Що таке термопаста та навіщо її міняти?

- 13 жовтня, 2023

Сучасні процесорні чіпи постійно вдосконалюються, а кількість інтегрованих транзисторів та інших активних компонентів на одиницю площі зростає. Але кожен елемент під час роботи віддає тепло і чим більше їх кількість, тим більше тепла виділяє мікросхема під час роботи. Щоб унеможливити перегрів мікросхеми процесора або відеокарти, що гарантовано призведе до ремонту ноутбука або комп'ютера, використовують спеціальні тепловідводи.

Для їх виготовлення найчастіше застосовують мідні чи алюмінієві профілі, виконані у вигляді ребристих радіаторів. Але оскільки поверхня радіатора, як і поверхня мікросхеми, не ідеальні, для забезпечення максимальної теплопередачі між ними наноситься шар теплопровідного складу, які найчастіше називають термопастою. Вона обов'язкова в системах охолодження комп'ютерних процесорів та відеокарт незалежно від їх типу (активні, пасивні або комбіновані). Також термопасту все частіше застосовують у системах охолодження потужних комутаційних елементів (SSR реле та ін.) У цьому огляді ми розглянемо основні види термопасти, особливості вибору та заміни.

Як використовувати термопасту

Вибираючи теплопровідний склад, слід надати перевагу тим розхідникам, які рекомендує виробник обладнання. А при заміні – використовувати аналог раніше нанесеного складу. Існує кілька типів термопасти:

  • металева;
  • керамічна;
  • силіконова;
  • карбонова.

Найбільш ефективною вважається металева термопаста. Вона має максимальну теплопровідність, але вона має один істотний недолік - вона проводить електрику. При її використанні слід стежити, щоб залишки термоізоляції не потрапили на плату чи деталі.

Керамічні теплопровідні склади не містять металу, тому не проводять електрики. Вони набагато дешевші, хоча мають нижчу теплопровідність. Однак за рахунок більш простого застосування та низької ціни вони є найбільш популярними.

Силіконові термопасти вже нанесені на термопрокладки, які розташовують між поверхнями радіатора і елемента, що охолоджується. Їх легко монтувати, проте їх ефективність набагато нижча за інші типи теплопровідних складів. Крім цього вона швидко висихає і через це компоненти, що охолоджуються, можуть вийти з ладу.

Карбонова термопаста є смужкою пластичної речовини з високою теплопровідністю. Вона характеризується майже ідеальними клеючими властивостями, завдяки чому надійно з'єднуються дві окремі поверхні між собою, прибираючи повітряні зазори, що перешкоджають якісному теплообміну. До недоліків відносять наявність гарного клейового з'єднання, яке ускладнює заміну деталі, що вийшла з ладу.

Як позбудеться старого шару термопасти

Перш ніж нанести новий шар теплопровідного складу, необхідно повністю видалити стару термопасту з обох поверхонь, що контактують. Для цього використовують серветки, змочені спиртом. Ними обережно протирають поверхні, що очищаються, залишають на кілька хвилин, для того, щоб спирт увібрався в стару пасту, після цього витирають чистою тканинною серветкою. При змиті металевої термопасти необхідно стежити, щоб її залишки не потрапили на радіокомпоненти і на саму плату.

Яка періодичність заміни термопасти

Зазвичай термін експлуатації термопасти становить щонайменше 3 років. Але це за умови правильного нанесення та усвідомленого вибору типу та виробника теплопровідного складу. У ноутбуках рекомендують виконувати заміну термопасти щороку при виконанні комплексного очищення апарата. У стаціонарних пристроях заміну термопасти зазвичай виконують не рідше одного разу на п'ять років. Слід враховувати, що ретельне очищення плати, вентиляторів та інших компонентів апарату набагато ефективніше за заміну термопасти.

Як наносити термопасту на процесор ноутбука

При кожному профілактичному розбиранні ноутбука для очищення його компонентів від пилу, що проник ззовні, обов'язково знімають охолоджувальну систему, що відводить тепло від центрального процесора. Перш ніж збирати систему охолодження, потрібно нанести нову термопасту. Склад рівномірно наноситься на металеву тепловідвідну поверхню процесора. Для розподілу пасти використовують спеціальну лопатку, кредитку чи медіатор. При цьому не повинно бути пропусків або потовщень. Не слід робити шар товстим, оскільки це знизить ефективність охолодження процесора. Термопаста наноситься лише на поверхню процесора. Радіатор залишається сухим і притискається до нанесеного шару кріпленнями. Якщо по краях видавилися надлишки термоінтерфейсу, їх потрібно забрати за допомогою серветок, ватяних дисків або паличок.

На які параметри звертати увагу при виборі термопасти

Кожна термопаста має свої характеристики, від яких залежить її ефективність. Розглянемо найважливіші:

  1. Теплопровідність. Це основний параметр, який показує, наскільки ефективний теплообмін. Чим цей показник вищий, тим паста краща.
  2. Тепловий опір та діапазон. За цими показниками можна судити як довго теплопровідний склад буде зберігати свої первісні властивості.

і як часто його доведеться міняти.

  1. Простота нанесення. Нанесення густої термопасти є досить складним завданням, але в той же час термопаста не повинна розтікатися. Необхідно вибирати середню в'язкість.
  2. Колір. Залежить від матеріалу з якого виготовлена термопаста. Наприклад, в основі білого складу застосовано силікон. Його головний недолік – швидке висихання.
  3. Склад. Зазвичай його вказано на упаковці. Обов'язково звертайте увагу на цей показник, оскільки, наприклад, якщо до складу входять струмопровідні компоненти – потрібно стежити щоб склад не потрапив на прилеглі деталі. Він може викликати замикання та вихід з ладу всього пристрою.

Ще одним показником є обсяг упаковки (шприца, флакона та ін.). Потрібно переконатися, що отриманої кількості вистачить для ваших цілей. Але купувати із запасом також не варто. Термопаста з часом втрачає свої властивості.