Не працює духовка у плиті: 5 причин

- 13 жовтня, 2023

Порушення у роботі електроплити виникають внаслідок: коротких замикань, механічних пошкоджень, ігнорування обслуговування техніки. Самостійно полагодити духовку реально, але для цього потрібно розбиратися в тому, як влаштовані електроприлади, хоча б на базовому рівні. Зараз розглянемо найпоширеніші причини появи проблем із духовкою у плиті, а також проаналізуємо доступні способи відновлення обладнання. Якщо знадобиться складний ремонт духовки або ж розібратися самостійно неможливо, звертайтеся в наш сервісний центр.

Причина №1 – проводка

Найпростіший метод діагностики – візуальний огляд. Знеструмте плиту, вийнявши вилку кабелю з розетки. Відсуньте духовку від стіни. Викрутіть болти, розташовані на периметрі задньої стінки корпусу, щоб зняти її. Огляньте проводку щодо пошкоджень. Згодом гума на клемах і обплетення приходять у непридатний стан. Продзвоніть мультиметром дроти, можливо, їх закоротило.

Спробуйте затягнути фіксатори, що з'єднують тумблер та термореле. Можливо, їхнє ослаблення призвело до відсутності контакту. Різьбові з'єднання повинні щільно прилягати до комплектуючих. Якщо сталося окиснення, тоді обробіть пошкоджені ділянки наждачкою.

Вигоряння одного або кількох проводів – ще одна поширена причина того, що духовка у плиті перестала працювати. У такому разі також необхідно провести зачистку. Шматочки відріжте обгорілий ділянку, а потім оголить кабель на 5-7 мм. З'єднайте його з клемою, використовуючи плоскогубці. Якщо провід занадто короткий, не намагайтеся збільшити його розмір. Краще просто поміняйте на новий.

Причина №2 – ТЕН

Для перевірки справності електронагрівача відкрийте доступ до цієї деталі. Зробити це можна самостійно. Детальну інструкцію про розташування комплектуючої ви знайдете в інструкцію з експлуатації техніки. Використовуючи мультиметр, переконайтесь у поданні напруги на ТЕН.

У сучасних електроплитах використовуються електронагрівачі різних типів:

  • спіральні;
  • галогенні;
  • суцільні.

Все залежить від моделі та виробника духовки. Класична техніка обладнана відразу двома нагрівальними елементами, які розташовані зверху та знизу. Іноді ТЕН помітно під час відкриття духовки, тобто нічого не треба розбирати. Якщо електронагрівач у процесі роботи печі стає насичено червоного кольору, це свідчить про його справності. Відсутність інтенсивного світіння та поява чорних плям – ознаки несправності деталі.

Якщо перегорів ТЕН, можете відразу змінювати і другий. Комплектуюча може перестати працювати внаслідок природного зношування, якщо електроплитою активно користувалося. Переважно електронагрівачі перестають працювати одночасно.

Ремонт духовки в Одессе

Причина №3 – таймер

Проблеми з увімкненням електронагрівача можуть виникнути через несправність таймера. Сигнал на ТЕН просто не надходить. Визначити вихід з ладу механічних регуляторів надзвичайно просто - зникає характерний звук, що "тикає". Якщо ви використовуєте електроплиту з цифровим таймером, то почне блимати індикатор. В інструкції можна знайти розшифрування кодів помилок.

Причина №4 – перемикач режимів

Навіть бюджетні плити підтримують хоча б кілька режимів роботи. Перемикання між ними здійснюється за допомогою спеціального перемикача. Несправність механічного регулятора діагностувати досить легко: він застряє на конкретному режимі або прокручується по всій осі.

Коли перестає працювати цифровий тумблер, починає блимати певний індикатор. Розшифрувати помилку можна, скориставшись інструкцією до техніки.

Панель керування – один із ключових елементів електроплит. Саме цей механізм контролює процес приготування. Багато функцій виконуються автоматично. Грамотно використовуючи кожну з доступних опцій, господар зможе заощадити час. Збої в роботі плати керування призводять до некоректної роботи плити. Не обов'язково змінювати пошкоджений елемент. Спробуйте відремонтувати несправну ланку.

Причина №5 – термореле

Якщо в реле відбулося коротке замикання, то електронагрівач запуститься одночасно з включенням плити, але так і не вимкнеться, внаслідок чого просто перегорить. Несправність термореле може бути причиною того, що на ТЕН банально не подається напруга. З появою подібних симптомів, слід поміняти деталь.

Термодатчик відповідає також за працездатність духовки у плиті. Деталь ламається з наступних причин:

  • зіпсований мережевий кабель;
  • зламався вентилятор;
  • дверцята духовки не до кінця закриті;
  • порушення у роботі регуляторів.

Якщо живлення подається в недостатньому обсязі, то нагрівання відсутнє або розподіляється нерівномірно. Спробуйте знеструмити плиту. Перевірте кабель живлення на механічні пошкодження.

Збої у роботі термореле виникають унаслідок коротких замикань. Відновити пошкоджену деталь неможливо. Єдиний вихід із ситуації – заміна комплектуючої.

Профілактика: 5 корисних правил

З метою продовження експлуатаційного терміну електроплити, дотримуйтесь наступних рекомендацій:

  1. Регулярно чистьте духовку. Використовуйте губки з м'якою текстурою. Відмовтеся від хімії на абразивній основі.
  2. Щоб позбавитися жиру, нагрійте камеру до 50 градусів, а потім відключіть обладнання. Тепер можна чистити поверхню ледь вологою губкою. Деякі моделі підтримують каталітичне чищення.
  3. Насухо протирайте форми для випічки та інший посуд перед тим, як поставити його в духовку.
  4. Продукти, які перебували у морозилці, потрібно спочатку нагріти до кімнатної температури, а вже потім ставити в грубку.
  5. Мийте оглядове вікно мильним розчином. Агресивні засоби можуть зруйнувати термічне напилення.

Тепер ви знаєте, чому перестає працювати духовка в плиті, і як запобігти цій несправності.