Як очистити пральну машину від цвілі

- 13 жовтня, 2023

Цвіль та інші грибкові бактерії завжди з'являється там, де є надлишок вологи та тепло. Таких місць у пральній машині чимало. Це і складки гумового ущільнювача манжети, і затишні місця в кюветі для засипки миючих засобів, а також пліснява "любить" поширюватись всередині пралки - в елементах зливного тракту. Окрім появи неприємного запаху та втрати відчуття свіжості речей після прання, пліснява може призвести до виходу з ладу важливих вузлів і, як наслідок, до передчасного ремонту пральної машини.

. У цій публікації ми розповімо, як запобігти утворенню плісняви, і які ефективні засоби можна використовувати для боротьби з грибковими бактеріями, які проникли у пральну машину.

Чому з'являється пліснява в пральній машині

Спори грибкових бактерій існують скрізь і у великій кількості. Вони чекають, коли середовище навколо них стане прийнятним для розмноження. Грибкові бактерії можуть розвиватися на вологих стінах приміщень, усередині холодильника, а також на кухні та у ванній. Вони не тільки створюють неприємний запах, але і є потужними алергенами, що викликають у певної категорії людей шкірні висипання, головний біль та інші алергічні реакції.

До сприятливих умов для утворення плісняви відносять:

  • підвищену вологість;
  • постійну вогкість;
  • підвищену температуру;
  • відсутність вентиляції.

Наявність двох і більше таких факторів гарантовано призведе до розмноження грибків та утворення великих колоній, як на стінах приміщення, так і всередині побутової техніки (прання, холодильник або посудомийка).

Іноді пліснява може утворюватися тільки в пралці. Причиною цього є відсутність профілактики та прання за низьких температур. Щоб запобігти розмноженню бактерій, потрібно використовувати миючі засоби з відбілюючим ефектом (часто вони містять хлор, який вбиває цвіль) та відмовитися від низькотемпературних режимів прання. Якщо таке неможливо, чергуйте прання з низькою температурою і більш ретельні, при яких температура води в баку вище 60 градусів. Також слід після кожного циклу прання протирати внутрішню поверхню барабана, складки гумового ущільнювача та поверхні порошкоприймача.

Як очистити пральну машину від плісняви: покрокова інструкція

Якщо ви виявили неприємний запах від випраної білизни або з надр машинки, не поспішайте відразу кидатися в крайнощі і заливати хімію в барабан. Спочатку проведіть ретельну діагностику та визначте, де знаходиться скупчення грибкових бактерій. Це допоможе контролювати результативність використовуваного вами методу і, за необхідності, у разі невдачі доведеться використовувати інший спосіб.

Найбільш ефективним вважається наступний спосіб:

  1. У відсік для миючих засобів залийте хлорний відбілювач або спеціальний хімічний засіб.
  2. Запустіть прання на високотемпературному режимі, при якому температура перевищує 90° (без речей).
  3. Коли машина нагріє воду, поставте прання на паузу і зачекайте півтори-дві години. Це необхідно для максимальної дії активних компонентів на бактерії.
  4. Натисніть клавішу паузи повторно та дочекайтеся закінчення циклу.

Тепер можна скористатися ще одним способом, який остаточно знищить плісняву:

  • Залийте у відсік для засобу для виведення плям і рідких засобів лотка кювети пару склянок оцту;
  • Запустіть машину у режимі полоскання;
  • Після завершення циклу ретельно протріть всі доступні поверхні всередині машини сухою тканинною серветкою і не забудьте витягнути лоток дозатора.

Не поєднуйте ці два способи в один: хлор та оцтова кислота несумісні. При одночасному використанні вони можуть пошкодити манжету, внутрішні ущільнювачі та трубопроводи. Якщо пліснява не пропала, повторіть таку чистку кілька разів.

Як не допустити появу плісняви в пральній машині

Як розповідають майстри нашого сервісцентру, простіше запобігти появі плісняви в пральній машинці, ніж потім боротися з нею. Тим більше що дієва профілактика не займає багато часу. Щоб цвіль не з'явилася у вашій пральній достатньо:

  • після завершення кожного прання протирати гумову манжету дверей люка сухою серветкою;
  • періодично витягати лоток-кювету з посадкового місця, промивати та висушувати як її, так і поверхні усередині відсіку;
  • не залишати в барабані випрану білизну. Відразу після закінчення прання відправляйте його на сушіння;
  • регулярно (не менше одного разу на місяць) запускати прання білизни на максимальній температурі (понад 90°);
  • використовувати для прання постільної білизни та білих речей порошки, що містять хлор, і склади, які вбивають шкідливі бактерії і не дозволяють їм розмножуватися;
  • обмежити використання кондиціонерів, що сприяють розвитку грибків;
  • регулярно прочищати фільтри, особливо у зливному тракті.

Ці прості рекомендації гарантовано позбавлять вас проблем із пліснявою.

Які засоби застосовувати для очищення прання від плісняви

Існує ціла низка “заводських” складів, які ефективно знищують небажані мікроорганізми. Але при виявленні плісняви вони не завжди маюється під рукою. Тому є цілий ряд складів, які не менш ефективні, що пропонуються промисловістю і є на кухні у кожної господині:

  1. Залийте в порожній барабан 100 мл кухонного оцту та 400 грам порошку лимонної кислоти та запустіть прання на одному з високотемпературних режимів.
  2. Харчова сода відмінно підійде для очищення поверхонь кювети та внутрішньої частини барабана.
  3. Заправте у відсік для порошку розчин, що складається з 1 літра кухонного оцту та літра білизни і запустіть прання на одній із довгих програм (бавовна та ін.).

Не забувайте після закінчення очищення протерти всі доступні поверхні сухою тканиною.