Чи потрібно проводити профілактику газової колонки?

- 13 жовтня, 2023

У будинку надзвичайно важливий затишок та комфорт, які в холодну чи прохолодну пору року можливі в умовах тепла. Коли за вікном погана погода або, тим більше, мороз, дуже приємно і зручно перебувати в домашньому теплі. Проте, щоб забезпечити такий теплий затишок у будинку, необхідно забезпечити його опалення, яке буває різного типу.

У багатоквартирних будинках нерідко використовується централізоване опалення, але також часто зустрічається автономне, засноване на роботі газового котла. У приватних домоволодіннях практикується використання різноманітних котлів, найбільш популярним і затребуваним з яких є також газові котли.

Варто розуміти, що газова колонка, як і казан, є хоч і своєрідним, але побутовим приладом. А побутові прилади вимагають регулярної уваги до себе та періодичної профілактики. Наскільки часто потрібно проводити профілактику газової колонки та як її виробляти, розглянемо в даному матеріалі.

Як часто потрібно проводити профілактику газової колонки?

Безсумнівно, важливо знати і розуміти не тільки те, як правильно провести профілактику газової колонки і що полягає в розумінні профілактики, важливо розуміти наскільки часто потрібно проводити цю саму профілактику, які ознаки може подавати сама газова колонка, яка потребує профілактики і які можуть бути наслідки того, що профілактика проводиться несвоєчасно.

Що ж мається на увазі під терміном профілактика газової колонки? У процесі використання побутової газової колонки з'являється необхідність почистити її від пилу та сажі, які з'являються в процесі експлуатації. При цьому дуже важливо в першу чергу очищати колонку від пилу, адже саме відсутність регулярної профілактики у вигляді чищення від пилу провокує появу сажі. Відповідно, нерегулярна профілактика здатна суттєво погіршити ситуацію та ускладнити подальше чищення газової колонки.

Насправді не варто чекати якихось ознак того, що газову колонку необхідно чистити та проводити її профілактику, адже якщо ці ознаки виявляються, це означає, що профілактика проводиться невчасно. Правильно працююча газова колонка обігріває приміщення справно без сторонніх проявів, проблем в експлуатації виникати не повинно.

Щоб не провокувати неправильну роботу газової колонки, необхідно проводити профілактику регулярно. При цьому враховуємо, що газова колонка є сезонним приладом, який найчастіше (або найактивніше) використовується у прохолодний та холодний проміжок року. Відповідно профілактику необхідно проводити один раз на рік на початку опалювального сезону.

Які ознаки вказують на те, що газову колонку потрібно чистити?ремонт колонки газовой

Як було сказано вище, якщо газова колонка починає подавати ознаки того, що настав час проводити профілактику, значить з профілактикою ми затягнули і проводити її вже не вчасно. Однак, якщо ознаки необхідності провести профілактику з'явилися, необхідно орієнтуватися оперативно та провести чищення колонки якнайшвидше та ефективніше.

Основні ознаки того, що необхідно зробити профілактику (чистку) газової колонки, є:

  • Під час роботи газової колонки з'являється запах гару – комфорт та затишок у будинку може асоціюватися з теплом, але ніяк не із запахом, що виникає від горіння. За відсутності регулярного чищення газової колонки, може з'являтися запах, так званої гару, якого вдасться позбутися лише після генеральної профілактики пристрою.
  • З'явилася сажа - якщо не проводити регулярне чищення колонки, то, рано чи пізно, можна зіткнутися з появою в ній сажі. Сажа буде перешкоджати нормальній роботі колонки, а, відповідно, нормальному обігріву приміщення та нормальному нагріванню води.
  • Погане опалення та поганий нагрівання води – за відсутності регулярної профілактики газової колонки, ефективність її роботи істотно знижується. При цьому ефективність знижується пропорційно до ступеня забруднення колонки. Температура при опаленні приміщення стає нижчою, час нагрівання води зростає.
  • Пальник не запалюється, горіння слабке - якщо не проводити профілактику колонки, її форсунок і пальника, то полум'я при розпалі стане слабшим, виробляти розпалювання також стане не так просто, як раніше.
  • Напір зі змішувача стає слабшим – якщо газова колонка працює не тільки на опалення, але й на нагрівання води, за відсутності регулярної профілактики, забруднення та можлива поява сажі може ускладнити прохід води трубопроводом, відповідно напір буде знижений.

Що потрібно чистити і в якому порядку?

Загальне чищення газової колонки вдома проводиться у кілька етапів. Їх важливо проводити по черзі і дотримуючись конкретного алгоритму дій. Самостійно чистити газову колонку, особливо якщо досвіду в даному терені у вас недостатньо, не рекомендується, для такої роботи краще запросити досвідченого фахівця.
Розглянемо по черзі, як повинен діяти майстер, який робить ефективне та якісне чищення газової колонки вдома.

Як почистити теплообмінник?

Для чищення теплообмінника нам знадобиться викрутка та набір гайкових ключів, також знадобиться лимонна кислота або спеціалізований засіб для чищення.

1. Перш ніж почати безпосередньо демонтаж теплообмінника, необхідно перекрити подачу газу та води, це дуже важливо.

2.Теплообмінник відкручуємо гайковим ключем або викруткою та виймаємо з газової колонки. Там обов'язково буде певна кількість води, необхідно підготуватися до того, щоб було куди її злити.

3.Внутрішньо змійовика теплообмінника необхідно залити наявний засіб для чищення (лимонна кислота, оцет, інший хімічний розчин).

4. Краще додатково занурити теплообмінник у ємність з таким самим розчином так, щоб він повністю помістився. Таким чином теплообмінник почиститься всередині та зовні.

5. Чекати близько 6-8 годин, після чого чистку теплообмінника можна вважати завершеним.

Як почистити димохід газової колонки?

Якщо не проводити чистку димоходу регулярно або робити це неякісно, там можуть накопичуватися відкладення сажі, прохідність не може. Це означає, що рано чи пізно запах гару з'явиться у приміщенні, а ефективність роботи газової колонки суттєво знизиться. Для чищення димоходу нам знадобиться спеціальний інструмент сажотруса, якщо довжина димоходу велика. Якщо димохід короткий, достатньо буде щітки.

Димар очищаємо доти, доки на ньому залишається наліт сажі. Як тільки сажі та нагару не буде, чистку можна вважати завершеною. Корисною порадою при монтажі димоходу є необхідність уникати створення крутих згинів. Краще не робити згинів більше 45 °. Таким чином дим не затримуватиметься в димарі, всередині не буде так активно відкладатися шар сажі

ремонт профилактика колонки

Як почистити пальник?

Найбільш акуратним слід бути при чищенні газового пальника. Від якості виконаного профілактичного чищення залежатиме те, наскільки швидко нагріватиметься вода або наскільки швидко відбуватиметься обігрів приміщення. Для чищення газового пальника нам знадобиться викрутка і щітка з м'якою щетиною.

1.Перекриваємо подачу газу, якщо ми цього ще не зробили.

2.За допомогою викрутки викручуємо гвинти, які утримують пальник та його кронштейни.

3. Необхідно трохи підштовхнути пальник догори, щоб від'єднати від подачі газу та виймати його з газової колонки.

4.Щітка з м'якою щетиною (важливо! Саме з м'якою) акуратно очищаємо пальник, можна також скористатися пилососом для більшої ефективності.

5.Трубку Вентурі можна промити під проточною водою і дати висохнути природним шляхом, сушити не потрібно.

6.Після завершення всіх маніпуляцій та висихань, збираємо все у зворотному порядку, чищення можна вважати завершеним.

Як почистити водоприймач?

Чищення водоприймача важливе, адже у ньому є фільтр, який очищає воду від дрібних домішок. Якщо не робити чищення, то фільтр одного разу заб'ється і перестане нормально пропускати воду. Натиск води знизиться, а потім зовсім пропаде. Для чищення водоприймача знадобиться викрутка та гайковий ключ.

  • спочатку потрібно перекрити подачу води в газову колонку;
  • відкручуємо кріплення водоприймача та виймаємо його з газової колонки;
  • вилучаємо з водоприймача фільтр і промиваємо його водою, можна під краном;
  • в самому ідеальному випадку міняємо мембрану фільтра, можна використовувати силіконову;
  • встановлюємо фільтр на місце і прикручуємо водоприймач на місце, чищення можна вважати завершеним.

Як почистити запальник?

Не проводячи профілактичне чищення запальника, ми ризикуємо одного разу зіткнутися з проблемою, коли спробу розпалити газову колонку ми побачимо результат, що розпал не відбувається. Це відбувається через те, що запальник забився кіптявою і не може зробити розпал. Щоб зробити чищення запальника, нам знадобиться щітка з м'якою щетиною та викруткою.

1. Перш ніж почати чистку запальника, необхідно переконатися, що газ перекритий.

2. Відкручуємо кріплення захисного екрану та від'єднуємо термопару.

3. Щоб витягти запальник, необхідно акуратно потягнути його вгору і дістати з посадкового місця.

4. Запальник необхідно акуратно почистити щіткою з м'якою щетиною до чиста.

5.Встановлюємо запальник на місце, чищення можна вважати завершеним.

Як почистити форсунки?

Форсунки розташовані безпосередньо в самому пальнику. Це означає, що чищення форсунок необхідно проводити на етапі чищення самого пальника. Щоб отримати доступ до форсунок, слід відкрутити чотири кріплення ззаду на пальнику, після чого розділити корпус на дві частини. Так ми зможемо дістатися до самих форсунок та витягти їх.

Щоб очистити форсунки, необхідно прочистити їх щіткою з м'якою щетиною і промити під проточною водою. Необхідно на якийсь час залишити форсунки для природного сушіння. Після того, як форсунки повністю висохли, їх потрібно встановити на місце та зібрати пальник у зворотному порядку. Таким чином, чищення форсунок виконано.

Висновок

Проводити профілактику газової колонки дуже важливо, адже від цього залежатиме ефективність та якість її роботи. Профілактику ідеально проводити щорічно перед початком опалювального сезону. Робити це має досвідчений фахівець, адже за відсутності належних теоретичних знань та необхідного досвіду є ризик завершити профілактичне чищення не повністю або неякісно.

Ось що слід почистити при профілактиці газової колонки:

  • почистити теплообмінник за допомогою лимонної кислоти, оцту чи інших хімічних засобів;
  • почистити димохід за допомогою інструменту сажотруса або щітки;
  • почистити пальник за допомогою щітки з м'якою щетиною;
  • почистити водоприймач під проточною водою;
  • почистити запальник за допомогою щітки з м'якою щетиною;
  • почистити форсунки щіткою та промити під водою.