На пральній машині блимають усі індикатори, і машинка не працює

- 13 жовтня, 2023

Несправності пральних машин проявляються по-різному. Іноді пралка не стартує або продовжує працювати нескінченно, а в деяких випадках при поломці раптово зупиняється барабан, прання переривається, а на лицьовій панелі починають блимати всі або окремі індикатори. Щоб відновити нормальну роботу обладнання, потрібно буде виконати ремонт пральної машини. У цій публікації ми розглянемо причини такої поведінки машинки, а також кроки, які можна зробити самостійно до виклику майстра сервісцентру.

Чому на пральній машині блимає кілька індикаторів

Якщо цикл прання перервався і на панелі управління блимають індикатори, це свідчить про аварію обладнання – система самодіагностики виявила критичну помилку і подальше продовження прання неможливе. Іноді це відбувається на початку циклу, але найчастіше таке трапляється на етапі полоскання/віджиму. Комбінація миготливих світлодіодів відображає код помилки, яка вказує на характер поломки та несправний вузол. Значення кодів можна знайти в посібнику користувача або на веб-порталі виробника.

Найчастіше повідомлення про аварійну ситуацію з'являється з наступних причин:

  • вихід із ладу електронного контролера;
  • перегорання нагрівального елемента;
  • заклинювання або поломка зливної помпи;
  • несправність електродвигуна чи датчика швидкості обертання;
  • проблеми з пресостатом чи наливним клапаном;
  • заклинювання барабана або знос та руйнування підшипників.

Перш ніж починати пошук причини зупинки або відсутності запуску пралки необхідно переконатися в наявності тиску у водопроводі та правильному виборі програми. Дуже часто машинка відмовляється виконувати команди користувача, підморгуючи індикатором з усміхненим обличчям. У таких випадках достатньо відключити захист від дітей та продовжити прання. Також причиною зупинки може стати перевантаження барабана або нерівномірне розміщення речей по його барабана (дисбаланс). Розглянемо причини миготіння індикаторів докладніше.

Блимають індикатори пральної машини

Чому виходять з ладу елементи електронної плати контролера

При поломці компонентів плати управління найчастіше починають блимати всі індикатори. При цьому пралка не стартує. Насамперед потрібно "перезавантажити" електроніку машини. Для цього достатньо вимкнути з розетки штекер машинки на чверть години, підключити її знову та запустити програму по-новому. Якщо цикл запустився – все гаразд. Якщо така маніпуляція не дала результатів – без допомоги майстра не обійтись.

Причиною пошкоджень електроніки пральної машинки найчастіше стають перепади напруги та попадання вологи на друкований монтаж (У деяких моделях доріжки плати надійно захищені спеціальним лаком). Іноді причиною неполадок може бути порушення контактів у роз'ємах або обрив з'єднувальних провідників. Також можуть вийти з ладу комутаційні елементи плати (симістори чи реле). Майстер проводить ретельну діагностику та усуває поломку. У деяких випадках доводиться встановлювати нову плату.

Причини перегорання ТЕНу

Часто винуватцем миготіння індикаторів на лицьовій панелі машинки стає нагрівальний елемент. У деяких моделях, при поломці нагрівача, пралка може продовжувати виконання програм, які не передбачають підігрів робочої рідини. Причиною перегорання спіралі ТЕНа переважно стає накип. Вона утворюється із суспензій жорсткої води, і осідає на зовнішню поверхню нагрівача. Згодом шар стає товстим і порушує теплообмін нагрівача з водою. Спіраль перегрівається та перегорає.

Для перевірки Тена використовують тестер або мультиметр. Щоб дістатися до нагрівача, в більшості моделей достатньо зняти задню панель машинки і від'єднати дроти з клем. Підключений прилад, у режимі вимірювання опору, повинен показувати значення 20 - 40 Ом між контактами нагрівача та нескінченність відносно корпусу. У деяких пральних машинах ТЕН знаходиться у передній частині бака і потрібно буде зняти передню стінку.

Несправний ТЕН не підлягає ремонту та необхідно встановити новий, аналогічний за параметрами нагрівальний елемент.

чистка ТЕНа пральної машини

Що робити, якщо причина в системі подачі/зливу води

Система самодіагностики машинки контролює кожен крок процесу прання і якщо на якомусь етапі відбувається збій – цикл прання переривається. Часто причиною миготіння індикаторів стає система наповнення бака або зливу відпрацьованої рідини. Винуватця можна дізнатися розшифрувавши код помилки, що відображається індикаторами. Якщо проблема в системі наливу потрібно:

  • переконатися, що вентиль подачі води із магістралі повністю відкритий;
  • оглянути наливний гумовий шланг щодо перегинів;
  • прочистити сітчастий фільтр.

Також причиною поломки може стати електромеханічний наливний клапан. При поломці його доведеться замінити.

Якщо розшифровка помилки показала, що проблема у зливному тракті, потрібно перевірити:

  • правильність приєднання машини до комунікацій;
  • прохідність зовнішньої каналізації;
  • слвербний шланг на відсутність засмічення або перегинів;
  • дренажний фільтр;
  • стан крильчатки (її добре видно через отвір знятого фільтра зливу).

Якщо при переході на етап зливу не чутно характерного шуму помпи - проблема в зливному насосі, що вийшов з ладу.

Якщо після проведення цих профілактичних заходів робота прання не відновилася – запросіть фахівця сервісцентру для ретельної діагностики машини.

Що може бути не так з електродвигуном

Обмотки електродвигуна виходять з ладу вкрай рідко. Найчастіше зношуються щітки та порушуються контакти на ламелях колектора. Також іноді перестає працювати таходатчик, що контролює швидкість обертання якоря двигуна. Щітки та таходатчик можна швидко замінити, а колектор почистити. Іноді причиною відсутності обертання електромотора стає пошкодження проводки або елементів керування, які розташовані в модулі керування. У таких випадках знадобиться допомога майстра сервісцентру. Якщо чутно шум працюючого двигуна, а барабан не обертається, потрібно перевірити стан приводного ременя та легкість обертання барабана.

Якщо при вмиканні пралки не загоряється жоден індикатор і машинка не реагує на кнопку живлення, необхідно перевірити наявність напруги в розетці, оглянути шнур живлення та вилку. Можна перевірити наявність напруги в розетці іншим, свідомо справним побутовим приладом. При наявності на шнурі живлення або на вилці пошкоджень, потертостей, оплавлень чи інших дефектів їх потрібно замінити.