Не охолоджує холодильна камера холодильника. Які причини?

- 13 жовтня, 2023

При різних типах поломок холодильник може поводитися по-різному. Він може відключитися повністю і не вмикатися, компресор може працювати, не вимикаючись на зношування, температура неправильно підтримується в камерах. Усьому цьому є логічна причина і пояснення. Але буває, що холодильник працює, його морозильна камера справно виробляє мороз, а у холодильному відділенні тепло.

Для холодильника з двома компресорами пояснення відразу спадає на думку – зламався один компресор, який відповідає за холодильне відділення. Але що якщо така поломка сталася з однокомпресорним холодильником?

У цьому випадку ситуація дещо складніша, але пояснення цьому знаходиться, хоча критися воно може в різних вузлах холодильника. Самостійно розібратися в тонкощах поломки такого типу буде вкрай непросто, краще запросити  спеціаліста по ремонту холодильника з професійним обладнанням.

Вийшов з ладу вентилятор біля холодильника

Перший варіант можливої несправності полягає у поломці вентилятора в морозильній камері. З цієї причини холодне повітря не надходить у холодильне відділення. Ця поломка характерна холодильникам із системою заморозки No Frost, у «краплинних» вона не зустрічається.

замена термостата холодильника

Першоджерелом поломки виявляється зледеніння вентилятора, він не може обертатися, відповідно не подає холодне повітря в холодильник, але морозильна камера продовжує морозити. Через якийсь час у такій ситуації цілком може згоріти мотор зледенілого вентилятора, його потрібно замінити.

Щоб зрозуміти, що причина криється в несправності вентилятора, прислухайтеся до холодильника під час роботи. Якщо тривалий час відсутня шум роботи вентиляторів, який був присутній раніше, значить причина саме в цьому.

Для початку слід відключити холодильник на 10-12 годин і дати можливість відтанути вентилятору. Якщо після включення все запрацювало як належить, холодильник знову почав підтримувати потрібну температуру, значить мотор уцілів, якщо ні, значить двигун вентилятора згорів і буде потрібно його заміна.

При такій поломці у холодильному відділенні не опускається температура до заданої на панелі управління. Термодатчик передає інформацію про високу температуру до інших вузлів холодильника, які продовжать спроби опустити її до необхідної. Як результат, компресор працюватиме без зупинки, він може згоріти. Це означає, що зволікати з ремонтом холодильника і використовувати виріб з подібною поломкою неможливо.

Поломка випарника

Спровокувати непрацездатність холодильного відділення, тоді як морозильна камера продовжить роботу може поломка випарника. Вірніше, не самого випарника, яке нагрівача. Так на випарнику з'являється льодіння, воно, у свою чергу, перешкоджає обертанню вентилятора. Як наслідок, охолоджене повітря перестає надходити в холодильне відділення, температура там не опускається, але морозильна камера працює у звичному режимі.

Подібна несправність також характерна для моделей холодильників із системою заморозки No Frost. Зрозуміти, що причина поломки криється саме в несправності нагрівача випарника можна по сильній льоду та снігу, яка почне з'являтися на задній стінці морозильної камери. При цьому вентилятор не працюватиме, характерний гул його роботи відсутній.

Щоб усунути несправність та повернути холодильнику колишню працездатність, потрібно замінити нагрівач випарника. Таку роботу краще довірити майстру, він зможе зробити все швидко та якісно.

Якщо не усунути несправність вчасно, прошаровується ланцюжок із досить неприємних супутніх поломок. Заблокований льодом вентилятор може спровокувати поломку його двигуна. Холодильник не охолоджуватиметься, компресор продовжить спроби опустити температуру і не вимикатиметься. В результаті він може згоріти.

Ремонт компресора або його повна заміна коштує значно дорожче, ніж заміна нагрівача випарника, тому зволікати з ремонтом ніяк не можна.

Несправність термостату

У разі необхідно розглядати два варіанти несправності.

  • несправність термодатчика морозильної камери – може спровокувати відсутність охолодження саме у холодильному відділенні;
  • несправність термодатчика у холодильному відділенні – неможливо підтримувати задану температуру.

Перш ніж детально розглядати обидва варіанти, варто звернути увагу на панель керування. Подивіться, яка температура задана для підтримки в холодильнику. Можливо, вона спочатку встановлена ​​занадто висока, тоді потрібно встановити температуру нижче, холодильник почне охолоджуватися як слід.

Якщо температура на панелі керування встановлена ​​правильно, але не вдається опускатися до заданих меж, слід провести перевірку термодатчика морозильної камери. Якщо він вийшов з ладу, холодильник не отримує інформацію про поточну температуру в морозилці, відповідно він продовжує її охолоджувати без зупинки.

Таким чином, вся працездатність холодильника зосереджується на морозильній камері, тоді як холодильному відділенні температура підвищується. У морозильній камері утворюється шуба, компресор холодильника працює без зупинки. Вирішенням такої несправності стане заміна зламаного термодатчика морозильної камери.

Несправність повітряного датчика або термодатчика холодильного відділення супроводжується відсутністю інформації про підвищену температуру в холодильному відділенні. Як результат, відбувається охолодження до заданої температури морозильної камери, після чого компресор та інші вузли відключаються. Температура усередині холодильного відділення залишається високою.

Зрозуміти, що причина несправності криється саме в повітряному датчику або датчику температури холодильного відділення, можна за довгим простоєм холодильника без включення. Така поломка й у агрегатів з електронною панеллю управління. Щоб усунути несправність, потрібна заміна повітряного датчика або термодатчика.

Витік фреону

Трудомісткий ремонт із застосуванням спеціальних інструментів буде потрібний, якщо стався витік фреону і його в системі недостатньо. Подібна несправність за певних умов також може спричинити те, що морозильна камера працює у звичному режимі, а холодильне відділення не охолоджується.

заправка холодильника фреоном

  • Витік холодоагенту через контур морозильної камери – у верхній частині морозильної камери є сталевий контур охолодження. Якщо в дренажному отворі, куди йде відтанула волога і конденсат з холодильника утворюється засмічення, вода може потрапляти на верхню частину морозильної камери. Проходячи через пластик, вона потрапляє на сталевий контур морозилки та згодом відбувається корозія. На іржі з'являться невеликі отвори, фреон почне йти. У цьому випадку необхідно видалити зіпсовану область контуру, запаяти його та зробити заправку холодоагентом.
  • Витік холодоагенту через пошкодження контуру – механічне пошкодження системи також може призвести до непрацездатності холодильного відділення. Відбувається це зазвичай, коли ми розморожуємо холодильник і прискорюємо цей процес відколюючи лід і намерзь на його стінках сторонніми предметами. У ситуації, що склалася, необхідно визначити місце витоку фреону, усунути несправність і заправити систему холодильника фреоном.
  • Витік холодоагенту в закритій частині холодильника - сучасні холодильники часто повністю запечатані, і всі елементи системи і багато його вузли запаяні в корпусі. Якщо стався витік холодоагенту в такому холодильнику, ремонт потрібно проводити тільки в умовах сервісного центру. Явною ознакою витоку є здута стіна. Щоб знайти область витоку фреону, усунути текти і заправити систему холодоагентом заново, потрібно відкрити корпус такого холодильника. Це трудомісткий захід, самостійно робити таку операцію не рекомендується

Слід пам'ятати, що крім самого холодоагенту відповідної марки, при заправці холодильника потрібно замінити фільтр-осушувач.

Підведемо підсумок

Відсутність охолодження в холодильному відділенні повідомляє нам, що деякі вузли холодильника працюють неправильно або повністю вийшли з ладу. Але не варто унеможливлювати банальну неуважність. Перевірте режими роботи холодильника на панелі керування. Можливо, на платі задана занадто висока температура, достатньо змінити налаштування і все прийде в норму. Також може бути випадково активований режим відпустки, при якому морозильна камера працює у звичному режимі, а в холодильному відділенні підтримується температура +15°С. Відключіть цей режим, холодильник працюватиме як слід.

Але можливі поломки, які провокують неправильну роботу і можуть призвести до серйозніших несправностей.

  • вийшов з ладу вентилятор у холодильнику – якщо зламаний вентилятор або його мотор, холодне повітря не надходитиме у холодильне відділення, там буде тепло;
  • поломка випарника – нагрівач випарника може вийти з ладу, створюється шар намерзі на випарнику, який заважає працювати вентилятору. Охолоджене повітря не надходить у холодильне відділення;
  • несправність термостата – непрацюючий термодатчик у морозильному або холодильному відділеннях може спровокувати неправильну роботу системи;
  • витік фреону – з різних причин і з певним характером витоку холодоагенту із системи, морозильна камера може продовжувати працювати, а в холодильному відділенні температура не опускається.

Пам'ятайте, поломки, через які холодильник працює неправильно, можуть спровокувати подальші несправності дорожчих вузлів холодильного агрегату. Не варто зволікати з ремонтом, найбільш грамотним рішенням виявиться запросити досвідченого фахівця із сервісного центру. Він проведе діагностику несправності, визначить першоджерело та усуне поломку.