Найпоширеніші причини, чому кондиціонер не охолоджує

- 13 жовтня, 2023

 

Незважаючи на орієнтування всіх кондиціонерів та спліт-систем на охолодження та обігрів, основна частина користувачів використовує їх лише у спеку року. Це призводить до тривалого простоювання пристрою без роботи. Перед початком нового сезону використання слід подумати, як почистити кондиціонер будинку чи скористатися послугами сервісного центру «Одеса-Ремонт».

Часто возникает проблема, когда в начале лета хочется насладиться прохладой, а кондиционер не охлаждает воздух, а дует теплым. В чем причина, как ее найти и наладить работу устройства? Ответим в этой статье.

причины почему не охлаждает кондийионер

Діагностика кондиціонера, який не охолоджує

Перед тим, як шукати проблему всередині обладнання, слід знайти зовнішні причини. На охолодні властивості пристрою впливають:

  • Час після увімкнення. Багато користувачів вважають, що кондиціонер повинен охолоджувати повітря одразу після включення. Це не так, оптимальне охолодження розпочнеться за 10-20 хвилин після виставлення програми.

  • Відповідність потужності приміщенню. Невелике обладнання не зможе охолодити велике приміщення. Потрібно ретельно підбирати кондиціонер, він повинен відповідати площі кімнати. Краще, щоб його "сили" вистачало із запасом.
  • Герметичність простору. Якщо десь відчинено вікно або пристрій розрахований на охолодження лише однієї кімнати, а відчинені двері до іншої, то тепло потрапляє ззовні. Те саме відбувається, якщо активована вентиляційна система.
  • Повітря не може увійти та вийти. З-за розташованої занадто близько техніки, жалюзі або фіранок, створюється перешкода для циркуляції повітря та охолодження.

Якщо всі вищезгадані проблеми вирішені, а кондиціонер дме теплим повітрям, значить варто почати діагностику техніки. Для цього потрібно оцінити температуру повітря з обох боків:

  • вхідна вимірюється біля повітряних решіток, можна тримати термометр в руці або встановити на корпус;

  • вихідну необхідно поміряти в потоці ззовні або протягнути термометр через жалюзі всередину.

Не варто встановлювати вимірювальний пристрій надто глибоко в корпус, інакше можна напоротися на лопаті вентилятора. Перепад температури у двох напрямках повинен коливатись у межах 7-15 оС. Якщо техніка включена на максимум, а перепад менший за ці цифри, значить є поломка в системі.

Паспортні дані

У документах до пристрою необхідно вказати оптимальне значення температури на виході в режимі охолодження. У неінверторних систем значення 6-14 оС, а в інверторних після досягнення потрібних показників температура трохи підвищується до 12-17 оС. Якщо кондиціонер видає велику температуру, необхідно шукати системну поломку.

Проблеми, які вирішуються самостійно

Є кілька причин тому кондиціонер не охолоджує, для вирішення яких не обов'язково викликати майстра. Основні з них:

  1. Пристрій не холодить – отже, виставлена висока температура. З допомогою пульта управління слід виставити мінімальне значення, та був відрегулювати.

  2. Пристрій вмикається, але не охолоджує – активовано функцію “Вентилятор”. Для вирішення достатньо змінити програму.Кондиционер дует теплым воздухом – неправильно выставлен режим работы, следует его изменить.

  3. Слабке охолодження і є підтіканням або обмерзанням внутрішнього блоку. Причина – засмічився фільтр пилом та іншими частинками, що порушує віддачу холоду та витікає у погане охолодження. При сильному забрудненні трубки обмерзають. Для вирішення потрібно очистити фільтр, відкривши верхню панель блоку, зняти фільтр, промити тільки крижаною водою, протерти насухо і встановити на місце. Якщо є страх нашкодити, то краще викликати професіоналів.

  4. Немає достатнього охолодження та компресор перестає видавати звуки – радіатор забруднений. Центральна система кондиціонування включає зовнішній конденсатор. Зовні конденсаторний блок має великий зовнішній змійовик, який охоплює більшу частину зовнішньої частини блоку. Котушка включає серію тонких металевих "ребер", які дуже щільно прилягають один до одного. Багато частинок накопичуються на зовнішньому блоці, що зменшує обмін тепла навколишнього середовища та конденсатора. Це може перегрівати техніку та призвести до серйозних наслідків. Якщо квартира знаходиться на верхньому поверсі, знадобиться допомога промислового альпініста, який зможе очистити зовнішній блок спеціальною машиною з тиском або скористається парогенератором. Якщо кондиціонер розташований на нижніх поверхах, можна чистити за допомогою щітки.

  5. Йде тепле повітря, зовнішній блок не чутний або включається на кілька хвилин і вимикається - недостатньо напруги для запуску, що викликає перегрів роторної обмотки і призводить до деактивації двигуна з боку теплового реле. Слід встановити стабілізатор напруги.

6. Якщо жодна з вищезгаданих причин не виявлена і усунути проблему так і не вдалося, знадобиться професійна діагностика всього пристрою та глибше вивчення проблеми. Фахівці сервісного центру “Одеса Ремонт” зможуть знайти причину, чому кондиціонер дме теплим повітрям та налагодити роботу техніки у найкоротші терміни.

 

 

Проблеми, вирішення яких потребує звернення до майстра

Несправність одна, а причин – величезна кількість. Пропонуємо ознайомитися зі списком причин, які потребують лише професійного вирішення:

  1. Після зимового періоду кондиціонер погано охолоджує, але сильний потік вітру – немає достатньої кількості фреону. Холодоагент здатний випаровуватися навіть у недіючої техніки до 7% на рік. Що говорить про потребу регулярної дозаправки та діагностики фахівцями.

  2. Повітря надходить, недостатнє охолодження, через деякий час спліт-система перестає працювати і холодити взагалі. На пристроях із виявленням помилок включається індикатор зниженого повітря – фреон витік. Це відбувається поступово, тому деякий час техніка охолоджує, але слабко, а в якийсь момент перестає вмикатися. Проблема виникає через деформацію трубок між блоками або через розгерметизацію швів. Фахівець шукає місце витоку, герметизує ділянку і заправляє фреон.

  3. Охолодження слабке або відсутнє, потік повітря в нормі – забруднення трубопроводу капілярного типу, через що підвищується перепад тиску і кілька фреону починає кипіти, несвоєчасно віддаючи холод. Це призводить до зниження продуктивності та компенсації проблеми за рахунок нескінченної роботи компресора. Якщо трубопровід повністю засмічився – холодоагент не спрацьовує та компресор працює марно. Майстер здійснить чищення спеціальними розчинами або здійснить заміну трубки.

  4. Повітря є, але воно тепле, а компресор не працює або відразу відключається - поломка у зовнішньому блоці. Можливо, несправний компресор, його термореле або конденсатор. Потрібна заміна деталі на нову.

  5. Виходить гаряче повітря в режимі охолодження – не працює чотирихордовий клапан, який відповідає за перемикання режимів холод/тепло. Він заклинює, але або підлягає заміні, або можна встановити на постійне охолодження.

  6. Кондиціонер дме, але не охолоджує - зносився інверторний модуль або плата управління, що призводить до відсутності надходження струму або неможливості запустити компресор відповідно. Деталі підлягають ремонту чи повної заміни.

Причин ще дуже багато, щоб оцінити всі нюанси роботи, потрібна повна діагностика.

Підсумок

Якщо не охолоджує кондиціонер, можна їсти фактори зовнішнього типу або внутрішнього. Більшість проблем можна вирішити самостійно, але якщо розібратися у питанні не виходить, краще звернутися за допомогою до співробітників сервісного центру Одеса Ремонт. Наші фахівці працюють із поломками будь-якої складності та знають усі нюанси роботи кондиціонерів.


Корисне на тему