Холодильник вибиває електричні пробки: основні причини та рішення

- 17 жовтня, 2023

Стабільна робота холодильника дуже важлива, адже він призначений для зберігання продуктів для всього домогосподарства. Дуже не часто трапляється так, що в будинку працює одразу кілька холодильників, тому поломка такого приладу приносить масу незручностей.

Варто зауважити, що для стабільної роботи холодильника необхідно не тільки, щоб сам холодильник був повністю справний, але і стабільне електроживлення, справна проводка та інше. Тому, якщо холодильник вибиває пробки або автомат, причин такій проблемі може бути одразу декілька.

Зовнішні проблеми

Якщо при підключенні холодильника відразу вибиває пробки, це може бути не пов'язано з технічними несправностями самого пристрою. Це твердження особливо справедливе, якщо ви тільки що придбали новий агрегат, підключаєте його до мережі, а автомат або пробки вибиває.

Чому холодильник вибиває пробки? Причини, що не пов'язані з поломкою холодильника:

  •       Несправність розетки: Перевірити цей варіант легко, достатньо просто підключити холодильник до іншої розетки і спостерігати короткий час за його роботою. Якщо при підключенні холодильника в іншу розетку автомат не вибиває, отже, причина неприємності полягає в несправності розетки, яку слід замінити на нову.
  •       Несправність автомата: При підключенні приладу до розетки автомат може вибивати через свою власну несправність. Щоб провести діагностику автомата чи УЗО, слід запросити досвідченого електрика, який перевірить функціональність елемента і, за необхідності, замінить його.
  •       Перевантаження мережі: Якщо навантаження на мережу перевищує допустимі норми, відключення автомата може бути природнім явищем. Переконатися в такому положенні справ можна також просто, відключивши від мережі кілька побутових приладів і знову спробувати увімкнути холодильник. Якщо пробки не вибиває, то причина у перевантаженні мережі.
  •       Неспівпадіння потужності автомата: У цьому випадку слід перерозподілити підключення побутових приладів по різним лініям, адже інакше існує ризик пошкодження проводки. Проста заміна автомата на більш потужний не буде правильним рішенням.

Технічні несправності холодильника, через які вибиває пробки

Якщо холодильник не є новим і досить недавно все працювало належним чином, то причина, чому він вибиває пробки при включенні, може бути не в зовнішніх факторах, а в самому холодильнику.

Основні причини, чому вибиває пробки при технічній несправності самого холодильника:

  •       Пошкодження кабелю живлення або вилки - слід уважно оглянути кабель, якщо на ньому є пошкоджені частини, прогорілі ділянки, сліди деформації, це може призводити до збою в електроживленні. Також слід оглянути вилку, іноді може знадобитися розібрати її. Пошкоджені контакти, окислені ділянки також можуть призводити до електричного збою і порушення безпеки.
  •       Несправність або зношення внутрішньої проводки холодильника - на внутрішню проводку може впливати тривале навантаження, тривала експлуатація, вплив вологи та інше. Якщо цілісність внутрішньої проводки порушена, може відбуватися витік струму, з цієї причини вибиває пробки, спрацьовує автомат.
  •       Поломка нагрівального елементу - такий дефект притаманний холодильникам з системою заморожування No Frost. У конструкції таких холодильників передбачений ТЕН розморожування. Якщо він пошкоджений, може відбуватися замикання, пробки можуть вибивати, автомат буде відключатися.
  •       Поломка компресора - подібна проблема характерна для холодильників, які знаходяться в експлуатації тривалий час. Якщо пробки вибиває через поломку компресора, то це відбувається не відразу після включення холодильника в мережу. Деякий час він працює, після чого відбувається відключення автомата.
  •       Знос кнопок на панелі управління - якщо в управлінні холодильником використовуються механічні кнопки, то причиною вибивання пробок може стати оголений або окислений контакт. У такому випадку відбувається витік струму, на що реагує автомат.
  •       Поломка пускозахисного реле - якщо прогоріло пускозахисне реле, його слід замінити на нове. Це захисний механізм, який захищає компресор від пошкоджень. Якщо реле несправне, холодильник не зможе запуститися, в деяких випадках може спрацьовувати автомат, вибивати пробки.
  •       Несправність управляючої плати - в холодильниках з електронною системою управління в конструкції передбачена плата управління. Якщо вона виявляється несправною, наприклад, внаслідок нестабільної напруги, внутрішнього замикання, це цілком може призвести до спрацювання автомата.

Що робити, якщо холодильник вибиває пробки?

Побутовий холодильник повинен бути підключений до стабільної електричної мережі, будь-які перепади напруги чи замикання негативно впливають на його роботу. Також не варто ігнорувати регулярну профілактику пристрою - розморожування, чистка, огляд і діагностика електричної складової. Профілактичні заходи слід проводити відповідно до вимог заводу-виробника.

У випадку, якщо холодильник почав вибивати пробки при увімкненні, рекомендовано звернутися до спеціаліста в сервісний центр.