожна одиниця холодильного обладнання призначена не тільки для різних цілей, але й для роботи в різних приміщеннях та різних умовах. Це потребувало правил, згідно з якими виробникам, слід включати належне маркування у вигляді мінімальних стандартів енергоефективності (або MEPS). Ярлики з маркуванням повинні включати кліматичний клас.

Кліматичний клас холодильника в даній ситуації це умови, за яких обладнання здатне працювати ефективно та результативно.

Клас холодильника: основні типи

Існують різні кліматичні класи, вони визначають температурні показники та вологість, у яких працюватиме холодильник. Вивчимо основні кліматичні класи холодильників. Усього існує 4 основні клімат-класи, з якими ви, швидше за все, зіткнетеся у своєму обладнанні. Вони включають:

1. Кліматичний клас N. Він призначений для обладнання, яке здатне працювати в нормальному діапазоні температур, а точніше – від +16 °C до +32 °C. Цей кліматичний клас підтримує найвищий рівень енергозбереження холодильників. Вони споживають невелику кількість електроенергії та популярніші для використання в побутових умовах.

2. Кліматичний клас Т. Він призначений для холодильників, які можуть працювати в тропічних (сухих) зонах з температурою від +18 °C до +43 °C. У таких холодильниках ви виявите, швидше за все, багато теплоізоляції. Це означає, що стіни будуть товстішими, щоб вони могли належним чином підтримувати низькі оптимальні температури. Крім того, вони зазвичай мають потужний і високопродуктивний компресор і з більшою ймовірністю використовуватимуть стабільні елементи для запобігання утворенню грибка, цвілі та інших процесів розвитку мікроорганізмів, які впливають на якість продуктів. З великою ймовірністю такі холодильники можна знайти на комерційній кухні.

3. Кліматичний клас sn. Такі холодильники підходять для субнормального клімату з температурою від +10 °C до +32 °C. Холодильники з таким класом краще пристосовані для роботи в холодніших приміщеннях або місцях з нижчими температурами, ніж зазвичай. Ця характеристика робить такий агрегат ідеальним для розміщення у підвалі. Цей вид холодильників найчастіше використовується у промислових процесах.

4. Кліматичний клас St. Цей клас означає холодильники, які працюють у субтропічному кліматі. Зазвичай це місця із жарким та вологим кліматом. Вони можуть працювати при температурі від +18С до +38С. Для холодних регіонів не підходять.

Враховуючи різні кліматичні умови по всьому світу і той факт, що в деяких регіонах спостерігається ширший температурний діапазон, іноді важко вибрати холодильник певного кліматичного класу.

Клас холодильника

Більшість виробників повинні враховувати це, тому виникла потреба у розробці холодильного обладнання, що відповідає різним кліматичним класам, як з економічних причин, так і з причин ефективності. Ці класи включають:

1.Кліматичний клас n-st. Цей клас позначає холодильники, які працюють при температурі навколишнього середовища від +16 °C до +38 °C.

2. Кліматичний клас NT. Температурний діапазон таких моделей холодильників від +16С до +43С.

3.Кліматичний клас sn-t. Це маркування найчастіше зустрічається на універсальних холодильниках, які можна використовувати у будь-якому кліматі. Кліматичний клас sn t включає холодильники, які можуть працювати при температурі навколишнього середовища від + 10С до + 43С.

4. Кліматичний клас SN-ST. Зазвичай це призначається холодильникам, які можуть працювати у субнормальному та субтропічному кліматі. Вони можуть легко працювати при температурі навколишнього середовища від +10С до +38С.

У комерційному холодильному обладнанні кліматичним класам також надаються номери, причому кожен номер призначений для позначення умов навколишньої температури та відносної вологості (RH), в яких може працювати холодильник або морозильна камера. Це допомагає власникам бізнесу зробити правильний вибір залежно від їх комерційних кухонь, де максимально збереження продуктів необхідно завжди. Класи поділяються на три, а саме:

  • кліматичний клас 3 - цей холодильник може працювати при максимальній температурі навколишнього середовища 25°С та відносній вологості 60%;
  • кліматичний клас 4 - цей холодильник може працювати при максимальній температурі навколишнього середовища 30°C та відносній вологості 55%;
  • кліматичний клас 5 - цей холодильник може працювати при максимальній температурі навколишнього середовища 40°С та відносній вологості 40%;

Головна порада: якщо у вас завантажена кухня, де інгредієнти та продукти харчування потрібно зберігати, але тримати під рукою для ефективності, завжди вибирайте холодильник чи морозильник із кліматичним класом 4 або вище.

Визначення кліматичного класу холодильника та його значення для обладнання

Кожен холодильник розрахований на роботу у різних умовах. Перед нанесенням будь-якого маркування холодильник повинен пройти серію тестів, щоб переконатися, що він здатний ефективно працювати в призначеному середовищі. Виробники проводять ці випробування у спеціальній кліматичній камері, яка імітує різні кліматичні умови, яким піддаватиметься обладнання.

Зазвичай це включає ручне регулювання температури та вологості. Тестування на кліматичний клас жодним чином не пов'язане з будь-якими тестами, які можуть проводитись усередині холодильника. Цей вид тестування спрямований лише на визначення того, чи холодильник або морозильна камера може працювати в заздалегідь визначених умовах.

Холодильник тестується протягом 48-72 годин, цей час його періодично відкривають, а температура реєструється у програмі тестування. Умови всередині кліматичної камери варіюються від одного холодильника до іншого через різницю в матеріалах. Наприклад, холодильник, створений для кліматичних умов ST і T, матиме сильну ізоляцію, більший конденсатор та потужніший компресор.

Правильне маркування кліматичного класу важливе з таких причин:

1. Це дозволяє ефективніше використовувати обладнання. Розміщення вашого пристрою в середовищі, для якого воно не призначене, може призвести до пошкодження обладнання. Наприклад, холодильник, призначений для тропічного клімату, не зможе належним чином зберегти ваші продукти, якщо його помістити у холодну кімнату.

2. Це запобігає надмірному споживанню енергії. Розміщення обладнання в неправильних атмосферних умовах означатиме, що йому доведеться працювати старанніше, щоб компенсувати різницю, споживаючи більше електроенергії.

3. Це допомагає зменшити витрати на обслуговування. Охолодження швидше за все вийде з ладу, якщо холодильник буде перевантажено. Враховуючи, що ваш виріб може бути одним з найдорожчих предметів обладнання, ремонт холодильника може коштувати вам великі гроші.

Розібравшись з основними класами та дізнавшись про SN-T, SN-ST, N-ST та NT, що означає кожен варіант, вам буде набагато простіше вибирати холодильне обладнання для своїх цілей.

Зв'язок між кліматичним класом та MEPS

Клас енергоспоживання холодильника не менш важливий за кліматичний клас. MEPS, інакше відомий як стандарт мінімальних енергетичних характеристик, працює для обмеження максимальної кількості енергії, яка споживається під час роботи. MEPS широко застосовується в різних країнах як стандартний спосіб якості, щоб гарантувати, що використання холодильників, морозильників та іншого охолоджуючого обладнання не призводить до надмірних втрат енергії.

Під час тестування виробники перевіряють енергетичні та температурні характеристики блоків перед тим, як позначити шкалу від A++++ до G. G є найнижчими енергетичними характеристиками, а холодильники класу А+++ представляють продукт з найвищим рейтингом.

климатические классы холодильника

Важливо відзначити, що, хоча більшість пристроїв можуть виглядати однаково, вони можуть відрізнятися між собою за показниками MEPS через характер тестування різних основних функцій і конструкції.

Існує безліч факторів, які можуть вплинути на ефективність роботи холодильника на комерційній кухні: від людського до умов навколишнього середовища. Все це визначає, скільки енергії пристрій буде споживати наприкінці робочого дня.

За відсутності контролю ці фактори можуть сильно вплинути на енергоефективність та призвести до надмірного споживання енергії, що, у свою чергу, призведе до високих витрат із фінансової точки зору.

Кліматичний клас холодильників відноситься до атмосферних або навколишніх умов поза холодильником або морозильником. Ці умови визначають, скільки енергії пристрій використовуватиме в конкретних умовах. Наприклад, наявність пристрою, призначеного для роботи з наднормативними температурами надмірно жаркої кухні, вплине на його роботу, а це, в свою чергу, вплине на мінімальні енергетичні характеристики.

Цього можна уникнути, купивши обладнання з етикеткою кліматичного класу, що підходить для передбачуваного розміщення. Крім того, наявність пристрою з правильним рейтингом MEPS допоможе зменшити споживання енергії. Вивчіть усі класи холодильників з енергоефективності.

Навіщо дотримуватись рекомендацій кліматичного класу?

Існує ряд рекомендацій щодо кліматичного класу і того, як ви використовуєте свій холодильник або морозильник на кухні. Вони були створені для того, щоб ви могли насолоджуватися ефективністю, яка досягається за наявності правильного пристрою, що відповідає вашим вимогам. Інвестиції в обладнання з правильно підібраними характеристиками для вашого призначення мають особливо важливе значення.Можна ігнорувати рекомендації щодо класу енергоспоживання та працювати з будь-яким холодильником, з яким ви зіткнетеся, однак є низка причин, з яких ви завжди повинні дотримуватися цих рекомендацій.

1. Це знижує кількість енергії, що споживається пристроєм, тим самим заощаджуючи ваші гроші на рахунках за електроенергію протягом року.

2. Ваш холодильник не зможе належним чином охолодити ваші інгредієнти та продукти, якщо помістити їх у неправильне середовище. Це призведе до втрати запасів.

3. Деталі вашого холодильника або морозильника призначені для використання за певних умов. Розміщення їх у неправильному середовищі створює велике навантаження на компоненти, що призводить до їхньої поломки, що збільшує витрати на технічне обслуговування та може призвести до пошкодження вашого холодильника.

Дотримання цих рекомендацій допоможе продовжити термін служби холодильника або морозильника. Якщо ви шукаєте енергоефективне обладнання, зверніть увагу на холодильник класу А+++. Вам гарантовано економію енергії.

Зважаючи на умови, в яких буде перебувати ваш холодильник чи морозильна камера, наявність правильно підібраного пристрою заощадить вам гроші. Це також гарантує, що ви можете залишатися впевненими як продукти.