Витік фреону в холодильнику - способи усунення несправності

- 13 жовтня, 2023

Навіть при справній роботі всіх вузлів холодильника, без холодоагенту він не буде охолоджувати продукти. Ця речовина забезпечує відбір тепла від продуктів усередині камер холодильника та виведення його назовні. У сучасних рефрижераторах як холодоагент застосовуються фреони різних марок. Вони відрізняються один від одного складом, характеристиками і вони не взаємозамінні. Якщо кількість фреону в контурі холодильника зменшується нижче критичної кількості, продуктивність апарату різко знижується, а при подальшому витоку він перестає охолоджувати зовсім.

У таких випадках потрібно звернутися до сервісцентру, оскільки самостійно, без наявності всіх необхідних приладів та пристроїв, виконати ремонт холодильника не вдасться. У цій невеликій статті будуть розглянуті основні симптоми витоку фреону, а також порядок пошуку та усунення випаровування холодоагенту.

Що робити, якщо у холодильнику недостатньо фреону

Зазвичай наявність витоку холодоагенту визначають за зовнішніми симптомами, так як у більшості холодильників немає вбудованих датчиків рівня холодоагенту.

Ознаки нестачі холодоагенту в контурі холодильника

Про зменшення кількості фреону в контурі можна судити за такими ознаками:

  1. Зниження рівня охолодження. При появі негерметичності фреонового контуру, в камерах холодильника стає тепліше (в однокомпресорних моделях). Якщо в холодильнику є два окремі контури, то температура підвищується тільки в одній з камер, контур якої пошкоджено.
  2. Рідкі відключення чи безперервна робота мотор-компресора. При зменшенні кількості фреону в контурі знижується тиск. Компресор, прагнучи компенсувати падіння продуктивності, починає включатися частіше. Якщо фреон продовжує випаровуватися, настає момент, коли мотор-компресор, навіть працюючи безперервно, не може підтримувати необхідну температуру. Тривала експлуатація холодильника в такому екстремальному режимі призводить до передчасного зношування механічних деталей мотор-компресора і він виходить з ладу.
  3. Камери не охолоджуються, а двигун-компресор не запускається. Якщо фреон випаровується повністю, камера перестає охолоджуватися, мотор-компресор постійно перегрівається і спрацьовує тепловий захист. Він перестає запускатись взагалі.
  4. Спрацювання аварійної сигналізації. Якщо в камері підвищується температура, на панелі холодильника спалахує (або блимає) червоний світлодіод, що попереджає про зміну температури. Це не вказує на відсутність фреону в контурі, але в будь-якому випадку потрібно терміново вживати заходів, щоб нормалізувати температуру у відсіку.
  5. Зледеніння випарника. Випарник покривається інеєм при підвищенні вологості камери, а це пов'язано зі зниженням продуктивності апарату.
  6. Іржаві патьоки по периметру дверцят. Це також пов'язані з підвищенням вологості. У моделях з No Frost так проявляється поломка в системі автоотаювання випарника, але може виникати і при зменшенні кількості холодоагенту.
  7. Здуття однієї зі стін холодильника. Якщо в камері різко потепліло і на одній зі стінок обдувається обшивка, це свідчить про пошкодження контуру саме в місці здуття.

Якщо ви виявили, що у контурі холодильника стався витік фреону, зверніться до сервісцентру. Майстер виїде до вас, знайде місце негерметичності, усуне поломку та заправить контур фреоном.

Поломка холодильника

Як знайти місце витоку холодоагенту

Щоб знайти місце розгерметизації, майстер сервісцентру використовує з цією метою течешукач або заправляє в контур пофарбований газ і візуально знаходить місце витоку. Найчастіше розгерметизація відбувається у наступних місцях контуру:

  • на муфтах Локрінга. Вони служать для з'єднання окремих елементів контуру, у тому числі з різних матеріалів;
  • на поверхні випарника. Оскільки у більшості моделей випарник виготовляється з алюмінію, згодом під впливом вологи на ньому утворюються мікротріщини, через які витікає фреон;
  • сталеві частини контуру. Оскільки він постійно перебуває у вологому середовищі, метал піддається корозії і згодом починає пропускати речовину холодоагенту.

Перед використанням приладів майстер уважно оглядає доступні елементи контуру. Місце витоку можна виявити за скупченням іржі, маслянистих слідів, а також деформацій. Однак знайти місце витоку це половина справи. Найскладніше - дістатися місця пошкодження і загерметизувати несправний елемент контуру. Часто воно знаходиться в запіненій частині і доводиться розкривати стінки апарата. Тому в таких випадках без спеціаліста сервісцентру не обійтись.

утечка фреона из холодильника

Як виконують закачування фреону в контур холодильника

Після усунення негерметичності впаюють новий фільтр-осушувач, контур за допомогою клапана Шредера вакуумують - видаляють з нього вологу. Після цього заправляють фреон того ж типу, що був залитий у контур на заводі. Зазвичай необхідна для заправки кількість і тип фреону вказані на шильдику, що знаходиться на задній частині апарата. При заправці тиск контролюють за допомогою манометра, а вага заправленої сполуки-холодоагенту визначають за показанням електронних ваг, на які поміщають балон із фреоном ще до заправки. Не можна заправляти в контур зайву кількість холодоагенту, оскільки це може призвести до поломок.

Чи потрібно дозаправляти фреон у холодильнику з профілактичною метою

Заправку холодоагенту зазвичай виконують тільки при виявленні витоку. При цьому потрібно враховувати, що не всі типи фреону можна дозаправляти, тому що сучасні типи холодоагенту мають складний склад, до якого входять певні присадки та їх кількість нормується. При витоку неможливо визначити яка частина кожної речовини випарувалася, тому потрібно повністю стравити газ і заправити знову.