Пральна машина не перемикає режими прання: способи вирішення проблеми

- 13 жовтня, 2023

В процес прання машинки автомата входить низка послідовних етапів, кількість та тривалість яких визначається алгоритмом роботи СМА та обраною програмою прання. Перехід з однієї підпрограми в іншу можливий лише за успішного виконання попереднього етапу. І якщо виникла будь-яка поломка, що перешкоджає завершенню попереднього кроку, пральна машина перериває цикл прання, а на дисплеї відображається так званий код помилки, за яким можна визначити характер поломки і навіть несправний вузол. У цій публікації ми розповімо про причини відсутності переходу на наступний етап і про перші кроки, які можна зробити самостійно, перш ніж запрошувати майстра.

Чому пральна машина автомат не перемикає режими

Не завжди відсутність автоматичного переходу з етапу на етап є поломкою. Іноді зупинка машини задовго до закінчення циклу викликана забудькуватістю або неуважністю користувача. Якщо в програмі задати опцію додаткового замочування, пралка зупиняється після набору води і чекає команди від власника. У таких випадках достатньо повторно натиснути клавішу Старт і машинка продовжить прання, згідно з обраною програмою.

пральна машина не перемикає режими

Також часто пралка не може розпочати віджимання через дисбаланс речей або при перевантаженні барабана. Іноді машина "зупиняється" через перепади напруги в мережі або при перерві в подачі води. В інших випадках переривання програми або "зациклювання" алгоритму на одному з етапів зазвичай викликано технічними поломками і щоб продовжити подальшу експлуатацію пралки-автомата, необхідно буде буде відремонтувати пральну машину.

Причинами поломок, що призводять до неможливості послідовного перемикання режимів, можуть стати:

  • забиті фільтри (наливний або зливний);
  • несправний нагрівальний елемент (ТЕН);
  • розтягнутий приводний ремінь;
  • дефект таходача;
  • зламаний пресостат;
  • неробочий наливний клапан;
  • зливний насос, що вийшов з ладу;
  • ушкоджена електроніка.

Залежно від зламаного вузла зупинка машинки відбувається на різних етапах циклу прання. Розглянемо вплив цих поломок на проходження циклу прання докладніше.

Чому пральна машина не перемикає режими при забитих фільтрах

Якщо засмітився сітчатий наливний фільтр, в бак погано або зовсім не надходить вода. Система самодіагностики виявляє недостатню кількість води в баку і припиняє прання. На табло або на індикаторах лицьової панелі з'являється повідомлення з кодом помилки, що повідомляє про відсутність води у баку. Подальше продовження прання можливе лише після очищення фільтра та заповнення бака водою.

При появі засмічення в зливному тракті пральна машина найчастіше зупиняється перед віджимом, оскільки датчик вказує на наявність у баку води. При цьому прання припиняється і на табло відображається помилка. Після очищення фільтра або прочищення зовнішньої каналізації вода зійде з бака і можна продовжувати прання.

Як поводиться пральна машина при перегоранні ТЕНу

Якщо спіраль нагрівального елемента перегоріла, вода у баку не підігрівається. При цьому температурний датчик не дає на плату керування сигналу про готовність робочої рідини до прання і цикл переривається. На дисплеї або на індикаторах лицьової панелі з'являється відповідна помилка.

ТЕН не гріє воду

При виборі програми, у якій не передбачено підігрів води, цикл прання зазвичай завершується успішно (залежить від закладеного виробником алгоритму). Для подальшої експлуатації машини знадобиться заміна ТЕНу пральної машини на аналогічний за конфігурацією та потужністю. Іноді перехід на наступний етап програми не виконується через несправність термодатчика, який не подає сигнал на модуль керування навіть при нормальному нагріванні води.

Причини зупинки пральної машини через поломки приводного вузла

У деяких випадках цикл прання переривається, по суті, ще не розпочавшись, через відсутність обертання барабана. Причиною цього може бути приводний ремінь, що злетів або розтягнувся, несправний електродвигун або зламаний датчик швидкості обертання (тахогенератор). Щоб відновити роботу пральної машини, потрібно усунути поломку і запустити програму прання знову.

Іноді барабан може не повертатися через несправні підшипники, що заклинили або зносилися. При цьому електродвигун не може провернути заблокований барабан, що викликає спрацьовування захисту. Подібні наслідки можуть бути викликані стороннім предметом, що застряг між баком і барабаном, який проник туди з кишень одягу.

Якщо для заміни підшипників знадобиться повне розбирання пралки з "розполовинюванням" бака, то витягти предмет, що проник у простір між барабаном і баком, часто вдається через отвір ТЕНу. Достатньо вилучити нагрівач зі штатного місця та витягнути звідти “винуватця проблеми”.

Як впливають на роботу прання поломки пресостату, наливного клапана та зливного насоса

Наливний клапан та дренажна помпа відповідають за наповнення та спустошення бака, а пресостат контролює кількість води у баку. Тому при виході з ладу цих деталей пралка зупиняється та виводиться помилка на дисплей або індикатори. Без усунення несправності подальше прання неможливе. Поломки в системі набору води та зливному тракті виявляються так само, як і при засміченні фільтрів.

Як може поводитися пральна машина при пошкодженні електронного керуючого контролера

Якщо вийшов з ладу контролер, що управляє, пральна машина може не запускатися або працювати без зупинки. Часто поломка проявляється порушенням послідовності етапів прання чи неможливістю запустити той чи інший етап. Ремонт керуючої плати вважається одним із найскладніших завдань. Навіть кваліфіковані фахівці не завжди можуть відремонтувати електронний модуль і доводиться виконувати заміну. Але навіть заміна модуля не просте завдання, тому що необхідно адаптувати вбудовані мікропрограми під реальну модель пралки. Для цього може знадобитися програмування мікросхем пам'яті.

Враховуючи широкий спектр поломок, при виявленні порушень при перемиканні режимів у процесі прання, необхідно запросити майстра сервісцентру, повідомивши диспетчеру особливості поведінки машинки та коди, що відображаються.