Який краще холодильник: ноу фрост чи краплинний?

- 13 жовтня, 2023

Холодильні камери, які генерують снігові «шуби» через тривалу відсутність розморозки, зустрічаються дедалі рідше. Сьогодні їх змінили сучасні моделі, які не потребують частого догляду. Сучасний ринок пропонує два типи холодильної техніки: краплинна та ноу фрост. Варто вивчити за яким принципом діють устрою цих типів. Спробуємо визначити, який варіант краще – no frost або краплинна система.

Також цікаво – чи можна ставити гаряче у холодильник?

Відмінності між краплинними холодильниками та «ноу фрост»

Розберемося з тим, що являють собою холодильники ноу фрост і з крапельною системою. Навіщо вони потрібні? Які між ними розбіжності?

Щоразу, коли ви відкриваєте дверцята холодильника, в нього починають потрапляти потоки теплого повітря: він спочатку перетворюється на конденсат, а потім утворюється крижана шубка. Дуже тонкі шари намерзлого льоду не становлять загрози, а навпаки, вони покращують охолодження продуктів. Але якщо товщина більше 2 мм, то це погіршує функціональність техніки. Підвищується споживання енергії, наріст льоду навіть здатний викликати навіть поломки. Щоб уникнути утворення товстого шару інею, для цього потрібна наявність автоматичного розморожування – ноу фрост та краплинна система.

Крапельне розморожування або як його ще називають – Direct Cool, система, що передбачає використання вбудованого випарника-каплезбірника. У ньому збирається конденсат, він, своєю чергою, замерзає під час дії компресора. Після цього він тане при незначному нагріванні випарника. Потім вода починає стікати по жолобах у піддон, який знаходиться внизу і там рідина випаровується. У морозилці крапельна система розморожування не працює, оскільки там мінусова температура. Загалом тут вона не так необхідна, оскільки морозильник відкривається не так часто. Зі збільшенням наросту інею в розмірах, якщо він стає товщим за 2 міліметри, техніку необхідно розморожувати вручну. Робити це потрібно двічі на рік.

Система розморожування no frost – значить «без спокуси». Така система майже повністю виключає можливість утворення льоду. Техніка за рахунок вентилятора ніби вдихає нагріте і зволожене повітря, охолоджує його, а вода залишається у випарнику. За рахунок такого принципу всередині завжди сухо, на полицях приблизно однакова температура, а на задній стінці не утворюється крига.

Що таке Frost Free та Full No Frost?

Користуватися технікою, де на випарнику утворюється іній, забороняється. Причина очевидна: усередині підвищується температура, що викликає псування продуктів. Крім того, збільшиться витрата електроенергії.

"Frost Free" та "Full no Frost" означає, що техніка функціонує без наростання льоду. А точніше, обидва способи передбачають відтайку за допомогою випарника. Техніка, оснащена сучасною системою відтайки під назвою «Frost Free», у відділі з низькою температурою вбудована система «No Frost», а у відділенні із середньою температурою застосовується краплинний спосіб розморожування з інтегрованою пелюсткою випарника.

Що стосується техніки Full no Frost, то вони оснащені роздільними системами відтавання, як у відділі з низькою температурою, так і з середньою. Обидва відділи оснащені системою розморожування випарника «No Frost».

Що таке крапельна система розморожування?

Для початку ознайомимося з такою технікою, в яку вбудована краплинна система розморожування. Вона може бути обладнанням з однією або декількома камерами. Габарити холодильника можуть варіюватися від малих до середніх та великих. Особливість в економічній витраті електроенергії та відмінної візуальної складової. Незважаючи на функцію автоматичного розморожування, подібну техніку все ж таки рекомендується відключати не менше разу на рік і вимивати всередині, щоб уникнути утворення сморід. Холодильник без розморожування не зможе пропрацювати надто довго.

Принцип роботи техніки з крапельною системою полягає в тому, що ззаду знаходиться спеціальний випарник. Завдяки цьому пристрої весь холод поширюється по задній стінці. Тоді утворюються краплі води та стікають у піддон. Стінки з боків, у свою чергу, залишаються сухими.

Важливо! При активній роботі інжектора конденсат може замерзати, перетворюючись на дрібні шматочки льоду.

Порівнюючи «Ноу фрост» і краплинну систему холодильника, другий тип техніки має ряд переваг, а саме:

1.  Щодо низька вартість.

2. Великий вибір моделей.

3. Порівняно низькі енерговитрати.

4. Мінімум шуму.

Як влаштований краплинний холодильник?

Краплинні холодильники включають такі вузли та деталі:

  • моторчик;

  • конденсатор, яким переноситься холодильний агент;
  • капілярні трубки, у яких газ перетворюється на рідину;
  • випарник;
  • реле регулювання t.

Корпус усередині має теплоізоляційні матеріали, розташовані за пластиковою оббивкою. Більш сучасні та передові моделі оснащені дисплеєм, щоб відрегулювати t. Усередині кожна стінка рівна, вони оснащені лише виступами, куди чіпляються полиці чи висувні ящики.

Холодильник із крапельною системою: принцип роботи

Крапельна система ліквідує надлишки вологи з відділів за допомогою збору з охолодженої стінці, по якій вона починає стікати в спеціальну тару і відправляється в зовнішнє середовище. Принцип дії досить простий і пов'язаний із особливостями конструкції:

1.  Компресор збільшує тиск фреону у конденсаторі.

2. Доходячи до капілярної трубки, газ стискається і проходить конденсацію, потім перетворюється на рідину.

3. Рідина відправляється у випарник. Холодильний агент поступово забирає тепло та знижує внутрішню t.

4. Закипаючи, холодильний агент відправляється в докипувач, де заспокоюється, а потім повертається в газоподібний стан.

Волога, що утворюється всередині, потрапляє у повітря і поширюється всередині. З початком роботи компресора вся волога накопичується на стінці випарника і генерується так звана снігова шубка. Як тільки компресор досягнув необхідної кількості тиску, тоді він зупиняє роботу і стінка починає розмірятися, а вода стікає вниз через відвід. Потрапляючи в тару над інжектором, від нагрівання вода потрапляє назовні, водночас зволожуючи повітря на кухні. І так по колу кілька разів на день. Незалежно від кількості вологи всередині відділу вона починає намерзати на задній стінці і видаляється.

Система No Frost: що таке?

Система no frost – інноваційна техніка. Вони з'явилися на ринку відносно недавно, але встигли здобути успіх серед покупців. Вони постали як досить потужні конкуренти іншим видам техніки. Дослівно це означає «без інею». У краплинних холодильниках можна спостерігати за тим, на якому етапі заморожування знаходиться техніка. Це можна пояснити тим, що на задній стінці утворюється «снігова шубка» і змінюється струмками води. У техніці типу No Frost перелічені процеси заховані від очей.

Компресор сприяє охолодженню. Холод поширюється під впливом вбудованих вентиляторів.

Важливо! Виділення конденсату на задній стінці також відбувається. Він так само замерзає, але всі ці процеси протікають мінімально, порівняно з краплинними холодильниками.

Порівнюючи Ноу Фрост або краплинні системи, для першого типу характерні такі переваги:

1. Простота у догляді. Техніці не потрібне часте розморожування.

2. Підтримується однаковий температурний режим у всій камері.

3. Ноу фрост застосовується у морозилках.

4. t миттєво відновлюється після вимкнення техніки.

5. Продукти швидко заморожуються, зокрема коли є опція «Суперзаморозка».

6. На задній стінці накопичується мінімум конденсату, зокрема, скоротивши тривалість відчинення дверцят.

При цьому є у no frost недоліки, які зупиняють багатьох покупців від придбання таких холодильників. До недоліків можна віднести:

1.  Габарити менші, у порівнянні з краплинними холодильниками.

2. Висока ціна.

3. Менш надійні у роботі, оскільки оснащені великою кількістю механізмів.

4. Високе споживання енергії.

Важливо! Варто зазначити, деякі екземпляри можуть працювати шумно. Якщо вас дратує шум, слід ретельніше ознайомитися з технічними характеристиками агрегату.

Тому, ви можете визначитися, який холодильник кращий за краплинний або ноу фрост?

Як влаштовано холодильники No Frost?

Ноу фрост – це холодильні системи, які принципово відрізняються від крапельних. У них дещо інший набір вузлів. Такі моделі оснащені вентилятором із мотором та нагрівальним елементом. Холодильники No Frost оснащені такими вузлами:

1. Випарник, який забирає тепло та накопичує в собі вологу (він знаходиться не на задній стінці, а за нею).

2. Пристрій холодильника має велику кількість каналів у задній та на бічних стінках для передачі холодних потоків повітря по всьому відсіку.

3. Водовідведення, яке заховано в стіні холодильника.

4. ТЕН для розморожування інею.

Як можна помітити, така техніка має дещо іншу будову.

Холодильник Ноу Фрост: принцип роботи

Що таке no frost буде зрозумілим, коли ознайомитеся з тим, як влаштована робота. Як і в інших екземплярах, як основна діюча речовина виступає холодильний агент, він і поглинає тепло з камер. Холодне повітря поширюється по всьому відділу за рахунок одного або кількох вентиляторів, а також системи каналів. Завдяки чому рівномірно розподіляється холод по всій площі, незалежно від розташування продуктів. Щодо вологи, то вона, потрапляючи в повітря, проходить конденсацію на змійовику випарника, який вмонтований усередину. Після цього за таймером запускається нагрівальний елемент і починається розморожування.

Вода по дренажній системі потрапляє у спеціальну тару, яка встановлена на інжектор і випаровується у зовнішнє середовище. Таким чином можна не турбуватися про те, що стінки холодильника всередині завжди залишатимуться сухими і волога регулярно видалятиметься.

Порівняння холодильників: крапельне розморожування або no frost

Як можна помітити, обидві системи забезпечують безвідмовну роботу техніки і дозволяють позбавити користувачів зайвого клопоту, пов'язаних з розморожуванням. Завдяки сучасній техніці можна не витрачати по 10-15 годин на те, щоб ліквідувати крижані нарости. Обидва варіанти мають переваги і зрозуміти, що у пріоритеті: крапельна система розморожування або no frost, не так просто без порівняння цих двох моделей.

Варто звернути увагу, що холодильники можуть бути виконані по-різному. Існують комбіновані моделі, які оснащені крапельною системою у головному відділі та Ноу Фрост – у морозилці, відповідно.

Більш сучасним варіантом можна вважати No Frost у двох камерах, з можливістю окремо регулювати t у кожній із них. Але чи підійде такий варіант вам вирішити це питання на підставі порівняння за основними характеристиками.

Розморожування

Крапельна система розморожування або no frost - обидва варіанти не передбачають розморожування. Вони здатні пропрацювати рік і більше, добре справляючись зі своїми функціями. Були випадки, коли такі екземпляри могли працювати без відключення від мережі не один рік. У конструкції цих двох агрегатів передбачено автоматичне розморожування.

З функціонального боку обидві моделі ідентичні. Що стосується практичності, No Frost краще, тому що вода, яка стікає по стінах, здатна викликати певний дискомфорт і потрапляти на продукти. Це стосується основного відділення.

У морозильнику не передбачено використання системи крапельного типу, оскільки потрібно постійно підтримувати низьку температуру. Так що за цими параметрами ноу фрост перевершують краплинні холодильники.

Навіть з огляду на те, що нові екземпляри не настільки очевидно замерзають на відміну від радянських прабатьків, але раз на півроку їх слід розморожувати. Купуючи краплинний холодильник, така необхідність відпадає.

Обслуговування

У рекомендаціях щодо використання передбачена необхідність мити внутрішні поверхні. Це рекомендується робити щонайменше раз на рік або навіть частіше. Інакше запах приготовленої їжі, розлиті рідини та інше можуть увібратися в пластик. Це надаватиме характерного запаху всередині. Щоб вимити холодильник, слід вилучити всі продукти та необхідно зробити повне відключення техніки у будь-якому випадку.

До недоліків обслуговування крапельних холодильників належать ситуації, пов'язані із засміченням відведення. Це трапляється через наліт або частинок їжі, що застрягли. Тоді вода, що стікає по задній стінці, потрапляє на полиці замість піддону, встановленого внизу.

Ліквідувати засмічення досить просто, використовуючи спеціальні інструменти, якими укомплектована техніка. Використовуйте для цього маленький стрижень дроту. А якщо там є ще й нарости льоду, можна полити його теплою водою для поліпшення прохідності.

Моделі Ноу фрост набагато надійніше, тому що волога видаляється за камерою. Тож можна не турбуватися про попадання сторонніх предметів. Але слід зазначити наявність більшої кількості вузлів і деталей. Ця техніка оснащена одним або декількома вентиляторами, моторчиками, додатковим підігрівом каналів та інше. Тому можливість поломки значно зростає. Провести чищення дренажу не так складно, але обслуговування обходиться значно дорожче.

Розподіл холоду

За цими параметрами лідирує No Frost. Вентилятор дозволяє однаково розподіляти холод по всій камері. Відмінності в t верхнього та нижнього відсіку можуть становити 1-2 градуси. У краплинних системах ці показники можуть сягати 4-6 градусів. І вони збільшуються при наближенні до морозилки. Тож якщо продукти помилково поставити не на ту полицю, то без Ноу Фрост є ймовірність того, що вони зіпсуються.

Є й інші відмінності щодо розподілу холоду. Їх можна побачити вже під час експлуатації техніки. У краплинних системах іноді промерзають як краплі води, а й продукти. Причина в тому, що стінка випарника знаходиться усередині холодильного відділення. У системах типу No Frost це станеться.

 

Швидкість відновлення t

 

Якщо протягом певного часу дверцята залишати відчиненими або часто відкривати її, t всередині починає збільшуватися. Таке саме може відбуватися і в міру завантаження полиць великої партії продуктів кімнатної температури. Відновити колишню t можна виходячи з продуктивності техніки та якості теплоізоляції.

У подібних ситуаціях No Frost справляється із цим завданням швидше. Він запускає кругообіг повітряних мас по всьому відділу. Але у разі відсутності електрики, крапельні холодильники здатні тривалий час протриматися в автономному режимі. Вони підтримують низьку t у камерах довше. Це можливо завдяки тому, що випарник ближче до їжі та через відсутність каналів для відведення холоду.

Вологість у камерах

У холодильниках краплинного типу вода стікає по стінках, випаровується у певній кількості, потрапляючи у повітря. Таким чином, він підтримується в середньо вологому стані. Що стосується систем No Frost, то в них вентилятори постійно ганяють потоки повітря туди-сюди і при контакті з випарником, вода не повертається в камеру.

Виходить, що повітря пересушене, це може значно вплинути на якість їжі, що зберігається, які знаходяться в контейнерах з кришками. Без упаковки, наприклад, зелень може втратити свій вигляд через добу в будь-якому холодильнику. Користуючись харчовими контейнерами, можна уникнути.

Показники шуму

У краплинних холодильниках на регулярній основі функціонує лише інжектор. У моменти простою дотримується тиша. У системах No Frost крім інжектора свої функції виконує ще й вентилятор. Система може бути оснащена не одним, а декількома вентиляторами, а значить, і шуму більше. Щоб мінімізувати шум, виробники для цього впровадили крильчатку вентилятора певної форми. Таким чином, холодильник видає мінімум шуму під час обертання. Але в магазинах побутової техніки не дуже великий асортимент подібних моделей, тому щодо шуму, крапельної системи розморожування або no frost, вочевидь лідирує краплинний холодильник.

Енергоспоживання

Що краще за споживанням електроенергії: ноу фрост чи краплинна система? Багато хто переконаний, що у No frost надто високе енергоспоживання порівняно з іншими моделями. Це пов'язано з необхідністю в живленні не тільки інжектора, а й двигунів вентилятора, а також Тена. Насправді все залежить від певної моделі, продуктивності і кількості компресорів, а також їх типу.

Так, наприклад, системи No Frost та одним інжектором інверторного типу більш економні у споживанні порівняно з 2-компресорними краплинними холодильниками.

Корисний обсяг

Зовнішні габарити холодильника впливають на внутрішній обсяг зберігання продуктів. Частково область займають ізоляційні матеріали, полички, перегородки та ящики. Наприклад, розглядаючи краплинні системи на 360 л, корисний об'єм у них становитиме 330 л.

Для техніки No Frost, обсяг якої становить 354 л, корисний простір становитиме 302 л. Решта простору зайнята додатковими вузлами та деталями, огороджена панеллю, за якою знаходяться канали для проходу повітря.

Отже, розглядаючи холодильник ноу фрост або краплинний, у цьому випадку явно лідирує другий варіант. При однакових зовнішніх габаритах, вони вміщують у собі більшу кількість продуктів.

Ціна на холодильники

Вартість холодильників No Frost значно вища, на відміну від краплинного. Це зумовлено особливостями конструкції та додатковими комплектуючими. Холодильники з ідентичним обсягом матимуть різну ціну, різниця в якій може бути у півтора-два рази. За бажання заощадити, для покупки вибирають крапельні системи.

Коротке порівняння

Порівнюючи обидві системи, можна побачити, кожна має, як переваги, і недоліки. При виборі побутової техніки: no frost або крапельна, слід враховувати насамперед особисті потреби, комфортне використання та фінансові можливості. Є можливість підібрати середній варіант за функціональністю та ціною серед крапельних холодильників та Ноу Фрост.

 

Параметри порівняння

Краплинні холодильники

Холодильники No Frost

 Розморожування

Без участі користувача, але менш практична.

Без участі користувача, але практичніша.

Обслуговування

Може виникати потреба у прочистці дренажного отвору.

При нормальному виконанні функцій не потрібно.

Розподіл холоду

Не рівномірне.

Рівномірне.

Швидкість відновлення температури

Середня, але у разі відключення від мережі довше зберігає холод.

Висока, але менше зберігає холод

Рівень вологості у камері

Помірно вологий.

Дуже низький.

Шум при роботі

40-42 дБ

45-47 дБ

Витрата електроенергії

Меньше.

Більше.

Корисний об'єм холодильника

Більше.

Меньше.

Вартість холодильника

Нижче.

Вище.