Заміна ТЕНу у водонагрівачі Арістон (Ariston)

- 13 жовтня, 2023

Водонагрівач сьогодні є практично у кожному будинку. Він прослужить довго, якщо його правильно доглядати. Солі та інші важкі мікроелементи, якими “перевантажена” вода, осідають, насамперед, на ТЕНі. Тому, коли водонагрівач перестає виконувати свої функції, "хвору деталь" варто витягти та почистити або поміняти. Ми допоможемо вам розібратися у питанні заміни ТЕНу, розповімо, як унеможливити виникнення неполадок надалі.

Якщо самостійно вирішити проблеми в роботі побутових приладів не виходить, потрібна заміна Тена в бойлері, яку можуть провести спеціалісти компанії «Одеса-Ремонт». Ми гарантуємо якість виконаного нами ремонту.

Чому ТЕН у бойлері може вийти з ладу?

Нагрівальний елемент у вигляді металевої трубки, який працює за принципом окропу, називається ТЕНом. Якщо він виходить з ладу, то водонагрівач не може якісно працювати, вода може не нагріватися до певної температури або залишатися холодною. Поломка може статися з кількох причин:

  1. Погана якість деталі, виробничий шлюб.

  2. Знос, який вважається найпоширенішою причиною поломки Тена.
  3. Нагромадження на деталі великої кількості нальоту.
  4. Вода нагрівається повільніше звичайного - нагрівальний елемент покрився накипом.
  5. Несправність проводки або стрибки напруги електромережі.

замена тена в водонагревателе

Варто зазначити, що, щоб уникнути виникнення проблем у роботі водонагрівача стежити за станом ТЕНу варто постійно і раз на півроку чистити його від нальоту.

Сьогодні існує два види нагрівальних елементів – сухий та мокрий. З ладу виходить найчастіше другий тип через постійний контакт з водою.

Як переконатися, що ТЕН справний?

Коли бойлер нагріває воду без проблем, за певний час до необхідної температури, значить ТЕН виконує свої функції. Щоб переконатися в справності деталі, використовують електронний вимірювальний прилад під назвою мультиметр.

Переконатись у тому, що нагрівальний елемент бойлера справний, достатньо доторкнутися щупами мультиметра до клем ТЕНу. Вимірювальний прилад повинен показувати опір, близький до розрахункового в тому випадку, якщо деталь справна. Якщо на табло з'явилося значення 0 або 1, необхідно замінити ТЕН.

Перед перевіркою справності деталі, бойлер необхідно відключити від електроживлення, відкрутити нижню кришку і витягти ТЕН. Тільки після цього варто розпочинати діагностику.

Підготовчий етап заміни ТЕНу

Перш ніж розпочати заміну деталі, необхідно уважно вивчити інструкцію з експлуатації бойлера конкретної моделі, особливо варто звернути увагу на конструкцію приладу.

Далі знадобиться певний набір інструментів та матеріалів, який включає:

  • гайковий ключ необхідного розміру;

  • хрестову та пряму викрутку;
  • плоскогубці;
  • шматок тканини, яка добре вбирає вологу;
  • мультиметр – пристрій для перевірки справності нагрівального елемента;
  • новий ТЕН, який встановлюється у разі неполадок роботи діючої деталі.

Перед початком демонтажу несправного нагрівального елемента необхідно повністю знеструмити його (вийняти вилку з розетки). Також потрібно перекрити крани на холодну та гарячу воду, щоб вона не надходила до приладу під час роботи. Воду з бойлера теж доведеться спустити, але це варто робити після його остигання.

Особливості заміни ТЕНу у водонагрівачі Ariston

У деяких моделях цієї марки встановлено нагрівальний елемент сухого типу. Для його демонтажу не обов'язково зливати воду, достатньо лише викрутити нижню кришку.

Про водонагрівачі "Аристон", у яких стоїть ТЕН мокрого типу, такого сказати не можна. Встановлення нової деталі у таких бойлерах відбувається за певним алгоритмом.

Виконавши всі підготовчі роботи (підібрати інвентар, знеструмити прилад і злити воду), можна перейти до демонтажу несправної деталі таким чином:

Зняти бойлер із стіни. Ця порада відмінно підійде для тих, у кого водонагрівач на 30-50 літрів. Прилад на 80-100 літрів зручніше ремонтуватиме, не знімаючи зі стіни.

  1. Зняти верхню (у горизонтальних моделях цієї марки – бічну) кришку. Вона може кріпитися на одній або кількох шайбах та гайках.
  2. Від'єднати всі проводки, попередньо записавши або сфотографувавши їхнє правильне розташування.
  3. Підставити під водонагрівач ємність для збирання залишків води, сміття та накипу. Все це може бути всередині.
  4. Від'єднувати дроти та діставати ТЕН необхідно максимально акуратно, неквапливо. Залишки сміття та накипу можуть пошкодити не тільки ТЕН, а й інші деталі.
  5. Вичистити все і витерти насухо бак. Прискорити процес висихання за допомогою фена.

Алгоритм установки нового ТЕНу для водонагрівачів "Арістон" виглядає таким чином:

  1. Встановити новий нагрівальний елемент, але після повного висихання бака. Закріпити його болтами у посадковому місці.

  2. Демонтувати та замінити інші несправні деталі – гумові прокладки, спіраль із магнієвим анодом.
  3. Підключити дроти. Варто згадати, що з метою безпеки є намальована або сфотографована схема їх розміщення.
  4. Закрити кришку, повісити бойлер, приєднати трубки.

Щоб перевірити правильність усіх дій, потрібно наповнити бак водою, переконатися, що немає течі. Після цього можна включити прилад у мережу та запустити ТЕН.

Як замінити ТЕН у бойлері Термекс?

Принцип демонтажу та встановлення нагрівального елемента в моделі даного бренду такий самий, як і в бойлерах Арістон. Незважаючи на це, є одна важлива відмінність – посадковий отвір для ТЕНу (у 100-літрових – для двох) досить вузький. Виникають проблеми при видаленні накипу та бруду (йдеться про деталі мокрого типу), адже воду потрібно заливати і зливати з бака доти, поки вона не вимиє весь бруд зсередини.

Варто зазначити, що при заміні ТЕНу у водонагрівачі Термекс його обов'язково доведеться знімати з кріплень, деякий час полоскати, наповнюючи водою кілька разів.

Підсумок

ТЕН – це серце водонагрівача. Бойлер прослужить вам багато років, якщо раз на півроку очищати нагрівальний елемент і бак від накипу, нальоту, бруду. Зробити це можна самостійно або викликавши майстра компанії “Одеса- Ремонт”. Змінюєте деталь самостійно, і щось іде не так? Зателефонуйте на гарячу лінію, щоб наші консультанти допомогли вирішити проблему або запропонували викликати майстра. Ми виконуємо роботи з ремонту побутової техніки будь-якої складності із гарантією якості.