Як почистити кондиціонер: чищення спліт-системи своїми руками

- 13 жовтня, 2023

Сучасні спліт-системи здатні забезпечити комфортний мікроклімат у будь-яких приміщеннях. Вони не тільки створюють прохолоду в спекотний сезон, але й забезпечують приємне тепло у міжсезоння, а іноді й узимку, замінюючи традиційні опалювальні котли. Щоб запобігти зниженню продуктивності або поломок, кліматична техніка повинна регулярно обслуговуватися. У цій публікації ми розповімо, як самостійно виконати чищення кондиціонера та у яких випадках потрібно обов'язково скористатися послугами професіоналів.

Як правильно почистити кондиціонер

Разом із повітрям у кондиціонер спрямовується пил із приміщення. Частина затримується у фільтрах кімнатного модуля, але все одно частина пилу проникає всередину апарату і осідає на теплообмінник, жалюзі, лопаті вентилятора та інші компоненти. Якщо не очистити фільтри та внутрішні поверхні апарату вчасно, кондиціонер перестає нормально охолоджувати повітря, а з надр кімнатного блоку з'являється неприємний запах. При цьому, незважаючи на меншу ефективність охолодження, споживання електроенергії зростає. Якщо не звертати на ці симптоми тривалий час, кондиціонер може вийти з ладу.


Як зрозуміти, що потрібно чистити кондиціонер?

Перші ознаки забруднення виникають поступово. Адже спочатку забруднюються фільтри, а потім пил осідає на внутрішні деталі внутрішнього модуля. Також бруд потроху осідає і на поверхні зовнішнього модуля, інколи ж усередину потрапляють сторонні предмети (листя, останки птахів та інших.). Про те, що настав час чистити кондиціонер можна судити за такими ознаками:

  1. При включенні кондиціонера виникають неприємні запахи. Це свідчить про появу всередині кімнатного блоку цвілі або порушення прохідності дренажу.

  2. Зменшилася ефективність охолодження (обігріву в холодну пору). Найчастіше це пов'язано із засміченням фільтрів внутрішнього блоку.

  3. Збільшення енергоспоживання. Якщо рахунки за електрику збільшилися, але ви не змінювали налаштування приладу і на вулиці різко не змінювалася температура, то проблема в забрудненні.

  4. Під час роботи апарату виріс рівень шуму, з'явилися незрозумілі звуки, почав долинати стукіт чи потріскування. Найчастіше так проявляється засмічення лопат вентилятора. Вони чіпляються за сусідні деталі, створюючи дивні звуки.

  5. Засмічення в дренажі призводить до підтікання конденсату, що іноді супроводжується "бульканням" або "хлюпанням".

Скупчення пилу та бруду всередині кліматичної системи часто призводить до утворення всередині внутрішнього блоку колоній бактерій, що небезпечно для здоров'я. Якщо з'явилася хоча б одна з описаних вище ознак, запросіть майстра сервісцентру, для професійного чищення обладнання або очистіть обладнання самостійно.

Найчастіше користувачі самостійно очищають фільтр, випарник, дренаж та лопаті вентилятора. Для цього можна скористатися:

  • зубною довговорсовою щіткою;

  • м'якою тканиною, що добре вбирає вологу;

  • побутовим пилососом;

  • господарським милом;

  • спеціальними миючими складами.

При цьому потрібно розчинити наявний миючий засіб у теплій воді, промити деталі внутрішнього блоку та добре його просушити.

Рекомендації щодо очищення елементів кімнатного блоку

Розглянемо докладніше порядок очищення внутрішнього модуля спліт-системи. Перш ніж приступати до очищення, необхідно знеструмити апарат, витягнувши штекер шнура живлення з розетки або вимкнути автомат. Також бажано захистити стіни та підлогу від падаючого бруду та випадково пролитого конденсату.


Як очистити фільтри

Щоб дістатися фільтрів грубої очистки внутрішнього блоку, достатньо відкрити передню кришку спліт-системи. Отримавши доступ до фільтрів, їх знімають та промивають у холодній воді. Якщо забруднення прибрати не вдалося, елементи, що фільтрують, опускають у мильну воду кімнатної температури (рідке або звичайне мило попередньо розчиняють у теплій воді). Якщо з кондиціонера почав з'являтися неприємний запах, можна додатково обробити фільтри розчиненим у воді спиртом (пропорція 1 до 1) або антигрибковим засобом. Після цього фільтруючу сітку потрібно промити чистою водою, просушити і протерти м'якою серветкою. Для очищення не можна використовувати гарячу воду або звичайний фен, оскільки це може призвести до деформації фільтруючого матеріалу.

Способи очищення випарника

Теплообмінник внутрішнього блоку є системою трубок, із закріпленим на них пластинчастими ребрами. Це дозволяє суттєво збільшити площу теплообміну. Відстань між сусідніми пластинами дуже мала і між ними часто збирається пил. Це погіршує циркуляцію повітряного потоку і, як наслідок, знижує ефективність охолодження. Якщо пилу накопичилося небагато, його можна забрати сухою зубною щіткою або побутовим пилососом.

У випадках коли між пластинами вже набилося багато бруду, що щільно засів, знадобиться промивання радіатора спеціальним складом для чищення кондиціонерів. Щоб це зробити максимально безпечно, як для обладнання, так і для інтер'єру приміщення необхідно:

  1. Вилучити з пластин випарника температурний датчик та посунути його ближче до електронного модуля.

  2. Захистити електронний модуль та термодатчик плівкою, поліетиленовим пакетом або медичною бахілою.

  3. Закрити стіну п/е плівкою, а в нижній частині передбачити жолоб для відведення води у відро або іншу ємність.

  4. Нанести на решітку спеціальний засіб, а за його відсутності звичайний мильний розчин.

  5. Зачекати 15-30 хвилин, поки миючий засіб розчинить грязьовий наліт.

  6. Обприскувачем промити решітку, вимиваючи пластини доти, доки з кондиціонера не потече чиста вода.

  7. Дайте поверхні добре просохнути.

Після цього можна збирати внутрішній модуль, встановлювати фільтри та перевіряти роботу. У деяких випадках навіть багаторазове очищення не дає результату. У таких випадках слід запросити спеціаліста сервісцентру, який промиє внутрішній блок за допомогою професійних миючих засобів та миття високого тиску.

Порядок очищення вентилятора спліт-системи

Для забезпечення ефективного обдування в модулях сучасних спліт систем застосовують тангенціальний вентилятор з турбіною. Згодом на пластинах лопатей накопичується пил. Вона збільшує вагу турбіни та збільшує навантаження на електродвигун. Це призводить до зменшення швидкості обертання та зниження сили потоку повітря, що погіршує теплообмін з випарником, порушуючи нормальну роботу системи.


Деякі власники намагаються очистити лопаті, не знімаючи їх із блоку, за допомогою зубної щітки. Однак такий метод не дуже ефективний і займає багато часу. Щоб забезпечити якісне очищення, доведеться виконати такі операції:

  • від'єднати дренаж від зливного отвору;

  • демонтувати та вилучити ванну для збору конденсату;

  • викрутити болти кріплення випарника з боку де немає електродвигуна;

  • прокрутивши лопаті вентилятора, знайти місце, де кріпиться барабан турбіни до валу електродвигуна і викрутити фіксуючий болт;

  • трохи піднявши ґрати випарника, вилучити вал турбіни з лопатями назовні;

  • замочити деталь у мильному розчині на кілька годин, потім очистити лопаті від бруду;

  • ретельно промити деталь та висушити.

Якщо ви не змогли самостійно зняти турбіну – зверніться до сервісного центру для комплексного очищення кондиціонера.

Як самостійно почистити дренаж

Засмічення дренажної системи призводить до утворення плісняви та появи неприємного запаху під час роботи кондиціонера. Також наслідком засмічення може стати підтікання внутрішнього блоку та інші неприємні явища. Для прочищення та знезараження дренажу виконують промивання ванни для конденсату мильним розчином або спеціальною рідиною для чищення кондиціонерів, а також продування та дезінфекцію трубки дренажу, з подальшим промиванням її хлоргексидином або іншим протигрибковим засобом.

Чи можна почистити зовнішній блок самостійно?

Чищення зовнішнього модуля спліт-системи також має виконуватися регулярно, але не завжди можна безпечно дістатися самого блоку. Ви можете самостійно спробувати виконати обслуговування блоку, якщо він встановлений на нижніх поверхах, на незасклених лоджіях або балконах, у крайньому випадку - безпосередньо під вікном квартири. В інших випадках слід звертатись до фахівців, які зможуть обслужити обладнання навіть на висоті.

Очищення зовнішнього модуля виконують у наступній послідовності:

  1. Знімається верхня кришка та захисна решітка вентилятора. Для цього достатньо викрутити кілька гвинтів.

  2. Вилучається крильчатка вентилятора. Вона кріпиться на валу електродвигуна за допомогою гайки.

  3. Захистити за допомогою плівки електродвигун та електронну плату від попадання води.

  4. Нанести спеціальний склад, що чистить, на решітку теплообмінника.

  5. Через чверть години ретельно промити конденсатор з обприскувача або міні-мийки до витікання з блоку чистої води.

 

Також слід промити верхню кришку та захисну решітку вентилятора. Далі після просихання встановити на місце крильчатку вентилятора і зібрати зовнішній блок.