Холодильник Samsung Ноу Фрост: основні несправності та їх ремонт

- 13 жовтня, 2023

Холодильники вважаються одними із найнадійніших побутових приладів. Зазвичай, за дотримання правил експлуатації та своєчасного гігієнічного розморожування, вони безвідмовно працюють без втручання майстра більше десяти років. Однак іноді навіть найнадійніші апарати інколи виходять з ладу і може знадобитися ремонт холодильника. У цій публікації будуть розглянуті основні поломки холодильників Samsung із системою Ноу Фрост: як вони виявляються і що потрібно зробити, щоб відновити нормальну роботу апарату.

Найчастіші поломки холодильників Samsung

Завдяки широкому використанню нових технологічних рішень, високій якості та доступній ціні, побутова техніка бренду Samsung стала однією з найбільш затребуваних. Причиною більшості поломок холодильників цього бренду стають в основному зовнішні фактори (помилки при експлуатації, перепади напруги), або фізичне зношування деталей.

Більшість сучасних моделей холодильників Samsung оснащені технологією «сухої» заморозки. Вони зручніші в експлуатації, але мають свої особливості та властиві лише їм несправності. Для таких апаратів характерні такі несправності:

  • часта зупинка або безперервна робота мотор-компресора;
  • поломка у системі розподілу повітряних мас;
  • збій чи несправність електроніки;
  • вихід з ладу системи автоматичного відтавання випарника;
  • шум або сторонні звуки під час роботи компресорного модуля.

Зважаючи на конструкційні особливості холодильників, для усунення несправностей необхідно запросити спеціаліста сервісцентру. Але перед тим, як викликати майстра, потрібно перевірити правильність установки температурного режиму і переконається в коректності закладки продуктів у камери.

Чому компресор часто вмикається і відключається або працює безперервно

Якщо у вас холодильник з інверторним компресорним модулем – безперервна робота двигуна – нормальне явище. Справні "звичайні" компресори повинні періодично "відпочивати". Тривалість циклів роботи та відпочинку зазвичай становить один до двох. Але при першому вмиканні апарата після установки або ручного розморожування, а також при закладці в камери великої кількості "теплих" продуктів, час безперервної роботи може бути досить великим.

До частого увімкнення/вимкнення мотор-компресора або до його безперервної роботи можуть призвести такі несправності:

  • витік холодоагенту. При повільному витоку фреону, спочатку збільшується частота включення мотора, а після критичного падіння кількості речовини в контурі - компресорний модуль працює безперервно;
  • пошкодження або зношування дверного ущільнювача однієї з камери. Часто за такої поломки в камері з порушеною герметичністю обмерзають стінки або накопичується вода в нижній частині відсіку;
  • несправність у системі регулювання температури (поломка термодатчика або вихід з ладу електронного модуля;
  • порушення роботи системи відтавання випарника холодильника Samsung.

Точну причину поломки майстер визначить після ретельної діагностики та аналізу зовнішніх проявів і оперативно усуне її. При витоку фреону майстер за допомогою шукача течії знаходить місце порушення герметичності контуру, усуває текти, змінює фільтр-осушувач і заправляє систему холодоагентом потрібного типу.

витік фреону заправка

Причини відсутності подачі холодного повітря в холодильниках Samsung із системою No Frost

У холодильниках Ноу Фрост холодне повітря від випарника, який розташований за пластиковою перегородкою в задній частині морозильної камери, розподіляється по камерах спеціальними повітроводами за допомогою вентилятора. Кількість холоду, що надходить у холодильне відділення, регулюється за допомогою спеціальної заслінки, яка автоматично відкривається або закривається електронним модулем, залежно від температури в холодильному відсіку.

При несправності вентилятора потоки повітря не надходять у холодильне відділення, а у морозилці продукти охолоджуються нерівномірно. Дуже часто причиною поломки вентилятора стає намерзання льоду на випарнику через поломку системи авторозморожування або перемерзання дренажу. Спочатку з надр морозилки чути звуки лопатей, які труться  об лід, а з часом вентилятор блокується і електродвигун вентилятора перегорає. Тому, виконуючи ремонт вентилятора, майстер проводить також діагностику системи авторозморожування та прочищає дренаж.

заміна вентилятора холодильника

Якщо холодне повітря не надходить тільки в холодильне відділення апарату, найімовірніше вийшла з ладу заслінка, що розподіляє холодний потік або заклинив її виконавчий механізм. При діагностиці слід враховувати, що заслінка відкривається лише після запуску вентилятора. Часто, щоб виконати ремонт холодильника достатньо провести регулювання виконавчого механізму цієї деталі.

Що найчастіше стає причиною виходу з ладу електроніки холодильника

Злагоджену роботу всіх вузлів холодильника виконує електронний модуль. Він забезпечує більш точне (порівняно з електромеханічними моделями) регулювання температури в камерах апарату, а також ряд інших функцій, що підвищують комфорт використання холодильника та надійний захист апарата від поломок.

ремонт модуля

Серед найчастіших причин виходу з ладу електронного блоку є перепади напруги або попадання на плату вологи. Для захисту апарату від різких змін напруги використовують стабілізатори напруги, а про захист від вологи користувачеві потрібно подбати самостійно, виключивши попадання рідини в місце, де встановлений модуль і не допускати надмірного підвищення вологості в приміщенні, де розташовується апарат.

Несправний модуль може не реагувати на команди користувача і навіть не запускати апарат або змушувати компресор переморожувати продукти. Іноді може працювати лише керуюча частина плати, з'єднана з центральним блоком шлейфом, у якому іноді пропадають контакти чи обриваються провідники.

Щоб виконати ремонт електроніки або замінити модуль, необхідно запросити майстра сервісцентру, тому що навіть однотипні плати можуть бути налаштовані для роботи на різних за конструкцією апаратах та мати різне ПЗ, що не дозволяє просто виконати заміну однієї плати на іншу.

Поломки пов'язані з системою автоматичного відтавання випарника

Щоб випарник не обмерзав, в холодильниках з "сухою" заморозкою використовується система автоматичного відтайки, яка в проміжок, коли компресор не активний, включає спеціальний ТЕН, який, нагріваючись, розморожує лід з поверхні випарника. Тала рідина стікає в дренажну систему і виводиться назовні. Якщо система відтайки перестає працювати, випарник обмерзає, порушується теплообмін та апарат перестає нормально працювати. Іній на поверхні випарника може призвести до поломки вентилятора, лопаті якого тертиметься об крижану кірку.

заміна тену відтайки

Причиною несправності вузла може стати поломка нагрівального елемента відтайки або елементів, що управляють його включенням (таймера або датчика відтавання). Заміна ТЕНу відтайки виконується лише після діагностики всієї системи та перевірки нагрівача тестером або мультиметром. Інші елементи найчастіше перевіряють шляхом тимчасової заміни підозрілого елемента свідомо справним.

Також часто причиною порушення роботи системи автоматичного розморожування випарника стає обмерзання дренажного каналу, через який видаляється зайва волога з морозилки. Якщо волога, що утворилася, залишається всередині камери, вона поширюється по всій морозильній камері і на стінках з'являється лід.

Чому стукає компресор холодильника

Сторонні шуми від компресора можуть бути пов'язані як з роботою самого агрегату, так і з неправильною роботою реле пускозахисного, яке включається, намагаючись запустити мотор компресора. У деяких випадках це не вдається та спрацьовує тепловий захист, відключаючи обмотки мотора від мережі. Так може тривати тривалий час, доки апарат не відключиться назавжди. У таких ситуаціях часто доводиться виконувати дорогу заміну компресора, яку зможуть виконати лише кваліфіковані майстри.

Також причиною шумів або стукотів можуть стати ослаблені кріплення компресора або втрата властивостей демпферних амортизуючих прокладок. За такої проблеми достатньо підтягнути кріплення або замінити прокладки.