Чому холодильник шумить?

- 13 жовтня, 2023

У невеликій кухні помістити всю побутову техніку дуже складно. Тому частину обладнання встановлюють у коридорі чи інших приміщеннях квартири. В таких випадках якщо холодильник почав шуміти, це не лише технічна проблема, а й загроза комфорту та навіть здоров'ю мешканців: гучний шум не лише сигналізує про несправність холодильника, а й заважає сну чи комфортному відпочинку. Щоб “втихомирити” холодильник, у більшості випадків доведеться звертатися до сервісцентру, який виконує ремонт холодильників в Одесі, але частину проблем можна спробувати усунути самостійно. У цій публікації розглянуті причини виникнення гучних звуків під час роботи холодильника та способи усунення деяких джерел шуму самостійно.

Що робити, якщо шумить холодильник

Оскільки в документації холодильника вказано граничний рівень шуму, навіть справний апарат видаватиме тихі звуки. Булькання або звук рідини, що перетікає всередині відсіків, вважаються нормальним явищем і не є несправністю.

Інший шум від холодильника є першим сигналом про неправильну роботу апарату. І якщо не вжити жодних заходів, шум чи постукування з часом може перетворитися на гучний гуркіт або холодильник вийде з ладу. Перш ніж викликати майстра сервісцентру, переконайтеся, що шум є ознакою поломки, а не наслідком недотримання рекомендацій виробника чи зовнішніх факторів. Для цього виконайте низку нескладних кроків.

  1. Перевірте, чи не торкаються один одного ємність для конденсату і мотор-компресор або корпус апарату. Якщо вони розташовані дуже близько і під час роботи компресора можуть стикатися - відсуньте їх у різні боки і шум зникне.

  2. Якщо холодильник новий, можливо, при установці ви забули викрутити транспортувальні болти, що фіксують мотор-компресор під час доставки до місця служби. Якщо кріплення не знято, демпфери стягнуті болтами і не пом'якшують вібрації компресора.

  3. Переконайтеся, що холодильник правильно орієнтований у вертикальній та горизонтальній площинах. У разі нахилу мотор-компресор може торкатися інших деталей апарата та видавати незрозумілі звуки. Виставте апарат, обертаючи регулювальні ніжки, як описано в посібнику користувача, використовуючи будівельний рівень.

  4. Оцініть наявність зазору між корпусом холодильника, сусідніми будівельними конструкціями та меблями. Стикаючись між собою ці елементи скрегочуть або постукують. Зазвичай відстань до найближчих предметів повинна бути більше 5 см. 

  5. Наведіть порядок у камерах рефрижератора. Ємності, лотки, банки і каструлі не повинні стояти дуже близько один до одного або стикатися, тому що під час роботи мотор-компресора вони можуть контактувати та видавати гучні звуки.

Якщо при профілактичному огляді джерело шуму ви не виявили - напевно виникла технічна поломка і для ремонту запросіть майстра сервісцентру. Розглянемо докладно найчастіші причини, що призводять до підвищеного шуму холодильника.

Чому голосно працює компресор

Підвищення рівня шуму від мотор-компресора найчастіше пов'язане зі зносом деталей механічної частини вузла (поршні, кільця та ін.). Зазвичай цьому передує тривала робота холодильника. У таких випадках необхідно звернутися до сервісцентру, оскільки крім заміни мотор-компресора, буде потрібна вакуумізація системи та заправка контуру фреоном. Для цього знадобляться спеціальні пристрої та фреон потрібної марки. Також причиною збільшення гучності роботи компресорного вузла можуть стати ослаблі болти кріплення амортизаторів. У таких випадках достатньо затиснути болти до упору і суттєво зменшиться шум.

Через що виник шум і клацання всередині компресора

Якщо при включенні мотор-компресор починає шуміти, а з його надр долинають гучні клацання і стукіт - напевно в контурі холодильника збільшився тиск холодоагенту. Зазвичай таке відбувається після заправки холодильника фреоном. Викличте майстра сервісцентру і він швидко усуне проблему, використовуючи спеціальні пристрої.

Що скрегоче в холодильнику з Ноу Фрост

В апаратах із “сухим морозом” розподіл холоду всередині морозилки та в холодильному відсіку виконується за допомогою вентилятора, який встановлений за пластиковою панеллю за морозильною камерою. Часто, через несправність системи автовідтавання випарника або з іншої причини, усередині відсіку намерзає іній і лопаті вентилятора чіпляють за лід, що утворився. Спробуйте розморозити апарат, відключивши його від електроживлення. Після цього зазвичай скрегіт пропадає.


 

Але якщо звуки лопатей, що труться, з'являться знову, напевно виникла поломка в системі авторозморожування і потрібне втручання спеціаліста сервісцентру. Також, іней в морозилці може з'явитися через нещільно зачинені двері або пошкодження (знос) ущільнювальної гумової прокладки. Огляньте ущільнювач по периметру дверей та, при виявленні вад, замініть гумову деталь на нову.

Чому електродвигун компресора сильно гуде

 

Найчастіше причиною гудіння стає знижена мережева напруга. Її недостатньо для запуску електродвигуна, він перегрівається та спрацьовує тепловий захист. Це небезпечний симптом і щоб запобігти пошкодженню компресора, встановіть стабілізатор достатньої потужності або реле напруги.