Правильне регулювання температури у холодильнику

- 13 жовтня, 2023

Складно уявити, як за старих часів люди зберігали продукти на довгий час, коли не було холодильників. Методологій та різних хитрощів було безліч, але зараз «хитрощі» лише одне – холодильник на кухні. І якщо важливість холодильника та його необхідність заперечити зможе кожен, то до питання правильного регулювання температури в ньому багато хто ставиться скептично.

Складається враження, що достатньо включити холодильник в розетку, і всередині його камер відразу створюється оптимальна температура для зберігання продуктів, що швидко псуються, а морозильна камера починає морозити в потрібному режимі. Насправді це далеко не всі маніпуляції з температурним режимом необхідно проводити власноруч і зі знанням справи.

Не рідко, нюанси керування температурою холодильника залежать від моделі пристрою та його комплектації.

Оптимальне налаштування температури в холодильнику

Грамотне регулювання температури в холодильнику важливе, тому що різні продукти мають найтриваліший термін зберігання у різних температурних режимах. Все залежить від категорії продукту, це напівфабрикат або щось свіже, м'ясо, овочі, сири або молочні продукти. Давайте детальніше розберемося, яку температуру встановити в холодильнику.

Мясні продукти

  1. М'ясо – свинина, яловичина та баранина зберігаються приблизно за однакових умов один термін. За середньої температури в холодильнику +6°С термін зберігання становить добу. Але якщо опустити температуру до +2°С, то термін зберігання стане втричі довшим.
  2. Фарш – до цього продукту необхідно ставитися пильніше, адже при температурі +6°С він здатний зберігати свою свіжість до 12 годин, а при нижчій +2°С – до доби.
  3. Ковбаси – найбільш вибагливими до температури відносяться варена ковбаса, яку потрібно зберігати при температурі від +2°С до +4°С та сирокопчена, яка зберігається від +5°С до +8°С. При цьому сыровяленая колбаса нормально хранится при температуре до +15°С, а варёно-копчёная до +20°С.

Риба та морепродукти

  1. Свіжа риба – такий продукт зберігається дуже недовго та не переносить плюсової температури. Терміни зберігання багато в чому залежать від сорту риби, але зазвичай при нейтральній температурі 0 ° С риба не зберігається більше трьох діб.
  2. Копчена риба – риба гарячого копчення також зберігається не більше трьох діб, але допустима температура вже +2°С. Якщо маємо справу з холодним копченням, то при температурі 0 ° С термін зберігання може досягати двох місяців.

Молочні продукти, сири

  1. Свіже молоко - відноситься до категорії продуктів, що швидко псуються. При температурі в холодильнику +4°С зберігати молоко рекомендується трохи більше доби.
  2. Пастеризоване молоко – за тієї ж температури +4°С термін зберігання пастеризованого, кип'яченого молока становить до 5 діб.
  3. Масло вершкове – при температурі до 5°С масло не рекомендується зберігати в холодильнику більше 10 діб.
  4. Твердий сир – при температурі не вище 0 ° С зберігається може до 5 місяців, але при позитивних показниках до +10 ° С не слід тримати його в холодильнику більше двох тижнів.

Яйця

  1. Курячі яйця – не псуються довгий період у холодильнику, але поза ним довго зберігати не рекомендується. За температури до +6°С здатні зберігати свої властивості до місяця.
  2. Перепелині яйця – зберігаються ще довше, якщо встановити температуру в холодильнику до +5°С, можна зберігати такі яйця до трьох місяців.

Фрукти, ягоди, овочі

  1. Фрукти - багато фруктів не приймають плюсової температури для тривалого зберігання, наприклад, яблука, груші, абрикоси або персики. Але ось цитрусові чудово почуваються і при температурі вище 0°С.
  2. Ягоди – багато ягоди, наприклад, журавлина або кавун, здатні довго зберігатися при температурі до +6°С, а часом зберігаються навіть при кімнатній температурі поза холодильником.
  3. Овочі – найпоширеніші в наших широтах овочі можуть зберігатися за досить високих, хоч і не кімнатних температур до +10° або +16°С. Це картопля, огірки, помідори та інше.

регулировка температуры олодильника

Як виставити температуру в холодильнику – типи панелей управління

Регулювання температури у холодильнику відбувається за допомогою панелі керування. Те, якою ця панель багато в чому залежить простота регулювання температури і точність її установки. Найважливішим документом та рекомендацією цього є його інструкція. Якщо немає бажання її шукати та розбиратися в нюансах, телефонуйте у наш сервіс з ремонту холодильної техніки.

Які бувають типи керування холодильником?

1. Механічне управління – застосовується у найбільш недорогих холодильниках. Як правило, керування не поділяється на холодильну та морозильну камери (тільки якщо компресора два, а не один). Механічним способом ми можемо встановити температуру лише приблизно, не знаючи і розуміючи точний її параметр. Найчастіше розташовується у холодильному відділенні у вигляді ручки-поворотника із символічними поділами без зазначення конкретної температури.

2. Електронне - може бути кнопковим або сенсорним. Найчастіше застосовується в холодильниках із сухим заморожуванням No Frost. При використанні електронного типу управління, як правило, є можливість роздільного регулювання холодильного та морозильного відділення. У цьому випадку ми можемо точніше задавати температурний режим аж до градуса. Як правило, холодильники з електронним типом управління мають додаткові автоматичні температурні режими.

Електронне керування, як з дисплеєм, так і без нього, може розташовуватися всередині холодильної камери поза камерою за дверцятами або безпосередньо на дверцятах на фронтальній частині холодильника.

Додаткові температурні режими

Крім ручного керування температурою деякі сучасні холодильники пропонують можливість швидкої установки певної температури в холодильнику або його морозильному відділенні, натисканням однієї кнопки на панелі керування. Зазвичай, таку можливість нам надає електронна панель управління.

Спеціальні температурні режими у сучасних холодильниках:

  • суперзаморозка. Ця функція має на увазі установку в морозильній камері температуру на рівні -24 ° С на певний проміжок часу. Необхідно це, щоб з'явилася можливість миттєво заморозити продукти або їхню велику кількість. Встановити режим потрібно приблизно за 2 години до закладання продуктів у морозильну камеру.
  • суперохолодження. Ціль цієї функції практично ідентична першої, тільки в холодильному відділенні. Якщо плануємо завантаження холодильника великою кількістю свіжих продуктів, заздалегідь встановлюємо режим охолодження і температура в холодильнику опускається приблизно до 0°С. Це дозволить максимально швидко охолодити продукти та довше зберегти їх свіжими у холодильнику.
  • відпустка. Цей режим буде корисним, коли ми надовго їдемо з дому, наприклад, у подорож чи відрядження. Повністю відключати холодильник можливості не буде, адже в морозилці зазвичай залишаються продукти. Тому в режимі відпустки температура в холодильнику підтримується на рівні +15°С, а морозильна камера працює в стандартному режимі. Так ми заощаджуємо витрати електроенергії, але в холодильнику підтримується оптимальна температура, щоб не з'являлися неприємні запахи.

Це найбільш корисні та затребувані режими в холодильниках, але також можна зустріти й інші режими, наприклад, в деяких моделях можна перевести морозильну камеру в температурний режим холодильної, якщо морозилка не потрібна.

Наслідки неправильної температури у холодильнику

Всі нюанси та особливості налаштування та регулювання температури безпосередньо у вашому холодильнику завжди описані в інструкції до нього. Не варто лінуватися, не читаючи корисну літературу, адже вона надасть базові знання та розуміння того, як повернути регулятор температури або які цифри мають горіти на дисплеї панелі керування.

Якщо зробити помилку і встановити неправильну температуру - занадто низьку або занадто високу, це може призвести до наслідків. Давайте розберемося якими.

Що якщо температура надто низька?

  • за дуже низької температури продукти можуть трохи підморозитися навіть у холодильній камері, від цього губляться смакові якості та корисні властивості. Після розморожування продукт втратить первозданну структуру;
  • компресор холодильника працюватиме у більш посиленому режимі, через це витрати електроенергії збільшуються, відповідно рахунки за комунальні послуги також збільшуються;
  • задня стінка холодильника обростає так званою «шубою», яка рідко відтає, це також веде до перевитрати електроенергії та більш інтенсивної роботи компресора.

Що якщо температура надто висока?

  • не складно зрозуміти, що при високій температурі в холодильнику багато продуктів втрачають свою свіжість набагато швидше, ніж зазвичай. Особливо це стосується продуктів, що швидко псуються, таких як м'ясо, риба, сири.

Більшість сучасних холодильників надає можливість контролювати температуру в межах від +1 до +7°С. Але якщо провести аналіз найбільш оптимальних температур для більшості продуктів, розуміємо, що краще встановлювати температуру в діапазоні від +2 до +5°С. Це вбереже продукти від передчасного псування, інколи ж навіть збільшить термін їх зберігання.

Підведемо підсумок

Кожен виробник сучасних холодильників дає можливість регулювання температури. Це робиться не просто так, більш того, дуже важливо правильно відрегулювати температуру, адже так можна суттєво продовжити термін зберігання улюблених страв та продуктів, що зберігаються в холодильнику. Широкий діапазон, який встановлюється за допомогою панелі керування, передбачений не просто так, адже температуру потрібно встановлювати виходячи з того, який тип продуктів ми зберігаємо.

Найнижчу температуру потребують рибні продукти, особливо свіжа риба. Також не приймають високу температуру м'ясо, молочні продукти, сири. Якщо ми зберігаємо напівфабрикати, копченості, то занадто низьку температуру встановлювати необхідності немає.

Пам'ятайте, кожен холодильник має можливість регулювання температури, тому нехтувати цим не варто. Вивчіть особливості зберігання найулюбленіших продуктів та встановіть оптимальний режим на панелі керування.