Встановлення холодильника своїми руками

- 13 жовтня, 2023

Придбання побутової техніки – перший етап. Користувач має вибрати оптимальне місце, а також підключити холодильне обладнання. Якщо ви плануєте вбудувати агрегат у меблевий гарнітур, це ускладнює завдання. Зараз детально розповімо, як вибрати місце для встановлення холодильника, а також проаналізуємо ключові особливості підключення пристрою.

Правильне встановлення холодильника починається з вибору місця

Дотримання експертних рекомендацій щодо підключення техніки, та оптимально обране місце – це запорука тривалої та безперебійної експлуатації пристрою. Почніть з вивчення інструкції. У супровідній документації детально розписано рекомендації виробника щодо встановлення холодильника.

Згідно з діючими нормами, холодильне обладнання категорично встановлювати:

  • у зонах прямого попадання променів сонця та підвищеної вологості, наприклад, під вікном. Ультрафіолет негативно впливає на корпус пристрою, а волога провокує вихід з експлуатації апаратних вузлів;
  • у безпосередній близькості від плит, духових шаф, обігрівачів та батарей. Джерело тепла стане каталізатором перегріву;
  • поряд із раковиною. Прилад підключається до електричної мережі, а бризки води – це причина коротких замикань.

как правильно установить холодильник

Рівень вологості в кімнаті, де встановлено холодильник, повинен становити не більше 80%. Вибираючи місце для встановлення пристрою, зважайте на його кліматичний клас. У специфікаціях докладно описано умови для коректної експлуатації. Переважно техніка призначена для використання у приміщеннях з температурою до +32 градусів.

 

Оптимальна дистанція між плитою, пічкою, раковиною та холодильником – понад 50 см. Власникам моделей Side by Side потрібно враховувати, що розстібні двері вимагають додаткового простору. Їх відкриття не повинні заважати меблі та інші предмети. Забезпечте коректну вентиляцію. Холодильник повинен знаходитися від стінки на відстані не менше 7 см. Дія цього правила поширюється і на прилади, що вбудовуються, в кухонні гарнітури. Недостатня відстань від фасаду – каталізатор перегріву.

Власникам малогабаритних кухонь доводиться встановлювати холодильники поруч із плитою чи батареєю. Щоб запобігти перегріву, потрібно наклеїти на корпус агрегату спеціальну фольгу, яка виступить як екран, що відбиває. Якщо місця на кухні або коридорі не вистачає, то встановити прилад можна на балконі. Однак цей варіант актуальний лише за наявності утепленої лоджії.

Підготовка до встановлення холодильника

Продумайте підключення техніки. Джерело живлення має бути в безпосередній близькості. Підключіть агрегат до розетки із заземленням. Якщо рівень напруги дуже нестабільний, використовуйте стабілізатор. Цей пристрій захистить все обладнання, яке використовується у квартирі чи будинку. Головна умова - правильно розрахувати сумарну потужність побутової техніки.

Велике значення має підлогове покриття. Воно має бути міцним та рівним. Якщо кахель дуже слизький, підкладіть під ніжки спеціальні накладки з гуми. Це дозволить уникнути зміщення корпусу.

Правильне встановлення холодильника: покрокова інструкція

Почніть із огляду техніки після доставки. Роздрукуйте прилад, перевірте цілісність корпусу, можливо, на ньому з'явилися вм'ятини або подряпини під час транспортування. Перевірте кабель живлення та вилку на предмет пошкоджень. Якщо ви купили холодильник No Frost, то одразу підключати його не можна. Він повинен пристосуватися до кімнатної температури. На адаптацію потрібно 6-12 годин. Під час перевезення вантажники перевертають та нахиляють агрегат. Тому має пройти час, щоб масло в компресорі скло у спеціально відведене місце.

Холодильник потрібно встановлювати лише за рівнем. Це стосується як горизонтальної, так і вертикальної поверхні. Щоб дверцята закривалися щільно, відрегулюйте передні ніжки. Корпус повинен відхилитись назад на 1,5-2 градуси. Закріпіть мережевий кабель на конденсаторі, а потім пересувайте прилад до місця установки. Якщо цього не зробити, тоді шнур можна передавити. Забезпечте вільне підключення кабелю до розетки. Промийте внутрішні стіни всіх камер, а потім закладайте продукти харчування.

Вбудовані холодильники встановлюються за аналогічним принципом. Однак користувачеві під час монтажу потрібно брати до уваги навіс фасадної частини. Детальна схема зазначена в інструкції. У базову комплектацію сучасної техніки включені всі необхідні елементи кріплення.

Вставте вилку в розетку, щоб холодильник почав працювати. Перевірте освітлення, відрегулюйте температуру. Деякі моделі оснащені дисплеєм, налаштування основних показників роботи пристрою здійснюється за його допомогою.

Особливості підключення холодильників із генератором льоду

Сучасні моделі обладнані льодогенераторами. Це спеціальний механізм, що забезпечує створення харчового чи технічного льоду. Умовно таке обладнання можна поділити на кілька категорій:

  • професійна - виготовлення льоду для продуктів харчування;
  • розсільна - створюються крижинки певної форми;
  • побутова – генерація льоду додавання в напої;
  • компресорна – лід створюється з допомогою випарника.

Холодильник також класифікується на дві групи залежно від типу виробництва льоду:

  • наливний – користувач вручну додають воду у спеціальну ємність;
  • стаціонарний – холодильник підключається безпосередньо до системи водопостачання.

Підключити пристрій можна самостійно. З'єднайте шланг із водопроводом, а потім вставте мережний кабель у розетку.

Тонкощі вибору холодильника: поради майстрів

Експерти наполегливо рекомендують відштовхуватися від потреб та бюджету. На основі рекомендацій майстрів було розроблено такі критерії вибору побутової техніки:

  • визначтеся з типом холодильника. Side by Side – це варіант для великої та просторої кухні, а не малосімейки;
  • моделі з краплинним заморожуванням поступово йдуть у минуле оскільки вони за всіма статтями програють технології No Frost;
  • враховуйте обсяг холодильника. Маленькій сім'ї з двох чоловік не знадобиться агрегат на 250-300 л;
  • енергоефективність – пристрій працює цілодобово, тому краще купити економічну модель з маркуванням А+++;
  • ретельно продумайте, які додаткові функції вам справді потрібні. Немає сенсу переплачувати за непотрібні настройки.

Це все, що необхідно знати про встановлення та підключення холодильника.