8 Основних причин поломки морозильної камери (морозилки) | Огляд

- 13 жовтня, 2023

Як зазначають майстри нашого сервісцентру, які виконують ремонт холодильників в Одесі, несправності, за яких не морозить морозилка двокамерного холодильника – велика рідкість. Найчастіше клієнти скаржаться на непрацюючий холодильний відсік. Це пов'язано з конструктивними особливостями одноконтурних холодильників.

У моделях з двома окремими контурами та мотор-компресорами така проблема зустрічається частіше і свідчить про вихід із ладу елементів контура, що обслуговує морозилку. У цій публікації будуть розглянуті основні причини відсутності холоду в морозильній камері двокамерних моделей холодильників з одним і двома охолоджуючими контурами.

Найчастіші поломки двокомпресорних холодильників

двухкомпрессорний-холодильник

Перевагою двокомпресорних моделей є можливість незалежного регулювання температури в кожному відсіку, а також більш висока стабільність температури в кожній камері. До недоліків відносять вищу ціну та підвищену витрату електрики, навіть незважаючи на використання менш потужних компресорів. Якщо в морозильній камері не знижується температура, а холодильний відсік працює нормально, напевно виникли проблеми в контурі, що обслуговує морозильну камеру. Розглянемо докладніше поширені поломки морозилок двоконтурних холодильників.

Чому відбувається витік холодоагенту

Причиною випаровування речовини з контуру можуть бути як механічні пошкодження елементів контуру, так і природні причини (за рахунок негерметичності в місцях з'єднань). При цьому кількість фреону поступово зменшується, через що ефективність охолодження зменшується. Для підтримки потрібної температури двигун-компресор змушений працювати більш тривалий час. Майстер за допомогою течешукача визначає місце негерметичності, усуває проблему та заправляє контур холодоагентом.

Що робити, якщо вийшло з ладу пускозахисне реле

Однією з причин відсутності запуску двигуна-компресора може стати несправність пускового реле. Воно служить для короткочасного підключення додаткової (пускової) обмотки для посилення обертаючого моменту при запуску. 

 

При поломці реле електродвигун компресора намагається запуститися, гуде, обмотки нагріваються і спрацьовує тепловий захист. Іноді компресор може відключатися зовсім. Зазвичай майстер перевіряє цілісність обмоток двигуна-компресора, надійність замикання контактної групи реле, а також справність проводки. Несправне реле зазвичай змінюють на аналогічне.

Як зрозуміти, що несправність у терморегуляторі

У двокомпресорних апаратах регулювання температури камери може виконуватися як електронним модулем, так і звичайним електромеханічним терморегулятором. Якщо в морозильній камері температура підвищилася вище необхідної або мотор-компресор морозилки не запускається, спочатку перевіряють наявність напруги на мотор-компресорі. Якщо живлення не подається – причина у регуляторі температури.

 

Електромеханічний терморегулятор можна перевірити замкнувши тимчасово дроти, що йдуть до його контактів. Якщо мотор компресор запустився - потрібно замінити термореле. Ремонт електронних модулів набагато складніший, тому що для пошуку поломки необхідні додаткові прилади та принципові схеми модуля. Такі роботи зможуть виконати лише майстри сервісцентру.

Особливості ремонту мотор-компресора

Найчастіше причиною виходу з ладу мотор-компресора стає зношування механічних деталей механізму або перегорання (обрив) обмоток через різкі перепади мережевої напруги або тривалу безперервну роботу, викликану іншими несправностями. Враховуючи особливості конструкції, ремонт мотор-компресора не провадять, а виконують його заміну. У процесі ремонту необхідно відкрити контур, демонтувати старий мотор-компресор і встановити новий. Після чого замінити фільтр-осушувач, загерметизувати контур та заправити холодоагент.

Оскільки цей вузол і сам ремонт досить дорогий, багато користувачів воліють придбати новий холодильник, з тривалою гарантією та ширшим функціоналом.

Неисправен мотор-компрессор

Несправності однокомпресорних холодильників

У моделях цього типу морозильна камера має загальний контур із холодильним відділенням. Такі холодильники мають нижчу ціну за подібного набору функцій. Однак, у більшості випадків, якщо порушено роботу морозилки, холодильна камера також не працює належним чином. Розглянемо докладніше найчастіші несправності, що впливають роботу морозилки.

Поломка датчика температури морозильної камери

Зазвичай подібні поломки трапляються у моделях з електронним регулюванням температури. Через несправність датчика, керуюча плата не має інформації про температуру всередині відсіку і не включає мотор-компресор. У такому випадку  температура в морозилці піднімається, як і у холодильному відсіку. У деяких сучасних моделях особливості конструкції дають змогу підтримувати температуру в холодильному відсіку, при порушенні температурного фону в морозилці.

Чому потрібно стежити за станом ущільнювальної гуми на дверцятах морозилки

Камери холодильника закриваються герметично та мають хорошу теплоізоляцію. Це дозволяє зменшити до мінімуму тепловтрати та економно витрачати електрику та ресурс мотор-компресора. Якщо ущільнювач пошкоджений або втратив свою еластичність, герметичність відсіку порушується та тепло проникає усередину відсіку. Частота вмикання компресора збільшується, а стінки морозильної камери покриваються інеєм. У холодильному відсіку температура значно знижується, що сприяє правильному зберігання продуктів. Несправний ущільнювач відремонтувати не можна. Він підлягає заміні.

Які ознаки несправності термостату

Зазвичай, в однокомпресорних апаратах з електромеханічним регулюванням температури виробники встановлюють один термостат, що регулює температуру в обох камерах. Термочутливий елемент закріплюється на поверхні випарника і в залежності від температури в цій точці вмикається або вимикається мотор-компресор. Про несправність термостата можна судити по:

  • замерзанню молока у холодильному відділенні;
  • таненню льоду в морозильному відсіку;
  • швидкому псуванню продуктів;
  • постійній роботі чи рідкісному включенню мотор-компресора.

 

Якщо компресорний блок не запускається зовсім, можна переконатися в несправності термостата шляхом замикання проводів, що підходять до термореле, між собою. Якщо компресор запуститься – винуватець порушення роботи апарату термостат.

Чому виходить з ладу електронний модуль

Сучасні моделі холодильників різних виробників дедалі частіше оснащуються системою електронного регулювання температури. Це дозволяє більш точно підтримувати температуру в камерах та мати низку додаткових функцій. Однак досить часто через перепади мережевої напруги або через підвищену вологість у приміщенні електроніка виходить з ладу і необхідний ремонт модуля. Через поломку елементів керуючої плати може не включатися вентилятор, що розподіляє холодне повітря по відсіках, не спрацьовувати заслінка, що відкриває подачу холоду в холодильний відсік або не спрацьовуватиме система автоматичного відтавання випарника. Всі ці несправності можуть призвести до ще більш серйозних поломок. Тому при виявленні подібних симптомів потрібно звернутися до сервісного центру.

Чому не варто намагатися відремонтувати прилад самостійно

Причиною неправильної роботи морозильної камери може бути ціла низка несправностей, правильно діагностувати які може лише досвідчений майстер. Для усунення більшості поломок потрібна заміна елементів контуру та подальше заправлення фреону. Для цього знадобляться спеціальні пристрої та прилади, які зазвичай відсутні в наборі домашнього майстра. У більшості випадків самостійний ремонт призводить до серйозніших поломок, ремонт яких обійдеться набагато дорожче. При зверненні до сервісцентру майстер не тільки оперативно відновить роботу холодильника, але й надасть гарантію на виконані роботи та встановлені деталі.