Що робити, якщо не вмикається ноутбук? Шість причин, чому не включається ноутбук

- 16 жовтня, 2023

Несправність ноутбука може стати серйозною проблемою. Такий пристрій використовується для різних цілей. Це інструмент для дозвілля, своєрідне «вікно» у світ, якщо ноутбук використовується для спілкування в соціальних мережах та читання новин, але особливо неприємні поломки, коли ноутбук є робочим інструментом. На ньому може зберігатися важлива інформація, а продовжувати роботу на зламаному ноутбуці немає можливості.

В останньому випадку ситуація, коли ноутбук не вмикається може призвести до справжньої паніки. Однак не варто панікувати заздалегідь, адже причина не завжди серйозна та усунути її можна самостійно. Хоча, якщо самостійно усунути можливості немає, спробуйте з'ясувати причину поломки, щоб ремонт не затягувався, також це призведе до розуміння бюджету, який потрібно виділити на ремонт ноутбука.

Якщо не запускається ноутбук, що перевірити насамперед?

Часто головною причиною того, що ноутбук не включається, стає наша власна необачність і неуважність. Перш ніж нести ноутбук у сервісний центр, слід зробити кілька простих процедур, які покажуть, чи справді ноутбук несправний чи справа в іншому.

Що перевірити, коли зрозуміли, що ноутбук не вмикається:

1. Перевіряємо рівень заряду – ноутбук міг просто розрядитись і зараз необхідно його підзарядити, він увімкнеться. Потрібно приєднати кабель живлення в роз'єм ноутбука, чекаємо приблизно півгодини. Індикатор заряджання повинен загорітися, через який час очікування ноутбук повинен увімкнутися. Якщо ні, читаємо далі.

2. Перевіряємо місце підключення ноутбука до мережі – якщо ноутбук заряджається через подовжувач або мережевий фільтр, перевірте, чи вмикається перемикач живлення на ньому. Перемикач повинен горіти, якщо ні, вмикаємо. Спробуйте підключити ноутбук без мережного фільтра безпосередньо до розетки та перевіряємо результат. Якщо ноутбук не заряджається, перевірте розетку на наявність живлення. Підключаємо ноутбук до іншої розетки. Слід з'ясувати, чи є електрика в будинку зовсім, можливо, його тимчасово відключили.

3. Якщо електрика в квартирі є, розетка справна, мережевий фільтр працює, але ноутбук, як і раніше, не включається, перевіряємо кабель живлення. Він повинен бути передавлений, у ньому має бути заломів. Найефективнішим способом буде перевірка іншим кабелем. Його слід підключити до ноутбука. Комп'ютер запрацював, значить поломка в кабелі живлення, потрібна заміна.

4.Якщо вжиті заходи не дають результату, зверніть увагу на підключені до ноутбука пристрої, вони можуть бути джерелом проблеми. Відключіть абсолютно все, включаючи мишку, МФУ, адаптери та інше. Спробуйте знову запустити ноутбук. Якщо запуск відбувається успішно, підключайте відключені пристрої по черзі. Так можна вирахувати, що призвело до початкової несправності.

Якщо поломка не виправлена ​​і з'ясувати її джерело не вдалося, ми зіткнулися з більш серйозною проблемою програмного збою або апаратної поломки. Найкращим рішенням стане звернення до досвідченого фахівця.

Хоча продовжити пошуки несправності можна далі.

ремонт ноутбуков

Що робити, якщо ноутбук не вмикається через програмний збій?

Якщо причина несправності ноутбука криється в програмному збої, то вирішити її виявиться простіше, ніж коли ноутбук не запускається через поломку одного з компонентів. При програмному збої ноутбук може поводитися по-різному. Він може запускатися та вимикатися, може видавати повідомлення про різні помилки та інше.

  З'являється повідомлення про помилку, ноутбук пропонує натиснути кнопку, щоб продовжити запуск (наприклад, «Press F1 to continue») – зазвичай слід натиснути кнопку, яку пропонує система і ноутбук завантажиться в звичайному режимі. Якщо подібне повідомлення з'являється регулярно при запуску, потрібно з'ясувати, про який характер несправності повідомляє ноутбук, адже надалі це може вилитися більш серйозну несправність.

  • ноутбук починає запускатися, з'являються заставки, але повноцінного старту не відбувається - тут проблема може полягати в налаштуваннях BIOS. Якщо раніше досвіду роботи в BIOS не було, краще звернутися до фахівця. Однак іноді досить просто встановити початкові налаштування на стандартні та ноутбук запускатиметься в нормальному режимі;
  • ноутбук повідомляє, що неможливо завантажитись із пристрою – основні причини дві. Зверніть увагу, якщо до ноутбука в цей момент підключена одна або кілька флешок, слід витягти їх. Є ймовірність, що система намагається завантажитись зі знімного носія, де операційної системи немає. Якщо підключених флешок немає, слід спробувати перезавантажити ноутбук. Якщо успішного результату це не дало, найімовірніше проблема криється в жорсткому диску. У цьому випадку краще звернутися до фахівця для її усунення;
  • Синій екран «смерті» - ноутбук може робити запуск, але на екрані з'являється синій екран із набором незрозумілих символів. Це досить тривожний сигнал, викликаний програмним збоєм або апаратною поломкою. Слід перезапустити ноутбук і якщо проблема повторюється, спробувати перевстановити операційну систему. Якщо результату немає, то необхідно нести ноутбук на діагностику в сервісний центр.

Повна відмова ноутбука запускатись, якщо немає ознак життєдіяльності рідко означає програмний збій. Найчастіше це свідчення поломки апаратної частини комп'ютера.

Ноутбук не запускається через апаратну поломку

Апаратна поломка ноутбука є найбільш неприємною, адже нерідко згодом потрібна повна заміна деталі або компонента, що вийшла з ладу. Причиною того, що ноутбук відмовляється запускатись, можуть бути абсолютно різні його вузли, які або повністю вийшли з ладу, або вимагають профілактичного втручання.

ремонт и чистка ноутбука

Не працюють кулери

Вентилятори, які охолоджують апаратну систему ноутбука, є досить важливою її ланкою. Якщо кулер виходить з ладу або засмічується пилом, він не може повноцінно виконувати свою роботу, решта компонентів починає перегріватися. У цьому випадку може спрацьовувати обмеження на температуру нагрівання, наприклад, процесора, і ноутбук починає запускатися, але при досягненні температури процесора вище заданої в BIOS норми він вимикається.

Для усунення неполадки потрібно почистити кулери від пилу або повністю замінити їх на нові.

Поломка екрану ноутбука

Після спроби запустити ноутбук, зверніть на нього увагу, прислухайтеся. Якщо індикатори включення спалахнули потрібним кольором, і ви почули працюючі вентилятори, то поломка цілком може полягати в екрані. Щоб переконатися в цьому, потрібно підключити ноутбук до іншого монітора або телевізора. Якщо зображення з'явилося і все працює стабільно, це означає, що ноутбук запускається, а проблема криється в несправності екрану.

Несправність відеокарти

Така поломка властива ноутбукам, які оснащені дискретною відеосистемою, у народі – зовнішньою відеокартою. Це пристрій виведення на екран зображення, побудови графіки та інше. Якщо дискретна відеокарта згоріла або вийшла з ладу з іншої причини, зображення на екрані не виводиться, але ноутбук запускається і працює.

Рішень тут кілька. Ноутбук може продовжити працювати за допомогою інтегрованої системи, але продуктивність цієї системи в рази менша за дискретну. Інший варіант - повна заміна дискретної відеокарти на нову.

Жорсткий диск

Поломка жорсткого диска може мати дуже неприємні наслідки. І неможливість запустити ноутбук може виявитися вторинною неприємністю, адже на жорсткому диску ноутбука можуть зберігатися дуже важливі файли, втрата яких вкрай небажана.

У випадку, якщо сталася поломка накопичувача, це HDD або SSD, ноутбук може не запускатися зовсім або запускатися, але видавати при цьому повідомлення про помилку. Витягти інформацію навіть із пошкодженого диска можливо, тому не варто піддаватися передчасній паніці – зверніться до досвідченого фахівця.

Оперативна пам'ять

Без оперативної пам'яті ноутбук не може працювати. Тому якщо слот оперативної пам'яті пошкоджений, ноутбук не запускатиметься зовсім. У цьому випадку потрібно вийняти пам'ять зі свого місця і акуратно зачистити контакти, що окислилися. Встановлена пам'ять на місце має щільно, контакт повинен бути надійним.

Якщо такі заходи не привели до успіху, то, можливо, знадобиться замінити пам'ять на нову.

Батарея ноутбука

Після тривалого експлуатації ноутбука, його батарея може вийти з ладу. Це трапляється досить часто. Акумулятор або дуже швидко розряджається, або не працює. В цьому випадку ноутбук просто не має живлення, тому запускатися не буде.

Перевірити це легко – підключіть ноутбук до розетки кабелем живлення, якщо все працює стабільно, то проблема дійсно в батареї. Її потрібно замінити на нову чи продовжувати працювати на ноутбуці від мережі.

Материнська плата

Материнська плата є сполучною ланкою всіх компонентів, які працюють в ноутбуці. Тому поломка неминуче призведе до неможливості запуску ноутбука. Варто зауважити, що поломка материнської плати призводить до досить дорогого ремонту ноутбука, особливо якщо потрібна повна заміна.

Підведемо підсумок

Якщо доводиться зіткнутися із ситуацією, коли ноутбук відмовляється вмикатися – він не запускається зовсім, або запускається і з'являються повідомлення про різноманітні помилки – це дуже неприємна подія. Наша життєдіяльність дуже пов'язана з комп'ютерними технологіями, тому звичний спосіб життя порушується. Причину поломки необхідно з'ясувати та терміново усунути. Зробити це можна самостійно, або за допомогою спеціаліста, залежно від ступеня та складності ремонту.

Найпростіші варіанти несправності – пошкодження кабелю живлення, який можна замінити самостійно, програмний збій, який нерідко можна виправити власними силами. Але якщо поломка сталася через апаратну несправність якогось компонента, найкращим рішенням виявиться звернутися до досвідченого фахівця, який швидко з'ясує причину та усуне поломку.