Як підготуватися до встановлення спліт-кондиціонера

- 13 жовтня, 2023

Зазвичай професійні установники спліт-систем виконують весь комплекс монтажних робіт досить швидко. Однак левову частку часу займають підготовчі роботи. Частину з яких можна виконати самостійно. Це не тільки здешевить монтаж, а й скоротить час роботи установників. При цьому всі підготовчі операції будуть виконуватися не поспішаючи, з повним контролем якості, що дасть змогу відсунути перший ремонт кондиціонера на тривалий період. У цій публікації ми детально розповімо про те, як правильно підготувати кімнату до встановлення кондиціонера і як уникнути найчастіших помилок.

Підготовка приміщення до встановлення кондиціонера

Підготовка приміщення до встановлення кондиціонера

Найвигідніше встановлювати кондиціонер одночасно з проведенням капітального ремонту приміщення. У таких випадках усі комунікації, прокладені між блоками спліт-системи, будуть заховані в стіни і не вплинуть на загальний дизайн кімнати. Якщо ремонт лише недавно закінчився, всі комунікації можна укласти в спеціальні пластикові короби. Вони не тільки не зіпсують інтер'єр приміщення, а й дадуть змогу завжди отримати доступ до фреонопроводу, що часто є важливим елементом діагностики пошкоджень обладнання.

Також у багатьох сервісцентрах можна замовити так званий двоетапний монтаж. На першій стадії, під час проведення ремонту, у стіни укладаються тільки міжмодульні комунікації, а остаточне встановлення кондиціонера виконується пізніше. Також на першому етапі можуть закріплюватися кронштейни під зовнішній блок і проводитися інші, узгоджені з власником роботи. Оскільки під'єднання труб фреонопроводу, як і схема кабельних з'єднань, у більшості спліт-систем стандартні, ви можете не турбуватися, що придбаний вами новий апарат не підійде для підготовлених комунікацій. 

Перш ніж запрошувати майстрів-установників, потрібно підготувати свої побажання до місця встановлення кімнатного і зовнішнього модулів. При цьому потрібно враховувати рекомендації щодо вибору місця встановлення і міцність стін, особливо в місці кріплення зовнішнього блоку. Також потрібно пам'ятати, що відстань між блоками не має перевищувати 15 метрів (оптимально - максимум 7 метрів).

Проведення монтажних робіт

Що бажано підготувати до приїзду монтажників

Якщо ви запланували встановлення домашнього кондиціонера, бажано ще до приїзду монтажників виконати низку підготовчих робіт.

  1. Прокладіть від ввідного щитка до місця підключення кондиціонера окремий промінь трижильної проводки з діаметром жил, що відповідає потужності апарату. При цьому кондиціонер повинен підключатися на окремий захисний автомат з відповідним споживаному струму номіналом.
  2. Уточніть в керуючій компанії схему проходження комунікацій у квартирі, особливо в місцях прокладання міжблочних з'єднань.
  3. Звільніть проходи і простір біля місця встановлення кімнатного блока. Тимчасово приберіть із кімнати всю побутову електроніку і, за можливості, меблі. На підвіконнях також потрібно прибрати все зайве. Якщо доступ до місця встановлення зовнішнього блоку проходить через балкон - приберіть звідти все, що може перешкодити роботі монтажників.
  4. Прикрийте меблі тканиною або спеціальною плівкою, захистивши їх від пилу. Незважаючи на те, що професійні монтажники використовують пилососи та інші засоби, пил часто проникає в приміщення й осідає на всі неприкриті поверхні.
  5. Зніміть штори, картини і тимчасово приберіть з приміщення знімні елементи декору, а також домашніх тварин і кімнатні рослини.
  6. Якщо монтаж зовнішнього модуля буде виконуватися на нижніх поверхах, уточніть в установників, чи є у них сходи достатньої висоти або їх доведеться шукати самостійно.
  7. При проведенні монтажних робіт у висотних будівлях, для встановлення кондиціонера звертайтеся в організації, в штаті яких є промислові альпіністи. Таких послуг не знадобиться, якщо зовнішній модуль буде встановлено на балконі або у відкритій лоджії.
  8. Якщо через особливості розташування вашої будівлі або її історичного коріння, потрібні узгодження в різних інстанціях - завчасно підготуйте всі дозвільні документи.

Після закінчення монтажних робіт, перевірте роботу апарату в усіх режимах і розпитайте установників про правила поводження з пристроєм, а також про терміни і порядок проведення профілактичних робіт. Не забудьте укласти договір із сервісцентром на щорічне профілактичне обслуговування.