Монтаж кондиціонера власноруч | Специфіка та інструменти

- 13 жовтня, 2023

Самостійне встановлення кондиціонера не найкраща ідея. Адже для цього знадобляться не лише витратні матеріали, а й спеціальний інструмент та обладнання. Ціна такого комплекту обійдеться набагато дорожче вартості монтажних робіт. Тому якщо у вас немає можливості на якийсь час позичити потрібний інструмент і пристосування і ви не плануєте займатися встановленням кондиціонерів професійно, зверніться до сервісцентру та кваліфіковані фахівці швидко виконають установку кондиціонера з дотриманням усіх вимог норм і правил. У цьому огляді ми розглянемо послідовність робіт при монтажі спліт-систем, а також що для цього знадобиться.

Як встановити кондиціонер

Половина успіху при монтажі кондиціонера – якісна підготовка та наявність всього необхідного інструменту, матеріалів та розхідників, а також правильного вибору місця для встановлення зовнішнього та кімнатного модулів.

Кімнатний модуль потрібно встановлювати далеко від конструкцій, меблів, щільних штор, а також інших елементів, які заважатимуть вільному переміщенню повітряних мас від жалюзі кондиціонера. Також на внутрішній модуль не повинні потрапляти сонячні промені. Зовнішній модуль не рекомендується встановлювати на південній стороні, а у випадках, коли цього уникнути не вдається - над блоком облаштують козирок або інший захист від сонця. Також необхідно скласти план проходження комунікацій, що пов'язують внутрішній та зовнішній модулі.

Підготовка до монтажу кондиціонера

Перш ніж приступати до монтажу кондиціонера, необхідно придбати або взяти в оренду такі інструменти:

  1. Перфоратор з набором бурів та свердел різних діаметрів та конфігурацій. Він знадобиться для висвердлювання отворів для кріплення внутрішнього та зовнішнього блоків до будівельних конструкцій, а також для прокладання з'єднувального трубопроводу.

  2. Будівельний рівень допоможе правильно зорієнтувати обладнання у горизонтальній та вертикальній площинах, а також правильно прокласти дренаж та сполучні трубки.

  3. Трос для підстрахування при встановленні зовнішнього модуля. Враховуючи солідну вагу блоку та необхідність роботи на висоті, необхідно захистити обладнання від падіння, якщо щось піде не так.

  4. Побутовий пилосос знадобиться для прибирання будівельного пилу, який обов'язково буде при висвердлюванні отворів.

  5. Різний слюсарний інструмент (розвідні та стандартні накидні та ріжкові гайкові ключі, плоскогубці, кусачки та ін.) для монтажу елементів спліт-системи.

  6. Вальцювальні пристрої необхідні для розвальцювання кінців сполучних міжблочних трубок, по яких циркулюватиме холодоагент.

  7. Комплект обладнання та пристроїв для вакуумації та заправки контуру спліт-системи холодоагентом (вакуумний насос, точні ваги, манометричний колектор).

Крім цього знадобляться матеріали для монтажу та витратні матеріали. Серед них:

  • Мідні трубки з діаметром ¼ і ¾ дюйма потрібної довжини для прокладання фреонопроводу між внутрішнім та зовнішнім модулями.

  • Теплоізоляційний матеріал для термоізоляції прокладеного трубопроводу.

  • Кабель ПВС 5х1,5 достатньої довжини для з'єднання внутрішнього та зовнішнього модулів між собою.

  • Трижильний електрокабель для підключення кондиціонера до електромережі. Мінімальний переріз – 2,5 мм.

  • Шланг ПВХ для прокладання дренажу діаметром 16 мм. Довжина шланга визначається відстанню від кімнатного блоку до зручного місця для виведення конденсату.

  • Пара міцних кронштейнів для встановлення зовнішнього модуля.

  • Кріпильні деталі (болти, шайби, гайки, анкера, дюбеля, хомути та ін. металовироби).

Крім цього необхідно мати всі розхідники (ізоляційна та армована стрічка), а також фреон (марка вказана в посібнику користувача та на шильдику зовнішнього модуля). Якщо ви не плануєте ховати міжблочні комунікації в штроби, потрібно придбати ще пластикові кабель-канали.

Щоб полегшити завдання комплектування матеріалами, пропонуються готові комплекти на певну довжину магістралі між блоками.

Перевірка обладнання перед встановленням

Оскільки монтаж кондиціонера виконується на висоті, для усунення несправностей на устаткуванні після завершення встановлення, викличе неабиякі труднощі. Тому простіше перевірити спліт-систему перед встановленням і лише потім монтувати внутрішній та зовнішній модулі. Насамперед потрібно:

  • уважно оглянути корпус як внутрішнього, так і зовнішнього модулів щодо наявності тріщин, вм'ятин або слідів руйнування;

  • перевірити стан місць приєднання трубопроводів на обох модулях;

  • впевнитись в наявності схеми електричних підключень (зазвичай виробники розміщують її під кришкою, але може бути і в іншому місці);

  • перевірте наявність монтажного кріплення. При необхідності придбайте метизи;

  • оглянути стан мідних трубок, елементів жалюзі та фільтрів кімнатного модуля.

Якщо дефектів не виявлено і все необхідне для виконання робіт є, можна приступати до монтажу.

Як правильно виконати встановлення внутрішнього та зовнішнього блоків спліт-системи

Насамперед до стіни прикріплюється монтажна пластина кімнатного модуля. Для цього її прикладають до стіни, вирівнюють за рівнем, розмічають і висвердлюють отвори, а потім закріплюють за допомогою дюбелів. Після цього на пластину підвішується внутрішній блок.

Наступний етап – встановлення зовнішнього модуля. Для цього за допомогою анкерів прикріплюють кронштейни до стіни. Потім кріплять зовнішній блок, встановивши його на антивібраційні прокладки. Після цього готують та прокладають комунікації, контролюючи кут нахилу. Він повинен становити 3-5 ° у бік зовнішньої стіни для стікання конденсату. Якщо власник планує укладання міжблочних комунікацій у кабель-канали – пластикові жолоби монтують на стіну перед прокладанням.

Особливості під'єднання труб контуру та проводів до внутрішнього блоку

Під'єднання труб охолоджуючого контуру, як до внутрішнього, так і зовнішнього блоку виконується шляхом розвальцювання місць стикування і притискання їх до штуцера блоку гайкою. Робота виконується в наступній послідовності:

  1. Труба, що підходить до входу в кондиціонер, відрізається і розвальцьовується до потрібного діаметра.

  2. Забираються потертості, подряпини та інші вади.

  3. Трубку приєднують до штуцера кімнатного блоку та затягують гайкою.

  4. Гайки, як і трубки, обтягуються теплоізоляційним матеріалом, який закріплюють хомутами.

  5. Приєднується дренажна трубка. У місці стику щільно намотується ПВХ стрічка, що запобігає випадковому розриву з'єднання та витікання конденсату.

Для підключення сигнальних проводів у внутрішньому блоці приладу передбачено спеціальні клемні колодки. Виконуємо їх підключення згідно зі схемою та затискаємо болтами.

Підключення комунікацій до зовнішнього блоку

Під'єднання трубопроводів контуру до зовнішнього модуля виконується також методом розвальцювання та затискання місця стикування гайкою. Після цього підключається електрокабель до відповідних клем, згідно з кольоровим забарвленням і схемою. Змонтовані блоки закриваються кришкою.

Вакуумація та заправка холодоагенту у фреоновий контур

Останній етап установки спліт-системи – відкачування повітря з герметичного контуру та заправлення системи фреоном. Для виконання цієї операції знадобиться вакуумний насос та манометричний колектор. Устаткування приєднується до спеціальних роз'ємів зовнішнього модуля і вакуумується контур. Після завершення відкачування насос вимикають та залишають контур під вакуумом на чверть години, перевіряючи герметичність усієї системи. За відсутності витоку через манометричний колектор запускають холодоагент. Кількість заправленого газу контролюють за допомогою ваг, на які встановлюється балон із фреоном.

Тепер можна включити кондиціонер, перевірити його роботу у всіх режимах і насолоджуватися прохолодою навіть у найспекотніший день. Але не треба забувати про профілактичне чищення кондиціонера, яке потрібно проводити як мінімум перед початком спекотного сезону. Це дозволить продовжити термін служби кліматичної системи та уникнути дорогих ремонтів.