Пристрій кавомашини: як працює кавомашина?

- 13 жовтня, 2023

Вибір кавомашин дуже різноманітний, і ми дізнаємося про це тільки тоді, коли починаємо шукати цю техніку. Кавомашини дозволяють варити ароматну каву, а також з їх допомогою можна приготувати безліч чудових кавових напоїв. Це незамінна техніка для дому, офісу та кафе. Однак навіть якщо ви розібралися в принципах її роботи, лагодити апарат самостійно не варто: рекомендуємо звернутися до професіоналів із сервісного центру з ремонту кавомашини в Одесі.

На прилавках магазинів багато такого обладнання з різними параметрами. Що всередині цих пристроїв та як вони працюють? Яка машина для приготування кави краща?

Кавомашина з фільтром

Це одне із найпопулярніших рішень. Пристрій кавомашини з фільтром досить простий, як і принципи роботи обладнання. Процес заварювання полягає в заливці гарячої води через ємність з відповідною кількістю меленої кави. Крапельна кавоварка складається з:

  • ємності для води;
  • контейнер для кави;
  • ситечка;
  • глечик для готового напою.

У більш розвинених пристроях даного типу можна знайти додаткові функції, наприклад, таймер з годинником та функцією пам'яті, функції, що дозволяють посилити міцність або аромат кави, а також опцію підігріву раніше приготовленого напою.

Кавомашина під тиском

Вони використовуються переважно для приготування міцного еспресо. Більш нові моделі оснащені функцією спінювання молока, завдяки чому можна приготувати капучіно та латте. У цьому пристрої важливу роль відіграють такі елементи:

  • ємність для води;
  • чашка для готової кави;
  • портафільтр - місце, куди поміщають мелені кавові зерна.

Перші еспресо-машини з'явилися понад сто років тому і з кожним роком лише вдосконалювалися. Одеса, багата кав'ярнями, не відставала від кавової моди того часу. У кав'ярнях побляли проводити ділові переговори та вести невимушені бесіди.

Більшість таких машин також мають вбудовані кавомолки, що вирішує проблему підготовки кавових зерен до заварювання. Кавомашини з портафільтром працюють за простим принципом. Кава вариться завдяки гарячій воді, яка під тиском пропускається через сито, або «колбу», де міститься вже мелена кава (бажано дрібного помелу та безпосередньо перед заварюванням). У хорошій кавомашині помпа повинна створювати тиск не менше 9 бар, хоча нормою вважається 12-15 бар.

 кавомашина під тиском

Автоматична кавомашина

Автоматичні еспресо-машини – найдосконаліші для приготування кави. Важливу роль тут відіграють фільтри для очищення води та спеціальний контейнер, де можна зберігати більше кавових зерен, а також вбудовані спінювачі молока та професійні кавомолки.

Однак найважливішим в автоматичних кофемашин є насос. Саме він відповідає за отримання потрібного тиску для правильного заварювання вибраного сорту кави. Такі насоси дуже потужні: створюваний ними тиск може досягати 15 бар.

Процес заварювання міцної та ароматної кави у пристрої обмежується натисканням однієї кнопки. Спочатку кавоварка бере необхідну кількість води і нагріває її до моменту кипіння. Після цього гаряча вода пропускається через ситечко, завдяки чому смачний кавовий напій вирушає у склянку.

Капсульна машина для кави

Останній тип кофемашин – капсульний. Вони компактні та дуже зручні. У цих пристроях процес заварювання кави зводиться до розміщення в потрібному місці спеціальної капсули або саші, з вибраним вмістом, та включення машини. Капсули одноразові, тому кожен напій збільшує кількість відходів.

Вибір моделі кавоварки – справа індивідуальна і залежить від багатьох факторів. Вибираючи кавоварку, ми не повинні обмежуватися лише пристроями з набором аксесуарів. Такі елементи обладнання, як кавомолка або спінювач молока, можна придбати окремо.